Nights for alligators

Midnattsvampyren og kultlegenden Roky Erickson med fire konserter i Norge i mai.

Foto: presse

Vi var mange som sto med haka nede på knærne, med bankende hjerte, en tåre i øyekroken og verdens bredeste smil, etter Roky Ericksons første konsert på norsk jord på Øya i 2007. Med en sensasjonell sterk konsert (fremdeles blant de beste på festivalen noensinne) beviste den geniale låtskriveren at han var tilbake etter årelang isolasjon, feilmedisinering og et liv på vei til å tippe over, for å si det mildt. Alt dette godt dokumentert i den den bevegende dokumentaren You're Gonna Miss Me fra 2007.

Fra starten på sekstitallet med banebrytende psykedelia i 13th Floor Elevators til garagerock-merkesteiner på sytti- og åttitallet, som f.eks. klassikeren The Evil One (1980), har Roky Erickson dykket i b-kultur med et tekstunivers der demoner, zoombier og alligatorer skraper på døra, musikalsk støttet av det ypperste av garagerock og tilstøtende herligheter, og med langt større innflytelse enn platesalget skulle tilsi.

Vi snakker om en kulthelt, en vaskeekte texaslegende som ble tatt med noen gram marihuana, satt i fengsel med påfølgende tvungen psykiatri av verste sort, og noen grensesprengende skiver i etterkant. Han ble etterhvert borte mens kulten vokste. I 2007 meldte kultlegenden at han var tilbake.

Maktdemonstrasjon

Etter maktdemonstrasjonen på Øya, fulgte Roky Erickson opp med en storveis konsert på Bukta i 2009, for så å gi ut det rørende flotte comebackalbumet True Love Cast Out All Evil (2010) med Okkervil River som backingband (her ble forøvrig albumaktuelle The Black Angels sure da de ikke fikk jobben) og Will Sheff som produsent.

Roky Erickson har besøkt Norge flere ganger de siste åra, og nå er han igjen på vei hit, denne gangen med The Hounds Of Baskerville i ryggen. Den innflytelsesrike låtskriveren leverer fremdeles strålende konserter, noe publikum på følgende fire steder her på berget selv kan oppleve neste måned.

10. mai – Rockefeller, Oslo
11. mai – Høvleriet, Haugesund
13. mai – Ole Bull Scene, Bergen
15. mai – Byscenen, Trondheim


Roky Erickson & The Hounds Of Baskerville besøker også Sverige, Finland og Danmark på turneen i mai. Legenden spiller også på hjemmebane under Austin Psych Festival 26. april, som forøvrig har et program som kan få noen og enhver til å få lyst til å reise over dammen før 1. mai-toget tuter avgårde. Vi nevner i fleng navn som The Black Angels, Black Mountain, Deerhunter, Tinariwen, The Raveonettes, Clinic, The Besnard Lakes, Acid Mother Temple, King Khan & BBQ Show og mange, mange flere.

comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Vapnet - Döda Fallet

(Hybris)

Döda Fallet er en vekslende dansbar tristesse som maler vårens fugler i sorte små slør der de kommer flyvende tilbake fra sydligere strøk.

Flere:

Agnethe VR - Inspired
Monster Mike Welch - Cryin' Hey!