Meninger

Vis alle artikkelkategorier

Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

KRAMPE - eller hvordan en snarvei førte til at du gikk deg vill i skogen

Fortellingen om progressiv rock er fortellingen om en utvikling. Dens historikk har ingen egentlig begynnelse eller slutt., men heller er det en påpekelse av interne faser i en bestemt musikkstil.

Torgeir Waldemar: Natta, tankane og morgondagen

Den brenn min santen denne plata, den brenn seg fast...

Hex-Trem? Nostalgie de la Boue

Geir Levi Nilsen har lest boken XTRM - Krig I Oslos Gater av Jan Kallevik.

De 50 beste fra 2013

Jo Morten Weider har plukket ut sine 50 favoritter fra året, og gått grundig gjennom fem av sine valg.

2013: Det beste eg høyrte i år

grooves faste anmelder Oddmund Berg oppsummerer plateåret 2013, med sine 25 favoritter.

Stein Torleif Bjella - Heim For Å Døy

- Nei lystelig er det definitivt ikkje, men like fullt ein ny porsjon med ganske så udødelige viser. Les Berges fyldige omtale av mesterlige Heim For Å Døy her.

Gull fra arkivet #5

- The Velvet Underground, verdens beste rockband. I går, i dag, i morgen. Vi minnes sangeren, gitaristen og låtskriveren Lou Reed (R.I.P) med å trekke fram Live 1969 i vår klassikerserie.

Etter døden

Album: The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You (smak på den linja!) er ikkje like tettpakka med låtskattar som Neko Cases tre føregåande plater, men det beste er der oppe, skriver vår anmelder.

Gull fra arkivet #4

- Eit National-eventyr, skriver Oddmund Berge om Alligator (2005), en av klassikerne i katalogen til det strålende amerikanske bandet som besøker Trondheim 26. oktober.

Gull fra arkivet #3

Det er 10 år siden Johnny Cash forlot oss, vi minner en bauta med å trekke fram et av tidenes beste livealbum - At Folsom Prison (1968).

Gull fra arkivet #2

- Eit kraftfullt og applauderande kapittel i sagaen om dei verkelig glødande tonane, skriver Oddmund Berge om det første albumet til norgesaktuelle Neil Young & Crazy Horse.

Gull fra arkivet #1

- Tidenes sommarlåt? Det er verken Summertime Blues, Summer In the City eller for den saks skyld Neste Sommer. Tidenes største sommarlåt er John Coltrane Stereo Blues.

Laura Marling - Once I Was An Eagle

- I eit minimalistisk og organisk lydbilde stig det fram ein medrivande songsyklus om kjærleikens vesen, skriver vår anmelder om det nye albumet til Laura Marling og kvitterer med en sekser.

Savages - Silence Yourself

PLATEOMTALE: Vår anmelder lar seg begeistre av debutalbumet til britiske Savages - som byr på postpunk med ekko fra Patti Smith, Bauhaus og Black Sabbath.

Mick Harvey - Four (Acts of Love)

Tidligere gitarist i The Bad Seeds, Mick Harvey, lever godt i skyggen av Nick Cave. Kjærlighet i fire akter funker både fra skive og scene.

Kurt Vile - Wakin' On A Pretty Daze

- Så no kallar eg det sofarock, og tenker at det er gromme greier det. Oddmund Berge med grom omtale av det nye albumet til Oslo- og Bergen-aktuelle Kurt Vile.

Farvel Magnolia: Jason Molina 1973-2013

Tidligere groove-redaktør Bjørn Hammershaug minnes Jason Molina som nylig gikk bort, med et personlig minneord over en musiker han satte høyt.

Jason Molina (1973 – 2013)

Hva kommer etter bluesen? grooves Magne Johnsen søker svaret i en hyllest av den skattede låtskriveren, som døde lørdag, bare 39 år gammel.

Atlanter - Vidde

Plateomtale: Viddere. Viddere. Vidde. Hardangervidda! Vår anmelder har vært på flytur med debutalbumet til Atlanter på øret, og har problemer med å lande.

Parquet Courts: Light Up Gold

- Sister Ray, Pablo Picasso og Stoned and Starving. 1968, 1976, 2013, whatever, mener Oddmund Berge og lar seg begeistre av det tidløse groovet fra New York og postpunkenergiske Parquet Courts.

Pistol & Bart: ...Rir Igjen

- Kvaliteten, selvsikkerheten og kreativiteten i musikkbyen Tromsø har aldri vært større, noe debutalbumet til Pistol & Bart er et strålende eksempel på. grooves mann i nord saler opp skrivemaskinen, og rir igjen. Han også.

Årets Plater 2012

grooves anmelder-nestor og en av landets mest respekterte musikkskribenter har snudd platebunken. Oddmund Berge oppsummerer musikkåret 2012.

Neil Young & Crazy Horse: Psychedelic Pill

"Så bra kan altså tilbakeskoding, gamle takter, og minimal utvikling være." grooves Oddmund Berge har dykket i Psychedelic Pill, og melder om en ny bauta fra evigunge Neil Young og hans Crazy Horse.

Tame Impala: Lonerism

"På eit stadi tenkte eg at dette må då være den beste plata med Flaming Lips-tonar sidan Soft Bulletin."

Woods: Bend Beyond

Skogsbandet frå Brooklyn skrur opp lyden litt, fokuserer låtane litt meir, og leverer sitt beste album.

Tønes: Sån Av Salve

"Alvorlig morosamt eller morosamt alvor, nokre bitre piller, og viser som helst vil det beste." Oddmund Berge har hørt på Tønes. Og liker det han hører.

Du kan ikke drukne en fisk - men du kan kjøpe et akvarium

En kort skisse av rockfundamentalisme i teori og praksis av Geir Levi Nilsen.

Øya-aktuelle: The Stone Roses

Denne uka spiller The Stone Roses på Øyafestivalen. grooves Oddmund Berge har plukket fram igjen bandets klassiske debutplate.

The Dirty 30: Ekte norsk punk

grooves Geir Levi Nilsen har vurdert landets 30 første punksingler.

80-tallets kulturelle polpotisme -2: Minner fra et innblikk i keiserens nye garderobe

- Post-punkerne: De urbaniserte bygdegeniene, de skrålende restaurantfilosofene, de metafysiske hybelpoetene, de blinde billedstormerne, de autodidakte hårklipperne i Guds store frisørsalong.

80-tallets kulturelle polpotisme: Minner fra et innblikk i keiserens nye garderobe

- Det var en vidunderlig tid for eklektiske og komplementære platesamlere som dreit i trender og musikkpolitiske tvangstrøyer, men for bløffmakerne og posørene i post-punken må det ha vært en rigid og tøff tid.

Punk-relativisme

"Det punk-relativistene leverte var en pantomime av punken hvor punk-uttrykket ble redusert til et påtatt infantilt psyko-drama. Kontekst ble forvekslet med innhold og rammevilkårene ble helt forvrengt."

Lambchop: Mr. M

- Ein ny porsjon underfundig og saliggjerande Lambchop-melankoli, denne gongen dedikert ein avdød venn.

Mark Lanegan: Blues Funeral

Fredag åpner Mark Lanegan sin verdensturné i Tromsø, dagen etter får Oslo besøk av gravrøsten som imponerer stort med ferske Blues Funeral.

Sharon Van Etten: Tramp

- Med slike songar, med slik ei plate veks Sharon Van Etten fram og blir ei av dei beste stemmene vi har for tida.

NOPA 75 ÅR: Make a Jazz Noise Here!

Vår faste bidragsyter og Ekstranummer-spaltist Bjørn Hovde har bidratt til boken om NOPA sitt 75-årsjubileum. Her er mer jazza ekstrastoff det ikke ble plass til boken.

Årets beste 2011: Magne Johnsen

Musikkåret 2011 oppsummert av grooves Magne Johnsen.

NOPA 75 År: En vise for en femmer

Vår faste bidragsyter og Ekstranummer-spaltist Bjørn Hovde har bidratt til boken om NOPA sitt 75-årsjubileum. Her er noe ekstrastoff det ikke ble plass til boken.

Det Beste Fra 2011

Noen av grooves skribenter har kårets årets favoritter, der Josh T. Pearson, PJ Harvey og Tom Waits gjør seg særlig bemerket.

Rockens 10 beste konsertplater 1-4

Er dette historiens beste konsertplater? I følge grooves Geir Levi Nilsen er det akkurat det. Les - og døm - selv.

Årets Beste 2011: Espen Rønning

Advokat, DJ, listenerd og musikkentusiast i en mannsalder - Espen Rønning oppsummerer musikkåret 2011 med dronningen av alternativrock øverst på lista.

Rockens 10 beste konsertplater - Intro

Dagens Næringsliv kåret nylig tidenes 100 beste livealbum. groove parerer med en egen kåring rundt samme tema.

Rockens 10 beste konsertplater 5-10

Tegneseriepunk, prog, rårock, gitarimprov og syrerock er blant ingrediensene på kåringen av rockens beste konsertalbum - ført i pennen av grooves Geir Levi Nilsen.

Årets Beste 2011: Jørn Yngve Eriksen

Rock i konserttapping på lista til Jørn Yngve Eriksen fra Thee Mono Sapiens og The Twistaroos. Bassisten, som også har vært leiesoldat i The Cynics, trekker fram Kyuss på Bukta som årets musikkhøydepunkt.

Året Beste 2011: Morten Krane

Migrant, sjømat på Træna, Movemountains Studio og 11 førsteplasser - Morten Krane fra The Captain & Me oppsummerer musikkåret 2011.

Årets Beste 2011: Ingve Aalbu

Tidligere redaktør på pstereo.no, nåværende lokalavisjournalist, musikkblogger og penn i Morgenbladet - Ingve Aalbu oppsummerer musikkåret og mener PJ Harvey sto bak det beste albumet i 2011.

Årets Beste 2011: Frode Bjørnstad

The Southern Alps slipper sitt debutalbum på selveste julaften. For å korte ned ventetiden har medlem og produsent Frode Bjørnstad satt sammen en Topp 10 liste med hans favoritter fra 2011.

Årets Beste 2011: Frode Strømstad

Hitchcock og Bjella på lista til frontmannen i I Was a King - sjekk ut Frode Strømstads favoritter fra musikkåret 2011.

Årets Beste 2011: Jonas Prangerød

Øyafestivalens Jonas Prangerød med 10 plater fra 2011 som har blitt oversett av de fleste - øverst finner vi en saftig sørstatssamler.

Årets Beste Plater 2011

Venner, kjente og skribenter deler sine favoritter fra plateåret 2011. Først ut er to fra Tromsø: Buktas Robert Dyrnes (bildet) og Håvard Stangnes fra The Northern Lies, Badger og TIFF.

PLATEOMTALE: A.A Bondy: Believers

- Draum eller røyndom, Believers fjernar seg aldri frå sitt eige fortetta og ulmande univers.

Modern Lovers: En tidløs klassiker

- Tidlegare i år runda Jonathan Richman 60 år. I sin ungdom effektuerte han nokre rock'n roll grep som framleis er like verknadsfulle.

BOK: Fra Hardcore til a-ha – Norsk postpunk 1980 – 1985

Oppfølger til boken om norsk pønk er ikke noe mesterverk, men en gjennomarbeidet dokumentasjon av en spennende periode i norsk rock.

LP Noir

Rockens beste omslag av artisten i svart/hvitt. En fargerik presentason av Geir Levi Nilsen. - Ingen pynt, ingen staffasje, ingen fiksfakserier. Just the plain truth.

Tom Waits - plate for plate: The Heart Of Saturday Night

Tom Waits-entusiast Johnny Wilhelmsen har gjennomgått hele katalogen til den plateaktuelle legenden. I 1974 kom hans andre album, en hyllest til lørdagskvelden.

Tom Waits - plate for plate: Closing Time

Tom Waits-entusiast Johnny Wilhelmsen har gjennomgått hele katalogen til den plateaktuelle legenden. Vi starter med debuten.

PLATEOMTALE: Bonnie Prince Billy - Wolfroy Goes To Town

- Det er ikkje mykje bråk på den siste plata til Bonnie Prince Billy, men her er uro, og flust av meisterlige songar.

PLATEOMTALE: Wilco - The Whole Love

- Lite er nytt, mykje er bra, 34% er magisk. Oddmund Berge anmelder Wilcos siste epos.

Best Akkurat Nå #1

Ny spalte der vi trekker fram noe av musikken vi digger mest akkurat nå. Først ut Jason Molina, The Walkabouts og The Good The Bad & The Zugly. Pluss bonusspor.

PLATEOMTALE: Girls - Father, Son, Holy Ghost

- Med pophistoria som sparringpartnar prikkar Girls, smidig og uforfalska, inn det eine vinnartreffet etter det andre.

Ibiza International Music Summit 2011

F*CK YOU – WE’RE FAMOUS!

Slottsfjell 2011

Slottsfjell fortsetter å utvikle seg som en av norges største festivaler. Da kommer også diskusjonen om å utvide festivalen. Men burde ikke alle egentlig bare være fornøyd med årets festival, og følge samme oppskriften neste år?

Digg Deep #2

Groove fortsetter å grave dypt etter glemte skatter. I denne månedens Digg Deep tar vi for oss skøyerne i The Fools.

Spilleliste: Folk

En gang var folken et opprør. Nå er den en paraplybenevnelse for mye god musikk. Vi hyller folkmusikken med en 200-låter lang spilleliste i WiMP.

Bob Dylan 70 år: Den ustyrlige songpoeten

I dag fyller Bob Dylan 70 år, groove og Oddmund Berge hyller mannen med en gjennomgang av verdens kanskje aller beste skive.

Øving er for drittband

Forfatteren gir aldri inntrykk av at han jakter den hele og absolutte sannheten om Mikal Telle og bergensmiljøet. Derfor lykkes han også godt.

Digg Deep

Digg Deep er groove.no sin nye, månedlige spalte hvor vi graver frem gamle klassikere fra dypet. Først ut er Union Carbide Productions hårføner av et debutalbum, In The Air Tonight.

groove.no 10 år!

Den første dagen i april i 2001 gikk groove.no online, og det er altså nøyaktig ti år siden i dag! Dette skal så klart feires, og er du heldig kan du få bli med på bursdagsfesten vår 27. april!

TIFFer avgårde

Film, Silence & Noise, Pete Molinari og Kvelertak. Vi rapporterer fra filmfestivalen i Tromsø, der også andre arrangører var med på moroa sist uke.

Gjesteliste: The Wombats

The Wombats forbereder for tiden slipp av sitt andre album, This Modern Glitch, og vi spurte bassist Tord Øverland Knutsen om hva han har satt mest pris på i 2010. Og en liten guilty pleasure.

Gjesteliste: The Gin & Tonic Youth!

Haugesunds The Gin & Tonic Youth! slipper sitt debutalbum 17. januar, og deler her sine favoritter fra 2010 med oss.

Gjesteliste: Hypertext

At Casiokids og Susanne Sundfør er med på Hypertexts oppsummering av 2010 er kanskje ikke så overraskende - men hvilken av de to platene setter de høyest? Les hele listen til Hypertext her!

Gjesteliste: Vishnu

Tromsøs nye rockehelter debuterte med stil i 2010 med sin plate Outskirts Of Love, en plate som også havnet på vår liste over årets beste norske plater. Vi spurte bandet hva deres favoritter var i fjor.

Gjesteliste: Broken Records

Skotske Broken Records ble manges favoritter med debutalbumet Until The Earth Begins To Part i 2009. Allerede i fjor kom oppfølgeren, Let Me Come Home, og skuffet ikke. Har de tid til å høre på annen musikk da? Vi spurte, og fikk en liste.

Gjesteliste: Årabrot

Årabrot ligger aldri på latsiden, og slapp nok et knallalbum i 2010. Albumet kom på vår egen liste over norske favoritter fra året som gikk, så vi tok kontakt med trommis Vidar Evensen for å finne ut.

Gjesteliste: Grand Island

Grand Island slapp i 2010 sitt tredje album, Songs From Östra Knoll 1-22, noe som førte til at vi bare måtte ha de med på vår Rastløs-serie. Vi spurte guttene hva deres favoritter fra 2010 var.

Gjesteliste: Of Montreal

Of Montreals Kevin Barnes leverte et spektakulært show på Rockefeller i høst, og groove.no snakket da med han om hvor vanskelig det kan være å forholde seg til samtidig musikk. Her følger likevel ti av hans favoritter fra 2010!

Gjesteliste: Kvelertak

Kvelertak ble fortjent landets største rockeband i 2010, og det selvtitulerte albumet ble kåret til årets beste både her hos oss og flere andre steder. Vi spurte de hva deres favoritter fra 2010 har vært.

Gjesteliste: Hunx And His Punx

Sjelden finner man noen som både bekrefter og avkrefter den homofile stereotypen i samme grad som Seth Bogard, aka Hunx. Vi spurte han om hva hans favoritter fra 2010 var, og fikk en liste litt utenom det vanlige!

Gjesteliste: Japandroids

Vi er ikke helt ferdig med oppsummeringen av 2010 likevel. På tampen spurte vi noen av våre favoritter om hva de har satt mest pris på i året som gikk. Først ute er canadiske Japandroids.

Gjesteliste: Norma Sass

Norma Sass har vært snakkis i det som virker som en evighet nå, og i januar kommer endelig debutalbumet til de fem jentene. Men selv om de har brukt 2010 på å gjøre klar debuten har de også fått med seg litt annen musikk, og her er høydepunktene dere

Luke 24: Øya 2011

Hurra! Øya! Få festivaler i landet kan matche det Øya leverer år etter år, og det er derfor vi er så glade i de! Med litt kreativitet og entusiasme kan du nå vinne festivalpass til Øya 2011!

Luke 23: by:Larm 2011

Det nærmer seg ny runde med by:Larm, og nå kan alle som gleder seg like mye som oss vinne festivalpass til den magiske helgen i februar.

Luke 22: Trænafestivalen 2011

Eventyrlige Træna er en rett og slett en opplevelse alle bør unne seg, skrev vi etter årets festival i havgapet. Nå kan du oppleve Træna 2011 med gratis inngang! Vinn festivalpass til sommerens vakreste eventyr her!

Luke 21: Peace & Love 2011

Hvis det er to ting man ikke kan få nok av her i livet, så må det være fred og kjærlighet. Nå kan du vinne gratispass til fred og kjærlighet i Borlänge i Sverige neste sommer!

LUKE 20: Inferno Metal Festival 2011

Tenk deg alt påsken opprinnelig symboliserer. Så snur du alt det opp ned og sidelengs og maler himmelen svart. Så melder du deg inn i konkuransen om å vinne festivalpass til Inferno 2011!

LUKE 19: Volumfestivalen 2011

Elverums festivalstolthet Volumfestivalen har startet forberedelsene til 2011 med et finfint artistslipp, og nå har du sjansen til å vinne festivalpass!

LUKE 18: ROSKILDE FESTIVAL 2011

Snakk om å ta julaften på forskudd! Noen av dere har nå muligheten til å gå julen i møte med et festivalpass til Roskilde på vei til postkassa! Bli med i konkurransen nå!

Årets norske plater

2010 er over om noen veldig få dager, timer, minutter og sekunder, og vi har stemt fram våre egne favoritter fra det fantastiske musikkåret. Se våre norske favoritter her.

LUKE 17: Rock Mot Rus 2011

Hvem skulle trodd at en liten festival på Andenes i Nordland kunne vokse seg til å bli såpass viktig og solid? Vi feirer bursdagen til Rock Mot Rus ved å lodde ut festivalpass til neste års utgave!

LUKE 16: Bad Trip Fest 2011

En helg haug norske garage/surf-band samles i Coimbra, Portugal? Tidenes beste unnskyldning til å stikke til varmere strøk i april?

Årets internasjonale plater

Hvis 2011 blir halvparten så bra som 2010 har vært, ja da har vi ekstremt mye bra å glede oss til. Men før vi kommer helt dit så tar vi en gjennomgang av våre internasjonale favorittutgivelser fra året som har gått.

LUKE 15: Blåfrostfestivalen 2011

Blåfrostfestivalen tilbyr ikke sol og sommer, men varm musikk innpakket i kalde, vakre nordlandsomgivelser - vinn festivalpass her!

LUKE 14: Huset Ved Sjøen 2011

Man får aldri nok av supertrivelige festivaler, og neste år er første gangen Huset Ved Sjøen arrangeres. Det blir en garantert supertrivelig opplevelse, og billett til herligheten kan du vinne i dagens luke!

LUKE 13: ENO

Neida, ENO har ikke startet en festival, men festivalen som opprinnelig skulle være i denne luken ble dessverre nettopp avlyst. Istedet kan vi friste med årsabbonement på det ferske musikkbladet ENO!

LUKE 12: Riddu Riddu 2011

Urfolksfestivalen Riddu Riddu fikk denne uken kulturprisen for 2010 fra fylkespolitikerne i Troms. Sjekk selv ut 20-årsjubilanten i vakre Nord-Troms neste sommer – du kan nemlig vinne festivalpass her!

LUKE 11: Døgnvill 2011

Døgnvill har sjelden problemer med å få internasjonale superstjerner til Tromsø, og det er ingen grunn til å tro at 2011 vil bli annerledes. Vinn festivalpass her!

LUKE 10: Novafest 2011

I en årrekke har Novafest presentert nye, fremadstormende artister. Vi forventer intet mindre til neste år. Vinn festivalpass her!

LUKE 9: Rjukan Rockfestival 2011

Sommeren forbigår ikke i stillhet på Rjukan heller. Som tradisjonen tro blir det rockefestival der i år også, og vi har selvfølgelig festivalpass du kan vinne!

LUKE 8: Malakoff 2011

Malakoff-festivalen har vist stadig stigende formkurve siden starten i 2003. Har du lyst på gratis festivalpass?

LUKE 7: Trondheim Calling 2011

by:Larm har etablert seg i Oslo, og nå får Trondheim sin egen versjon i form av Trondheim Calling. Siste helgen i januar har festivalen premiere, og du kan vinne billetter her!

Garage Oslo: 2003-2010

To kapitler i Oslos musikkhistorie var over lørdag 4. desember 2010, det ene føltes litt mer urettferdig enn det andre. Garage etterlater seg et tomrom som på ett eller annet vis bør fylles, ASAP.

LUKE 6: Emmabodafestivalen 2011

Lyst på gratis festival i de svenske skogene? Emmabodafestivalen har rykte på seg som en av de fineste festivalene i Skandinavia, og 2011-utgaven legger ikke opp til å bli noe dårligere.

LUKE 5: Audunbakken 2011

En av de triveligste festivalene i verden, midt ute i skogen i Hedmark. Her vinner man ikke bare et festivalpass, men et par dager med et annet perspektiv på livet.

LUKE 4: Last Train

Oslos eldste, minste og kuleste scene byr på konserter fem kvelder i romjula. Vinn gratispass til hele moroa her!

LUKE 3: All Ears 2011

Improvisert musikk er gøy. Og det er dømt til å bli gøy når det er legender som Paal Nilssen-Love og Lasse Marhaug som står bak den årlige All Ears-festivalen. Vinn festivalpass her!

LUKE 2: RaumaRock 2011

RaumaRock har lagt det for vane å by på det beste som finnes av norsk musikk, i tillegg til et og annet dryss fra utenfor landegrensene. Ingen grunn til å tro at 2011 blir noe dårligere - vinn festivalpass her!

LUKE 1: Slottsfjell 2011

Slottsfjell er fantastisk nesten uansett hvilke band som spiller, men det skader selvfølgelig ikke at band som Deerhunter og Gallows er blant de første klare artistene til 2011. Vinn festivalpass her!

Bok: Einar Pastor'n Iversen - et jazzliv

Jazz var 50-tallets populærmusikk. Hilde Brunsvik har skrevet en levende og original biografi om en av datidens fremste jazzmusikere, pianisten Einar Pastor'n Iversen.

Tar folkemusikken til 2010

Enda en brikke i Schous Kulturbryggeri falt på plass på plass på torsdag med åpningen av Riksscenen, og Oslo har fått en egen storstue for folkemusikk, joik og folkedans. Vi snakket litt med kulturminister Anniken Huitfeldt om utfordringene.

Bok: Banned In The UK. Sex Pistols Exiled To Oslo 1977

Et lite, men viktig fenomen behandles i bokform. Resultatet er morsomt og interessant, men også preget av forfatterens tunnelsyn

Bildeserie: Kvae Festival 2010

28. juli i sommer gikk en liten internasjonal kunst- og musikkfestival av stabelen for første gang. Kvae Festival, en femdagers festival av og for kunstnere fant sted på en gård dypt i de svenske skoger.

Reportasje: Øyafestivalen 2010

Det arrangeres nær 600 festivaler i Norge hvert år. Hva gjør Øya til den beste?

Reportasje: Moldejazz 50 år

Siden den spede starten i 1961 har ikke Molde forblitt det samme. Er det mulig å kombinere jazz og folkefest?

Bok: Ut Av Det Blå

Molde Jazzfestival runder et halvt århundre. Festskriftet Ut Av Det Blå tar kronologisk for seg festivalens historie, er lettlest og morsom, men også tidvis overfladisk og resymerende.

Modulert Grand Prix 2010

Alt er nå klart til et indiestjernespekket show i ærverdige Gamle Logen, og vi har snakket med fjorårets vinner Håkon Kornstad, samt en av initiativtakerne, Kjetil Bjørke. Les mer her og vinn billetter til showet!

Spilleliste: How To Make It In America

Hvordan overlever man egentlig i en by med ekstreme forskjeller mellom rik og fattig? Serien How To Make it In America gir deg svaret. - Vi gir deg lydbildet.

groove i Wimp

Wimp er lansert og groove er med på laget. I tiden fremover kan du følge samarbeidet i begge kanaler.

by:Larm 2010

Musikkbransjens største feiring av seg selv er over, og igjen posisjonerer by:Larm seg som det viktigste stedet for ny musikk, både for presse og publikum.

by:Larm 2010: Seminarer

Opphavsrett, musikkblogger, Wimp og veldedighet var blant sakene som sto på agendaen da by:Larm inviterte til debatt og foredrag i forbindelse med årets festival.

8 kjappe: Nils Bech

Nils Bech og Bendik Giske som oppvarming for Bruce Springsteen? Det hadde vært noe det. Men først er det by:Larm som gjelder.

8 kjappe: Jack Dalton

Det har blitt en knallstart på året for de by:Larm-klare Zoom Urørt-vinnerne Jack Dalton.

8 kjappe: Pica Pica

Det kan hende at by:Larm-aktuelle Pica Pica må gå rundt med solbriller hele tiden om ikke så alt for lenge.

8 kjappe: Kollwitz

Hva er forskjellen på Kråkesølv og Mariah Carey? Vi har snakket med det by:Larm-aktuelle Bodø-bandet Kollwitz.

8 kjappe: Pow Pow

Pow Pow ser frem til en tredagers fest på by:Larm, og er klare for å gi ut den beste norske plata siden Long Day's Flight 'Till Tomorrow.

8 kjappe: Blood Command

Snart albumklare og by:Larm-aktuelle Blood Command tviler på at Nickelback noen gang kommer til å lage verdens feteste plate.

Oslo vs. Trondheim

grooves uhøytidelige kåring av den beste musikkbyen i Norge er her, kun basert på samleplater fra Oslo og Trondheim.

8 kjappe: Munn Til Munn Metoden

Elektronika-duoen Munn Til Munn Metoden håper på veldig mange sprell og high-fives under årets by:Larm.

8 kjappe: Izakaya Heartbeat

by:Larm-aktuelle Izakaya Heartbeat håper på mange konserter, mange scener, mange byer og mange land i 2010.

8 kjappe: Denga Denga

Ordknappe Denga Denga mener de er en dårlig bevart hemmelighet, og gleder seg til å se og bli sett på by:Larm.

The Fleshtones: Legender i anmarsj

The Fleshtones starter sin Blast of Cold Air-turne denne uka. Espen Rønning guider oss gjennom bandets historie.

8 kjappe: Death By Unga Bunga

Death By Unga Bunga overlater sutringen til de over 30, men har ikke tenkt å gå med Donkeyboy-bukser av den grunn.

TIFF 2010

20-årsjubilanten Tromsø Internasjonale Filmfestival med ny publikumsrekord, groove oppsummerer fra en uke med godbiter for øye og øre.

8 kjappe: Razika

De unge damene fra Bergen har funnet sitt eget lydbilde, og vil til Jamaica for å vise det frem. Første stopp på veien er by:Larm.

8 kjappe: Forza

Bergenske Forza er en kulturell eksplosjon som synes det bør bli større fordeling av penger mellom profesjonelle og amatører i musikkbransjen.

Decennium Horribilis

grooves Magnus Kjærstad mener Radiohead skapte albumet som definerer 00-tallet.

8 kjappe: Kathinka

Bergensbandet hater penger, men vil gjerne gi ut noe i år som kan indikere på at "Kathinka var her".

Labelfokus: Prisma

Fra arkivene på Henie Onstad: Kåre Kolberg - Nova og Ingar Zach & Andreas Meland - Music for Tinguely.

8 kjappe: Therese Aune

Therese Aune er klar for å ta Nord-Norge med storm, bare hun har en god porsjon flaks.

8 kjappe: Altaar

Altaar har ingen tro på å kunne nå det kommersielle markedet, men spiller allikevel for å bli hørt i både inn og utland.

8 kjappe: Moddi

Moddis mål for 2010 er ikke nødvendigvis å leve av musikken, men simpelthen å kunne bo i den.

8 kjappe: Pony The Pirate

Slår Pony The Pirate gjennom internasjonalt vil de fortsette å lage nye deilige låter, selv om det aldri blir nok til å kjøpe hytte formet som en gitar.

Psykisk kan du være sjøl

Fra kjelleren og opp i lyset. Grooves Magne Johnsen starter nytt tiår med Stein Torleif Bjella og Heidersmenn på øret.

Bok: Krautrock. Cosmic Rock And Its Legacy

En fin introduksjon til fenomenet krautrock, hvor de vanskelige problemstillingene blir berørt, forsøkt forklart, men aldri gått virkelig i næringen.

24. desember: Øyafestivalen

Ho-ho-ho. groovenissen spanderer bort Øyapass til en snill grooveleser.

23. desember: Pstereofestivalen 2010

Vi fortsetter å dele ut festivalpass, og denne gangen er det Trondheims stolthet, Pstereofestivalen, som står for tur!

22. desember: Trænafestivalen 2010

Lyst på gratis pass til landets mest idylliske musikkfestival? Klart du har! Nå har du sjansen!

21. desember: Inferno 2010

Inferno feirer ti år med mørklegging av påskfeiringen i hovedstaden, og i dag kan du stikke av med et festivalpass til herligheten!

20. desember: Novafest 2010

De hadde et av de flotteste programmene i år, og det er ingen grunn til å tro at 2010 blir dårligere. Vinn deg et festivalpass her!

19. desember: Vinn Nernes/Skagen LP

Herlig innpakning og minst like herlig innhold - Du kan vinne deg et eksemplar av monsteret Ad Undas her!

18. desember: Utarm-spesial

Riktignok ikke juleplater dette, men timingen av utgivelsen stemmer bra for gjennomførte og entusiastiske hyllester til også de mørkere sidene av tilværelsen

17. desember: Konsertåret i bilder

Det har vært så mange supre konserter i år at det har nesten vært uvirkelig. Fotograf Håland tar et tilbakeblikk på høydepunktene.

16. desember: Last Train

Kan fem dager på rad på Last Train friste en av våre lesere? Tenkte det. OPPDATERT: Vinner trukket.

15. desember: Merzbow

Merzbow returnerer til Oslo, denne gangen for å støye på Blå slik få har gjort det før han. Vinn billetter her!

14. desember: London Calling

Revolt, paranoia og pur rock’n roll: Vi minnes at det i dag er 30 år siden The Clash utga sitt mesterverk London Calling.

13. desember: The Low Frequency In Stereo Gavepakke

Haugesundsbandet The Low Frequency In Stereo har gitt ut et av årets og tiårets beste album med Futuro - Vinn CD og t-skjorte her!

12. desember: Tiårets Beste Album

Grooves redaktører og skribenter har stemt frem tiårets 20 beste norske og 20 beste internasjonale album. Og vi har trukket vinner av platedryss.

11. desember: Platedryss

Musikkoperatørene er blant landets ledende plateselskap på norsk musikk. Og vi har trukket metall-vinnere.

10. desember: Platedryss: Metallpakke

Bak dagens luke skjuler det seg en fet pakke med hard og mørk musikk.

9. desember: Intervju: Fuck Buttons

Over to plater har britiske Fuck Buttons forsøkt å gjenskape 90-tallets grunge-scene. Begge gangene har de mislykkes.

8. desember: Vinn: Obliteration

Hva med litt deilig pest og fordervelse i ørene i adventstiden? Vinn Obliterations album Nekropsalms her! Og vi har trukket vinnere av Norah Jones.

7. desember: Vinn: Norah Jones

I dag spanderer vi en splitter ny plate med Norah Jones. Og vi har trukket vinnerne av gårsdagens konk.

6. desember: Platedryss

Bak dagens luke i kalenderen skjuler det seg en platepakke fra Tuba, full av godsaker.

5. desember: Intervju: St. Vincent

St. Vincent hadde ikke sovet ordentlig på mange uker, men vi møtte henne til en prat om musikk, garderobefasiliteter og ikke minst skumle vampyrer.

4. desember: Angstfylte solskinnsdager

To skiver hvor angsten er fylt til randen, samtidig som den er gjemt i detaljene og fremstår som en lekker rød tråd. Et hjertelig velkomment gjenhør. PS: Vinnere av Doherty-konk er trukket.

3. desember: Gavedryss: Pete Doherty

I samarbeid med EMI spanderer vi bort noen syvtommere - og vinnere av DumDum er trukket.

2. desember: Gavedryss: DumDum Boys

Vi deler ut signerte eks. av DumDums ferske skive.

1. desember: Gay Against You

Da Gay Against You nå sier takk for seg vil et par veldig mennesketro roboter ta deres plass og lage ekstremt viktig popmusikk.

Ved frifolkens endestasjon

Devendra Banhart og Espers har gitt oss nye plater. Det er ble vel ikke akkurat den oppturen vi kunne håpet på.

Bok: Norsk Rocks Historie

Tre norske musikkjournalister forteller norsk rocks historie på 400 sider. Resultatet er omtrent like overfladisk som det høres ut.

Antimusikk og krigsmetal

Lasse Marhaugs Pica Disk med to ferske sjutommere. Vi har sjekket dem ut.

Bok: How the Beatles Destroyed Rock 'n' Roll

Selv om tittelen er misledende har Elijah Wald skrevet en original og kontroversiell bok om amerikansk popmusikk.

Nye droner

To utgivelser på Kranky sier noe om både dronemusikkens røtter og tilstand anno 2009.

The Blue Moment av Richard Williams

Den britiske musikkjournalisten Richard Williams har skrevet bok om et av jazzens viktigste album, men glemmer å samle trådene mot slutten mener vår anmelder.

Høst #2

Mørke bygdedyr, melankolibyger og plaskende regn, men også krystallklar luft og fascinerende fugler. grooves Magne Johnsen er i høstmodus, og byr her på et soundtrack til årstiden.

Festival: Notodden Blues Festival

grooves bluesmann har vært på Notodden Blues - her er hans rapport fra årets festival.

Motorpsycho-debatten: I bakevja, mot strømmen

Morgenbladet har hengt seg på debatten om Motorpsychos LP-utgivelse, grooves Øyvind Adde gir sitt tilsvar her. Alt i alt koker denne debatten ned til et ja/nei-spørsmål, mener Adde.

Bildespesial: Roskilde 2009

groove er på plass på Roskilde, og vil daglig legge ut bildeoppdateringer av festivallivet og ikke minst musikken.

Labelfokus: Own Records

Europeisk label med amerikansk touch. Vi tipser om deres tre nylige utgivelser.

Runes grammofoner

Tre plateutgivelser fra The Last Record Company - strøkne i både form og innhold.

Sub Pop deluxe

To flotte reutgivelser fra Sub Pops nære fortid er nå gjort tilgjengelig.

Motorpsycho-debatten: - Dere er frie

grooves Øyvind Adde svarer Rune Kristoffersen i diskusjonen rundt Motorpsychos kommende vinylutgivelse. - Jeg er i stor grad tilhenger av kunst-dogmet Kristoffersen gjengir som argument, sier Adde.

Debatt: Motorpsycho

- Det er en gedigen misforståelse å tro at kunstneren skylder publikum noe som helst, sier Rune Kristoffersen i sitt tilsvar til Øyvind Addes kommentar om Motorpsychos kommende utgivelse.

Noe til 20-årsjubileum

grooves Øyvind Adde gjør seg noen tanker rundt Motorpsycho og Rune Grammofons beslutning om å gi ut Child of the Future eksklusivt på vinyl.

Påskekrim: Rockens ti verste artister

Er Neil Young eller Bruce Springsteen verdens verste artist? Geir Levi Nilsen kårer de 10 han mener befinner seg nederst på rangstigen.

Fysisk Format: Hardcore Passion

groove explores the heart and soul of Fysisk Format, and talks to main man Kristian Kallevik about it all.

Artistfokus: Swell Maps

Swell Maps korte platekarriere er pusset opp og gitt ut på nytt.

10FF på topp

Tromsø Internasjonale Filmfestival med godbiter for øye og øre. grooves Magne Johnsen rapporterer om en uke med kultur(på)fyll på tampen av mørketiden.

Tronrøvere og perlestjelere - innstuderte og innbilske replikanter fra speilkabinettet

Geir Levi Nilsen har sett seg lei på musikalske kopister eller "avtrykksartister". Hans vrede går blant annet ut over Gary Numan, Japan og Svart Klovn.

Euro Thrash – de beste platene fra europeisk undergrunn 1980-89

Geir Levi Nilsen følger opp artikkelen om amerikansk undergrunnsrock som vi publiserte før jul. I denne omfattende artikkelen kårer Nilsen de tyve beste europeiske alternative, avantgarde-rock platene fra 80-tallets europeiske undergrunn.

all Ears: Skull Defekts

Denne uken er det improvisasjonsfestival i Oslo. Vi presenterer ett av bandene som deltar: Svenske Skull Defekts.

Money Will Ruin Everything - 2

Ole Albrekt Nedrelid har lyttet til den nye samlingen fra Rune Grammofon, som er ukens groovissimo.

En litterær shoegazer & family

Jens Wabø har lyttet til de to nylig utgitte platene om Olav H. Hauge. Her er dommen.

Reagan youth: 20 høydepunkt fra amerikansk undergrunn, 1980-1989

En gjennomgang av 20 definerende plater innen amerikansk undergrunnsrock på 80-tallet.

24. desember: Julegave - Øyapass

Det er julaften på groove.no, og vi deler ut Øyapass til en av våre lesere.

23. desember: A Christmas Gift For You

Fredrik Eckhoff gir oss en guide for bevaring av den hellige julefred - og i morgen er det julaften også her på groove.no...

22. desember: Buddha i en liten boks

Glem Ipod Touch. Til jul ønsker du deg Buddha Machine 2, skriver Andreas Ervik.

21. desember: It's a Cool, Cool Christmas

Magne Johnsen hater den helt forjævlige julemusikken som har terrorisert det offentlige rom den siste tiden, men finner i dagens luke glede i en åtte år gammel samleplate der artister som Calexico, Eels og Low samles under en vindskeiv julestjerne.

20. desember: Bach i desember

I disse juletider, som det heter, dukker spesielt Juleoratoriet opp som aktuell stuemusikk, skriver grooves Ole Albrekt Nedrelid. Og vi har trukket ny vinner.

19. desember: Sorgen og gleden

Vi har kommet et godt stykke ut i adventstida, og julens høytid nærmer seg med stormskritt. Bak luka denne gangen befinner det seg to juleplater; begge norskspråklige. Den ene bør du styre unna, men den andre får min hjerteligste anbefaling.

18. desember: Gavedryss

Bak luke 18 skjuler det seg et formidabelt gavedryss med artister i Tubas distribusjon..

17. desember: Johnny Cash

Bak luke 17 finner vi grooves Oddmund Berge som grundig presenterer en klassiker fra Johnny Cash - og vinneren av McKennitt-konkurransen.

16. desember: Gavedryss

I dag har du muligheten til å vinne en flott utgave av Loreena McKennitts nye plate. Og vinneren av Enslaved-billetter er kåret.

15. desember: Real Life Permanent Dreams – a cornucopia of British psychedelia 1965-1970

Bak luke 15 finner vi et dypdykk ned i britisk psykedelia, ført i pennen av grooves Dag Erik Asbjørnsen.

14. desember: Enslaved

Vi har billetter til den kommende konserten med Enslaved på Rockefeller. Og vi har kåret vinner av Vamp-konkurransen.

13. desember: Colin James

Skal du bare kjøpe én juleplate i år, bør det neppe bli denne...

12. desember: Gavedryss

Bak dagens luke skjuler det seg en signert Vamp-plate. Vi har også trukket vinnere av Tommy Tokyo og Universal-pakken.

11. desember: Tommy Tokyo and Starving for my Gravy

Norges beste rockeband akkurat nå? Jepp, slår Magne Johnsen fast i dagens luke, der vi også kan friste med et par billetter som deles ut til konserten på Rockefeller 17. desember.

10 desember: The Source: of Christmas

Blir julen forutsigbar? Lei alle tradisjonene? Og ennå ikke hørt The Source: of Christmas? Ikke nøl, hør dem i dag!

9. desember: Gavedryss

groove flesker til med nok et gavedryss. Denne gang fra Universal, og spesielt fans av Snow Patrol bør holde øynene oppe (i dobbel forstand)...

8. desember: The Chameleons

Anthon Andreassen har sett nærmere på det han mener er en av 80-tallets beste og mest oversette plater. Vi har også trukket en vinner av Tubas gavedryss.

7. desember: Gavedryss

I dag byr vi på et gavedryss av den hardere sorten, med plater fra distributøren Tuba.

6. desember: Mixtape

Julemusikk for de som ikke liker julemusikk: Rones presenterer sin egen mixtape for oss, og vi har trukket vinnere av EMIs platepakker.

5. desember: Gavedryss

Bak luke 5 skjuler det seg en gavepakke fra EMI.

4. desember: The History of Rhythm and Blues

Dag Erik Asbjørnsen tar for seg bluesens kambrium-periode - og vi har kåret en vinner av vår Warner-pakke.

3. desember: Gavedryss

I dag kan julekalenderen by på en fet platepakke fra Warner.

2. desember: Peer & the Moondogs - Scenes from Magnolia Street

Fra den nord-norske undergrunnen kommer det en ung mann med mye på hjertet. Og han vandrer i bluesens og rockens fotspor.

1. desember: Dennis Wilson - Pacific Ocean Blue

Dennis Wilson endte sitt liv ved havet. Dobbel-diskutgaven som ble relansert tidligere i år er en av årets flotteste.

grooves julekalender

24 dager med konkurranser, gavedryss og spesialskrevne tekster.

Unge rockehåp i Trøndelag

groove har vært på besøk hos AKKS i Trondheim. De jobber for å utviske kjønnsrollene i musikkbransjen gjennom blant annet sine gitar- og samspillkurs.

En musikkinstitusjon går ned for telling

P3 omrokkerer programflatene og Harald Are Lund blir skadelidende. grooves mann mener NRK tar et stort steg tilbake ved å systematisk kutte ned på programposter med åpne tilnærminger.

St. Thomas

Fredag hedres St. Thomas med konsert på Mono i Oslo. grooves Magne Johnsen har sett nærmere på den omfattende CD/DVD-boksen som Racing Junior har gitt ut samtidig med minnemarkeringen.

Arne Domnérus – en av de nordiske jazzgigantene

Arne Domnérus var en av de ruvende svenske jazz-skikkelsene, skriver grooves Ingmar Wåhlberg i denne artikkelen om giganten som nylig gikk bort, 83 år gammel.

Lyden av Melbourne

Øyvind Rones har returnert til Norge etter noen år som grooves korrespondent i Melbourne. Nå oppsummerer han noen av de mest spennende navnene i denne levende musikkbyen.

Anmeldelse helt uten betydning

Med utgangspunkt i Coldplays konsert i Norge, reflekterer vår ferske skribent her litt over anmelderens rolle i dag, eksemplifisert fra et par av landets største aviser.

Retrospekt: 1988- the year hiphop broke.

20 år har gått siden kalenderen viste 1988: året da moderne rapmusikk ble født- det fortjener et grundig tilbakeblikk.

Høst

Med en sommer som aldri helt kom i nord er det bare å stålsette seg for regn, visne blader og mørk melankoli. Musikalsk sommerlykke funker ikke lenger. Det er tid for mørkere saker. Depp i vei, her er noen tips for soundtracket.

Øya i bilder

groove har vært på Øya. Her er noen fotografiske minner fra årets festival.

Øya oppsummert

groove løfter blikket opp fra de enkelte konsertene. Vi har pratet med noen i Øyas ledelse i et forsøk på å sammenfatte årets festival.

Øya for svingende!

groove skal selvsagt på Øya og vi gleder oss. Rapporter kommer underveis, men før det trekker vi frem godbiter fra programmet. Her er vår guide til det vi forventer blir årets høydepunkter. Ha en flott festival!

Fra Frysja til Imerslund, del II: Autentisitet i norsk musikkliv

grooves faste kåsør Geir Levi Nilsen retter denne gangen blikket mot kravet om autentisitet i rocken. Regnskog, norsk språk, country og heavyrock er noe av det Nilsen tar for seg i denne artikkelen.

Nas + DJ Green Lantern presents: The Nigger Tape

I forkant av Untitled slapp Nas sitt beste album på mange år. Mixtapen The Nigger Tape har alt hva Untitled ikke fikk lov til å være: Hardtslående lyrikk, paradoksale påstander - og ikke minst politisk pågangsmot og energisk kampvilje.

JAZZCAMP: Frisk og ung jazz i Trøndelag

grooves utsendte har vært på Jazzcamp for kvinnelige instrumentalister i Trøndelag, med avrunding på Molde Jazzfestival. 'Don’t be nice - get mad', var en av oppfordringene på årets camp.

Klassiker: Horses

Visjonær, desperat og mektig. Patti Smith står frem med en stemme som ikke kan kues, og som hissig viser Jesus langfingeren med fråde i pusten, skriver grooves Magne Johnsen om Horses. Smith spiller på Bukta og i Molde denne sommeren.

Et kult-ikon krysser sitt spor

19. juni opptrer PJ Harvey i Operaen. Fan og kjenner Ragnhild Karlsen har sett nærmere på Harveys historie og karriere i forkant av det hun mener vil bli en historisk konsert.

Push-party på Tronsmo

Nylig lanserte pop-art kunstner Hariton Pushwagner den myteomspundne billedromanen Soft City. Den har sin opprinnelse på 70-tallet med Axel Jensen lurende i bakgrunnen. Forrige uke var det signering på Tronsmo til sløy jazz og knekkebrød med sild.

De fem verste norske artistene

grooves egen rabulist, Geir Levi Nilsen, har slipt øksa og hugger her i kjent stil løs mot det han mener er tidenes fem verste norske artister. Enig eller uenig, les dommen her:

Vinn: Roskilde-pass del 2, vinner kåret.

Vant du ikke? Fortvil ei – ny konkurranse om to Roskildebilletter starter her.

Rockens beste 70-talls trippel live LP'er

Geir Levi Nilsen gir en kronologisk gjennomgang av de beste triple liveskivene som kom ut på 70-tallet. Vi beveger oss fra Woodstock til No Nukes.

Vinn: Roskilde-pass

En heldig vinner kan stikke avgårde med to gratis festivalpass til årets Roskildefestival. Les hvordan her:

Klassiker: Marquee Moon

- Med åra har Marquee Moon berre tydeligare og tydeligare demonstrert at den er fundert på tonar av det slaget som rekk langt utover den tida dei vart til i, skriver grooves Oddmund Berge i sin omfattende analyse av Marquee Moon.

Ei vorspiel-analyse

Arild Ness tar oss med inn i helgen med denne vorspiel-analysen, hvor vi møter ymse karakterer som Glory Hunter og Leksikonet.

Ukas øksedrap: Queen

grooves Thomas Karlsen gyver løs med øksa. Første bandlikvidering går til Queen.

Din brukerprofil på groove.no!

Det er lenge siden vi introduserte muligheten for å logge seg inn på groove.no - nå kan du GJØRE noe også! :-)

Popul Vuhs første egentlige plate

Man kan fremdeles finne ting som få vet noe om. Innom rocken er det er således en del Dødehavsruller i plateform som ennå er uoppdaget.

Rockens 10 mest vrøvlete prosjekter

Rocken er full av mislykkede, tafatte, latterlige og vrøvlete prosjekter. Vår skribent har plukket frem 10 av denne sorten som han mener aldri burde sett dagens lys. I det minste gir enkelte av disse platene noen skikkelige latterkuler. Døm selv!

1977: Et stort år i rockens historie

I 1977 var undertegnede 16 år. Dette var året jeg sluttet i 9.klasse og flyttet hjemmefra hvorpå et liv i ungdomsfyll og fest startet. Der og da var jeg ikke klar over at 1977 var et stort år i rockens historie.

Iggy Pop 60 år!

Punkens gudfar fyller 60 år den 21. april. En av rockens største vil aldri dø, og gjester blant annet Buktafestivalen i Tromsø om tre måneder.

Ekspander eller dø: Utdypende kommentar til innlegg av 4. januar

Big Bang i skallen. Bakfylla dikterte delirium direkte i dass. Det er ingen krise i platebransjen. Ikke egentlig.

Rett på dunken – velkommen til 2007

Hovde har sett i spåkula for det norske musikkåret 2007. - Det er solnedgang i platebransjens aftenland, den siste rille er snart spilt, skriver Hovde i denne satiriske artikkelen.

10 skiver alle dansker bør ha med seg i graven

Dansk-norske Torben Stæhr presenterer her de 10 fremste titlene fra den danske platekanon.

groove#1: Miles Davis/John Coltrane

Sound of Mu, 29. september: DJs Mulimæggi og Hammers fra groove viet en hel kveld til Miles og Coltrane. Her følger en kronologisk spilleliste.

Fokus: Kongsberg Jazzfestival

groove.no følger i år som vanlig tett på begivenhetene på Kongsberg Jazzfestival. Programkomiteen ser i år ut til å ha vektlagt det som har vært festivalens styrke de senere årene, nemlig den frie, eksperimenterende og utforskende musikken.

En nesten motvillig suksess

Det begynner å løsne for multikunstneren Daniel Johnston.

Refused siste kommuniké: REFUSED ARE FUCKING DEAD

Refused er snart aktuelle med DVD-filmen Refused Are Fucking Dead, planlagt sluppet i april. Det svenske hardcore /punkbandet gikk i oppløsning i 1998, etter å ha levert albumet The Shape of Punk To Come. Her er bandets famous last words.

Vinterpoesi: Grå morgen: Jaga og Dr. John

Når snøen blir grå funker ikke Jaga Jazzist. Gi meg heller Dr. John.

Bok: Craig Werner - A Change is Gonna Come: Music, Race and the Soul of America (Penguin Group, 2000)

En innsiktsfull, triviamettet og inspirerende gjennomgang av koplingen mellom musikk og politikk i amerikansk populærkultur.

Bok: Norsk Pop & Rock-leksikon, Vega Forlag, 2005.

Dette leksikonet er lenge etterlengtet. Bjørn Hovde har fått fatt i et eksemplar, og serverer en lang kritikk av det 600 sider lange verket.

En osloborgers oppriktige glede på trøndernes vegne: Gratulerer med rockemuseum

'Rocken er blitt allemannseie, slagertekster hverdagens liturgi, middelmåldig underholdning den gjeldende smaksnorm. I Trøndelag skal nå hitlistekulturen på sokkel og inngå i offisiøs sammenheng.' Hovde harselerer med rockmuseums-debatten.

Bok: High Fidelity - del 1

Hornby prøver å beskrive gull men han er en tosk som bare er kjent med narregull, en gullgraver som aldri har hatt et skjerp men bare sittet hjemme og lest skatte-kartet som noen andre har tegnet.

Bok: High Fidelity - del 2

Hornby prøver å beskrive gull men han er en tosk som bare er kjent med narregull, en gullgraver som aldri har hatt et skjerp men bare sittet hjemme og lest skatte-kartet som noen andre har tegnet.

Lys fremtid

'Det virker som en Internettpsykose rir kulturen' skriver Geir Levi Nilsen i denne artikkelen.

Bok: Et bra band av Anders Bortne

Den ultimate rockeromanen?

Pavement - Lyset fra neden

20. april 1992 slapp Pavement Slanted and Enchanted. Ingen hadde hørt maken - ingenting ble som før.

Bok: Norsk rock-litteraturs mest oversette?

I denne artikkelen gjennomgår Geir Levi Nilsen den oversette boken Sannheten? Ja. Og Nei! av Børre Karterudsseter. Mer enn bare tjo og hei mener han.

Sex? Drugs? Nei! Nei! Rock'n'Roll - hva er det?

Åttitallet etterlot oss med fint lite å ta vare på i ettertid, hevder forfatteren av denne artikkelen.

Charles Manson II

Ikonet, artisten og mannen.

Charles Manson

En artikkel om ikonet, artisten og mannen. Del I

Metallica - i korte trekk

Metallica fra 1981 til 2003.

Bok: Michael Azerrad

Our Band Could Be Your Life - Scenes From the American Indie Underground. Little, Brown 2001

Sjeler til salgs (musikk og skrekk) Del II.

Del II av Jonas Prangerøds artikkel om skrekkelementer i rocken: Fra 80-tallet og frem til i dag.

Sjeler til salgs (musikk og skrekk) Del I.

Skrekkelementer i rocken - av Jonas Prangerød Del I: Fra Screamin' Jay Hawkins til Alice Cooper

Brand New Fool

Intervju, Egil Olsen (Uncle's Institution), 3/10-02

Frost

"Releaseparty" for Melodica, Blå 20. september 2002

Salvatore

Intervju med Salvatore - sommeren 2002

Et møte med The (International) Noise Conspiracy.

T(I)NCs videoer rullerer på MTV og de spiller på gjennomkommersialiserte festivaler. Har blitt en del av sin egen kritikk?

Hold kjeft!

Ubehagelig mye støy blant Oslos arrogante publikummere (Uncles Institution, 30/7-2002)

Apollo

Releaseparty - Mine Damer og Herrer - Blå, 19. mars 2002

Ai Phoenix

Sleppefest på Mono (Oslo) 16/4-2002

En samtale med Tom Klimchuck

Intervju med Tom Klimchuck (Pro-Pain), 28. februar 2002.

A Perfect Harvest - Giant Sand

Intervju med Howe Gelb, 18/2-2002

Groove.no på By:Larm 2002

Tanker, inntrykk, opplevelser - og tre dager med terrorisering av trommehinner og lever.

2x Sleppefest

Surferosa , tirsdag 5/3 Big Bang, onsdag 6/3

Elusive, live

Gotham Nights 7 års jubileum, John Dee 23/2-02.

Melankolske nordlendinger: Et intervju med Madrugada

- Vi er folk som viser våre musikalske ideer og tanker ved å spille plater for hverandre, og på den måten få frem hvordan vi tenker og komme med ideer å spinne videre på.

Intervju: Kings of Convenience

Konger av den sarte popen og det behagelige livet? - Musikk uten stillhet er som et bilde uten lys, sier Kings of Convenience i dette intervjuet.

Katthult vs. Glette: Et lite eventyr

Hult, kjøpt og betalt? Glette møter Elverums-bandet Katthult, og blir ikke imponert.

Intervju: Garbage, sommeren 2001

En samtale med Shirley Manson og Garbage.

Plateslipp: Arve Henriksens Sakuteiki

Henriksen forførte et fulltallig publikum, som neppe har vært så stille og lyttende tidligere.

Kvasi

Intervju med Sam Coomes fra Quasi, sommeren 1999.

Analogt sanseangrep

Intervju med Mr. Oizo aka Quentin Dupieux, sommeren 1999

Vis alle artikkelkategorier

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fruit Bats - Spelled In Bones

(Sub Pop)

Litt vemod, men mest livslyst i dette tonefriske vesle sommareventyret.

Flere:

The Modern Lovers - Modern Lovers
Gluecifer - Automatic Thrill