Norge, Sverige, Danmark, Island & Rubik

groove.no har vært på besøk i Helsinki under årets utgave av Flow Festival, der tok vi en prat med Rubik om finsk indie, rødvin i barten og språkproblemer.

Relaterte sider:

Rubik

Foto: Noora Isoeskeli

- Jeg vet ikke om det er fordi vi er et såpass lite land, men media her er konstant veldig ivrige på å kalle artister det neste store, DET finske bandet. Det føles nesten som om at vi prøver å sende idrettsutøvere til OL hele tiden, hvis du skjønner.

Finland. Et rimelig utskjelt land hva gjelder musikk, og det er kanskje ikke så rart. Band som HIM, Nightwish, The Rasmus, Darude og Bomfunk MCs er kanskje ikke de høyest ansette navnene der ute.

Da er det ekstra passende at groove.no plutselig sitter på en undergrunnsstasjon i Helsinki sammen med en gjeng nordiske musikkjournalister og konsertarrangører som alle er invitert over av Music Export Finland. Ikke en hvilken som helst en – her ble nemlig videoen til Freestyler spilt inn. Her skal de nordiske båndene knyttes strammere, og det hele går ned på Flow Festival, som vi er på vei til.

Grønn og gul og svart

Det er festivalens tredje og siste dag når vi setter oss ned med finsk indierocks flaggskip, Rubik. Artturi Taira og Jussi Hietala har akkurat kommet av scenen etter å ha levert en ekstatisk konsert foran et smekkfullt Nokia Blue Tent. Idét vi starter praten går Mogwai på, og blir et perfekt bakteppe.

Konserten til Rubik kan du strømme i sin helhet over hos en av verdens beste radiokanaler, svenske Gimme Indie.

Gimme Indie: Rubik @ Flow Festival, 14.08.2011

- Var det ikke du som intervjuet oss da vi snakket om alle disse nyansene av grønn, undrer Hietala.

Joda, stemmer det. Burgere og grønnfarger, men det ble da ikke et veldig grønt album, Solar, ble det vel?

- Nei, det ble kanskje ikke det. Hvilken farge synes du det ble?

Kanskje litt gult, eller noe. Solar liksom. Fint ble det nå uansett hva slags farge det ble. Og det ble vel nevnt at det neste skulle bli svart, så det er jeg ekstra spent på!

Det virker som de synes det er like mye flaut som hysterisk morsomt å snakke om dette intervjuet, men vi beveger oss litt unna fargesnakket for en gangs skyld.

Rubik har turnert rundt om i verden med sine to siste skiver, Dada Bandits og Solar, og har blitt selve flaggskipet i finsk indierock. Men det er vel stort sett fordi vi ikke vet om noen andre?

- Jeg tror det gikk litt galt da band som Nightwish, HIM og The Rasmus slo gjennom, man begynte å tenke at de hadde funnet gullkisten. Og ta et band som oss i forhold, jeg mener, vi kommer jo aldri til å selge millioner av plater.

Kanskje deres Black Album?

- Haha, ja nå må vi i hvert fall lage dette svarte albumet! Vi snakket jo litt om å lage et album hvor Elvis Presley møter The Doors da, kanskje det kan være et bra utgangspunkt.

Taira ser på Hietala og ler og rister på hodet.

Uansett hvordan man ser på det, så virker det jo som at Rubik har greid mye av det andre finske indieband ikke har greid. Hva har dere gjort annerledes?

- Jeg tror ikke vi har gjort noe annerledes egentlig, vi har bare vært heldige, forklarer Taira. Og egentlig spiller det ingen rolle, musikk er noe vi gjør fordi vi er nødt. Når det er sagt så setter vi så klart pris på at folk begynner å føle musikken vår, vi gjør vår greie og håper på det beste.

Finnes det en finsk indiescene da? Eller ”findie” som jeg liker å kalle det.

- Oi, den var fin! Har faktisk ikke hørt den før, og da er vel du ”the father of findie”, sier Hietala mens jeg nikker fornøyd og er selvfølgelig enig.

- Det finnes mange fine findieband, men det er helt klart et lite marked. Det er nok mye som henger igjen fra tiden når de store selskapene styrte alt, det var en slags uskreven regel at med mindre man solgte minst 10,000 plater hjemme, så kunne man bare glemme å få prøve seg i utlandet, forklarer Taira.

- Mange unge band gjør det helt riktige grunnarbeidet nå for tiden dog, får man ikke noen til å booke show for seg i utlandet, så gjør man det bare selv.

- Man må ikke ta over sitt eget land for å bevege seg utenfor lengre.

Så har det nok også en del med språk å gjøre. Det er vanskelig å få oppmerksomhet i Finland med mindre man synger på finsk, faktisk.

- Hvis du synger på engelsk og ikke spiller metall, så går det til helvete automatisk, kommer det kjapt fra Taira. Man kan komme til et plateselskap og få skryt av låter, musikk og produksjon, men det er alltid et men.

- ”Har dere noen gang vurdert å synge på finsk?” Det er et spørsmål man får ofte, og det er en viss risiko for selskapene å satse på band som synger på engelsk.

Vurderte dere det selv noen gang?

- Tanken har selvfølgelig slått oss, men engelsk er det eneste som føles riktig for oss. Vi har aldri egentlig hørt på så mye finsk på finsk musikk.

- Så har du jo sånne band som Kent, som slapp skivene på både svensk og engelsk, med Isola og Hagnesta Hill i alle fall. Vi har spurt oss selv om hva dette ville innebære for oss, men vi har aldri kommet lengre enn det.

Det høres vel ut som avgjørelsen er tatt for lengst, og det er kanskje like greit. Det er mange som har blitt glade i Rubik slik de er nå.

- Ja, vi kommer nok til å fortsette med det, sier de to, smått tankefulle.

Lyden av Norden

Den finske scenen er jo en ting, men hvordan passer dere inn i den nordiske scenen? Om det i det hele tatt finnes noe som kan kalles det.

- Tja, det har jo alltid vært en idé om den nordiske sounden da, men i så fall har det ikke så mye med oss å gjøre. Sånn rent geografisk så er vi jo en del av den nordiske scenen, men vi høres jo ikke ut som Sigur Rós eller Efterklang.

- Det er mange som spør oss om dette i USA, men det er litt vanskelig å svare på egentlig.

Det sier kanskje litt at da jeg på vei hit skulle tenke på den nordiske indiescenen, og ble sittende med ”Norge, Sverige, Danmark, Island og Rubik” i hodet.

- Ja, kanskje det. Men når det er sagt så gjør Music Export Finland en god og viktig jobb for tiden, og vi selv har satt veldig pris på støtten derfra i forbindelse med turnéer. Og det ER mange gode band her for tiden.

Hietala tar en slurk rødvin, og får litt i barten.

- Dette er hans skyld, forklarer han og peker på Taira. Han tvinger meg til å ha skjegg, det er visst en del av imaget.

- Men du er jo så kjekk med skjegg, det er jo bortkastet at du skal barbere deg når du er så kjekk med. Det har med leppene dine å gjøre, kommer det fra Taira, som har begynt å bli rastløs.

Ting tyder på at konsentrasjonen begynner å svikte, og vi pakker lekene. Men ikke før vi har fått et par finske anbefalinger fra de, så her følger noen finske navn folk bør få med seg:

Neufvoin:”En av våre egne spiller i dette bandet, og jeg produserer det kommende debutalbumet, men de har virkelig noen fantastiske låter. De kan bli ganske store altså!”

Drunken Captain by Neufvoin

Paavoharju:”Et av de beste finske bandene noensinne, men nå er det meste som utgis på Fonal Records på et høyt nivå. Disse synger jo faktisk på finsk også!”

Paavoharju by Fonal Records

Og jeg drister meg til å slenge på et par egne anbefalinger fra årets utgave av Flow Festival.

Mirel Wagner:Litt som PJ Harvey på sitt mest nedstemte. Mørke, vakre låter - og en helt utrolig godt gjennomført stemning man sjelden hører fungere så bra som dette.

Mirel Wagner by Playground Music

Delay Trees: Egentlig veldig lite originalt, men en rekke herlige låter som smelter lett støyende drømmepop og indierock er nok til å sjarmere noen ganger.

DELAY TREES by GD2

Rubik kommer til Norge i høst, nærmere bestemt Hulen i Bergen 16. september, og Parkteatret i Oslo 17. september. Solar er ute nå via Fullsteam/Tuba.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fleet Foxes - Helplessness Blues

(Bella Union)

Årets tema er mørkare og har meir smertefulle linjer. Men varmen, harmonien og den uimotståelige folktonen frå siste er slett ikkje blitt forkasta.

Flere:

The Felice Brothers - Yonder Is the Clock
Harmonica Sam - Rocker No.1