Slottsfjell 2011: Cerebral Ballzy

Det brokete punk- og hardcorebandet fra Brooklyn ser ikke ut som mors beste barn. Kanskje er de heller ikke det. Punk kan de uansett spille, og ganske hyggelige er de også.

Relaterte sider:

Cerebral Ballzy

Foto: Christian Roth Christensen

Cerebral Ballzy har pådratt seg litt av et rykte. Gjengen er kjent for aldri å forlate en konsert uten å sette fysiske spor etter seg. En liten klatt spy eller et knust instrument er ikke uvanlig. Kanskje er det også slik et hardcore- og punkband, med Dead Boys og Minor Threat som forbilder, må være.

På denne lille Baglerscenen er kvintetten like viltre som ryktet tilsier. Vokalist Honor Titus ligner en krysning mellom Jimi Hendrix og Phil Lynott, høres ut som Stiv Bators, og er både høyt og lavt. Han raver opp på høytalerne, plugger ut mikrofonen ved et uhell, enser ikke at ingen hører vokalen, for så å klatre høyt opp i scenestolpene. Innimellom slagene drikkes det tett med øl. Det som ikke drikkes, deles broderlig ut til publikum. Halvfulle bokser slenges ut fra scenen.

I stort tempo, inspirert av tidlig 80-talls punk, raser Cerebral Ballzy gjennom velklingende låter som ”puke song”, ”drug myself dumb” og ”cutting class”. I løpet av en drøy halvtime er showet over. Titus avslutter med å simulere onani med mikrofonen, før orkesteret svaier ned fra scenen.

Skateboarding

Ikke uten grunn er det med en viss skepsis jeg går for å intervjue bandet. Etter en liten ventepause kommer de sigende inn på presseområdet. Fem har nå blitt til fire. Gitarist Jason Banny har gått til sengs, og de resterende ser ut som de kunne trengt samme medisin. I dype stoler og avslappede omgivelser blir imidlertid bekymringene gjort til skamme. Cerebral Ballzy fronter kanskje et vulgært og tøft image, men er også dønn ærlige og knakende hyggelige.

- Vi er bare en gjeng fra Brooklyn som vil ha det gøy sammen. Vi møttes gjennom skateboarding, og fant ut at vi også hadde sammenfallende musikalske interesser, hvisker en hes Titus.

Jeg må lene meg over bordet for å høre hva han sier. Til slutt gir jeg opp, og ser mot bassist Mel Honore. Han forteller om et band som hører på mer enn bare punk. Titus, på sin side, har øynet en mulighet til å løpe på do.

- Vi har alle forskjellige inspirasjoner. Jeg hører på en del R`n`B, Roots, Miles Davis, Frankie Valli. Jeg var ikke så inne i punk før jeg begynte å spille i Cerebral Ballzy, men har lært mye av de andre. Du skulle blitt med i bandbilen våres. Der spiller vi alt mulig.

Stiv Bators

Etter noen minutter med bandprat, spørsmål om hvor de kan få kjøpt Burzum og konstatering av hvor stort norsk svartmetall er, kommer Titus ruslende tilbake. Han plukker opp samtalen, og henger seg raskt på.

- Dead Boys er favorittbandet mitt sier han, snur seg rundt, og viser dongerijakken med stort Dead Boys-merke på ryggen.

- Visste du at Stiv Bators (vokalist i Dead Boys) en gang ble sugd på scenen. Det er min store drøm å gjøre det samme.

For nytelse eller bare for gøy?

Mel snur seg fort, og ser alvorlig på meg.

- Begge deler, selvølgelig.

Titus har imidlertid for alvor fått vann på møllen, og den døsige auraen er som blåst bort.

- Jeg elsker Beach Boys. Faktisk har jeg tatovert Beach Boys på leggen min, sier han, og drar stolt opp buksebenet.

På samme leggen står The Zombies gravert inn med store bokstaver. Jeg spør om det også er en favoritt.

- Visst faen. Det er tidenes band, sier han oppstemt. Han innser at også jeg liker The Zombies, og reiser seg ærbødig opp av sofaen for å ta meg høytidelig i hånden.

Pizza i New York

I følge ryktene skal visstnok Richard Hells diett på 70-tallet ha bestått av et daglig pizzastykke (og uante mengder kjemikalier). Også Celebral Ballzy har et autistisk forhold til pizza. Bandnavnet stammer fra et pizzastykke som på kamikaze-vis ble hentet opp fra togskinnene, og flere av låtene sirkulerer rundt italiensk lefse. Hva er det med New York, punk og pizza?

- Pizza er den beste maten som finnes, svarer alle like samstemt som The Turtles.

Og det er så godt at dere synger om det?

- Vi synger om realistiske ting. Ting som vi opplever hver dag. Da er det bare naturlig at vi synger om pizza, skateboarding, spy og skulking. Vi liker ikke propaganda, og bryr oss ikke om politikk, sier Titus, og konstaterer at selv om Cerebral Ballzy er musikalsk inspirert av Minor Threat, så har de langt fra valgt deres asketiske livsstil.

Foruten prat om musikk, er det nemlig damene i Norge som er det tilbakevendende tema. Mellom hvert spørsmål kommer det.

- Hvor kan vi finne damer? Vi er her for å finne damer og spille musikk? Vi vil ha trekant.

Om det siste ønsket ble oppfylt vites ikke. Bandet ble uansett observert på Kastellnatt ved stengetid, med minst en dame hver i armene.

Cerebral Ballzy`s selvtitulerte debutalbum er i salg fra 26. juli.


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver

(4AD)

Bon Iver handler om mye, hovedsakelig selvtillit, nyoppdaget identitet og de gode gamle røttene.

Flere:

Okkervil River - The Stage Names
Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures