Saftflaske til havs

André Løyning og hans saftflaskeblogg har vært på Træna og laget et storveis videoportrett av visesangeren Æ, se minidokumentaren her!

Foto/video: André Løyning

Vi har tidligere skrytt av bloggen til André Løyning, saftflaske.no, et sted der fotojournalistikk møter portrettintervju i bredt format, noe stort, noe smått, i det siste også med video som redskap. Løyning jobber i Klassekampen, har bidratt i musikkmagasinet ENO, og bruker også tid og resurser på å holde saftflaske.no levende. Bjella-portrettet noen år tilbake var strålende, noe som også gjelder det store portrettintervjuet han gjorde med Tønes før elektrikeren fra Sokndal slo igjennom så det smalt med Sån av Salve i fjor.

Løyning skriver, tar bilder og utforsker stadig frem nye visningsformat med video i hans blogg. Serien Utendørs har vi skrevet om tidligere, der Løyning inviterer artister han liker til å spille en låt (eller to) ute i det fri, mens han filmer det hele og deretter legger opptakene ut. Dikt-a-fon må også nevnes, her er det diktere som leser opp egne dikt. Håvard Rem, Tor Obrestad og Terje Tørrisplass er de første i serien.

Æ

I vinter reiste André Løyning til Træna for å bli kjent med visesangeren Æ – eller Erling Riibe Ramskjell, som han heter i det sivile liv. Som artist har han gitt ut fire album med bandet Schtimm (2000 – 2007), og de siste åra like mange som den dystopiske og originale visesangeren Æ. Avvikerike er den foreløpig siste skiva, og den fikk en femmer fra vår anmelder da han hadde albumet under lupen i fjor.

Ramskjell har spilt inn splitt-singel (inneholder blant annet en tolkning av Rognan-bandet Svartedauen og punkklassikeren Berre på Jævel) med Stefan Sundström, og også bidratt på det siste albumet til den svenske visehelten (Under Radarn, innspilt på Træna), som de siste åra har turnert mye med Æ, både musikalsk og som fiskere i sjark rundt øyriket 33 nautiske mil fra helgelandskysten (der Sundström tok ett års eksil i protest mot tidsånden hjemme i Sverige).

Til høsten skal Stefan Sunström og Æ og Dem på norgesturné, mer om dette når vi får detaljene (spiller blant annet i Tromsø 2. november). Sûndström spiller forøvrig på Olavsdagene i Trondheim i slutten av juli. Begge er dessuten sterke støttespillere når nyskapningen Finsk Tangofestival går av stabelen i Storfjord i Troms 30 og 31. august.

Træna

Træna er klar for en utsolgt festival. Med spektakulære natur kan øyriket være et eventyr når Trænafestivalen går av stabelen i 11 – 13. juli, i alle fall om sola skinner. Siste utpost mot Island er vakker også vinterstid, noe André Løyning opplevde da han møtte Æ på hjemmebane på Træna i mars. Løyning filmet også den nordnorske visesangeren da han spilte med Stefan Sundström på Rockefeller i vinter.

Videoreportasjen, et format Løyning sier at han har lyst til å utforske videre, er strålende. Vi gleder oss til å følge saftflaskebloggen til André Løyning fremover. Klikk deg inn, og bla for all del rundt i arkivet. Der finner du nemlig mye gull, noe observante lesere selvsagt allerede er klar over.

Vi har fått tillatelse til å vise Løynings møte med visesangeren Æ, en av Trænas femhundre innbyggere. Minidokumentaren er et strålende stykke norsk musikk/kulturjournalistikk og varer i 18 minutter.

- Se den gjerne på TVen, skriver André Løyning i sitt forord.
comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jonas Kullhammar Quartet - Plays Loud For The People

(Moserobie)

Hovedbandet i Moserobiefamilien er tilbake med et helakustisk uttrykk på sitt tredje album. Ruskträsk er gjest.

Flere:

Plastikman - Closer
The International Tussler Society - Motorpsycho Presents the International Tussler Society