#12: Låter i koma

'Det finns sigaretter, om én vi beretter det finns ikke maken, det kjennes på smaken.... Mari-hua-aa-a-na'

Det er ikke bare himert, karsk og øl som besynges i norske slagertekster. Selv om rus har vært noe av et tabu i norsk pop, er temaet berørt i velkjente låter som Beraneks "Dra til helvete" (satire -?), Jannickes "Svake mennesker" (fordømmende) og det meste av Joachim "Jokke" Nielsens repertoar. Jokke er selve ruspoeten i norsk rock, en slags Olaf Bull eller Jens Bjørneboe med bassgitar som vasser rundt i tomme ølflasker og brukte kanyler. Med Jokke & Valentinerne og Nielsens senere oppfølgere med soloplate og gruppa The Tourettes gjorde han rus til legitimt tema for norske rockelåter, uten at det må innebære en negativ, moraliserende vinkling. På sitt mest sangvinske lyder Jokke som en rusens ekstatiske vekkelsessanger, i andre enden skildrer han nedturen, dagen derpå, noiaen, pengestyret og de konstante ydmykelsene dopkjøret fører med seg. I likhet med de tørrlagte fyllikene i norsk populærmusikk, som Carl Hjalmby og Hans Alexander Hansen (kommer tilbake til disse kara i senere epistler), kunne Jokke skildre rusens ekstase og enerverende tyranni fra innsida. Han hadde opplevd det sjøl - vært der så mange ganger - og kunne som få andre omforme denne marginale livsstilen i poesi og talende litterærmusikalske bilder. Synd derfor at alvoret som med stigende tyngde meldte seg i Jokke-platene og skivene med Tourettes druknet i høyskolepublikummets bejubling av Jokke som den legendariske fylliken. Mang en pappagutt har tøffet seg med "insider knowledge" om Jokkes bravader noen "rocka" år på jusstudiet o.l. Det har vært skrevet og talt en god del om de tragiske sidene ved denne originale og begavede norske rockpoetens liv, men publikums blinde øye for mennesket bak satyrmasken er et udiskutabelt trist faktum.

Det har vært nok av Velvet Underground-kloner med halvfordøyde lesefrukter av typen Baudelaire, Poe og Charles Bukowski sauset sammen i tekstene å høre i årene etter The Summer of Love. Flørting med dop, promiskuøs sex og "antiautoritær chic" har vært gjengangere og stabile faktorer i ungdomskulturens motebilde i snart førti år. Allikevel tok det lang tid før denne hverdagshedonismen ble noe i nærheten av akseptert her i vårt traust, lutheransk, sosialdemokratiske annerledesland. Hvem husker ikke de mange moraliserende antirøyk, anti-dop, trygg sex, god holdning, drikk tran, pass på tennene, bruk helsetrøye, ikke svelg klorvann-kampanjene fra skoleåra? Kampanjer som selvsagt virket stikk mot sin hensikt. Du hadde ikke før sett ferdig filmen med oppsprettede lunger fulle av tjukk, seig svart tjære - når skoleklokka klang var det rett bort til ungdomsskolens "røykjavik" og fyre opp din første sure sigarett. Det var alltids en eller annen tøffing fra "Maskin og mekk" som luskende fra yrkesskola med lommene fulle fra røyk og lim og - hva er de tablettene du har der for noe? Råjyppnål? At J.J. Cale sang Cocaine på plate minnet folk på at utenlands, der var dop noe helt annet. Der kunne du gå til topps på hitlistene med å synge om dop. I dølle Norge endte sangen opp med å bli forbudt spilt på NRK. Dette gjorde så klart slike låter til egnede soundtracks til tenåringers overgangsrituelle dopflørt. Det overpedagogiske norske skolesystemet sørget snart for å omforme enhver ungdommelig ruserfaring til noe traumatisk og farlig. Som kjent starter det med en vorspielpils og ender med heroinoverdose. Dette er den evige kausalitet i norsk ruspolitikk.

Allikevel finnes det spor av hvitt pulver i norsk pop, til og med i den mer stuerene, lavborgerlige utgaven av den. Vi skal se på to slagerlåter, den ene fra 1966, den andre fra de harde tredveåra. Begge er de parodilåter, men lyder som parodier på noe forfatterne ikke helt har visst hva går ut på. En nærmere titt på tekstene vil vise hvor avhengig de er av stereotype oppfatninger av henholdsvis marihuana og kokain.

Three Hits het en norsk "pop-vokal gruppe" på slutten av 60-tallet. De utga en LP, et par singler, oppnådde en viss oppmerksomhet og forsvant uten å sette særlige spor Egentlig var de en slags novelty-act, mest å regne til cabaretunderholdningens borgerlig-sofistikerte uttrykk med dens lett slitsomme stand-up singing og "adspredte" tone. En sentral gimmick var gruppemedlemmenes anonymitet. Jeg vet det er "helt ammatør", men har ikke klart å oppspore navnene på medlemmene selv om de er avbildet på omslaget. Hvis noen kjenner navnene er det bare å kontakte groove slik at vi kan legge dem ut. Det var i alle fall parhestene Tore Ryen og Andreas Diesen som sto for tekstene, melodiene var smakfullt arrangert av Kjell Karlsen og framført av hans orkester. LPen kom i 1966, og disse tre herrene var unge den gang, Ryen og Diesen kan vel knapt ha vært ute av gymnaset. Karlsen var på denne tiden inne i sin "beatnick-fase" og framstod med alpelue og kraftig fippskjegg, sjakett og rutete bukser. Way to go, daddy-o! Med all respekt for Karlsen som musiker, dette kostymet hadde neppe virket overbevisende på beatpoet-incrowd'en i San Fransisco eller i New Yorks Greenwich Village. Han ligner mest på maler’n til Bjercke. Vi velger å tro at Big Kjell drev med noe som den gang var en sped plante å pleie under det norske alvorstrykket - ironi. Karlsen var også noe eldre enn Ryen/Diesen. Disse gutta er veldig preget av postpubertal "modenhet" og sedvanlig ungdommelig verdensvanthet i tekstene sine. Tendensen blir godt oppsummert i LPens fiktive baksidetekster som er utdrag av liksomanmeldelser fra presse og kjendiser. Her finner vi gymnasialia av typen: "Når jeg hører på denne platen finner jeg det meget vanskelig å beholde klærne på, og det kan være litt pinlig når jeg hører den fra en juke-box på en restaurant. -Phyllis Pixie, berømt Strip-Tease Dronning."

Vel, doplåta heter "En god røyk (Tilegnet Helsedirektoratet)" og melodien er kreditert The Boys. Før vi glemmer de vitale data skynder vi oss å opplyse at LPen til Three Hits heter Det Beste Som Finnes, utgitt i '66 og har nummeret NORLPS 14. Sangenes ikke spesielt høyverdige Diesen/Ryen-lyrikk skal være en slags tilbakelent, ovenfraskuende kommentar til cannabisrøyking, et i 1966 nytt og farlig innslag i det lille spede landet dengang hadde av ungdomskultur. Dette var før langhårede og ustelte hippies hang og slang i svære klynger i Slottsparken, Egertorget ble en slags sentral for dopomsetning, overdoser ble et nytt statistikkfelt og japanske turister snublet i henslengte junkies på vei over Plata fra Thonhotellet i Bjørvika til Karl Johan. I 1966 var rødspritfylliken i byparken det nærmeste du kom til en junkie, i hvert fall utenfor enkelte av borgerskapets mer dunkle kretser. (Det eksisterte en kokain og opiumskult i deler av det skandinaviske nyrike sjiktet fra 20-tallet og framover). Hasjrøyking var noe eksotisk og kuriøst, en vane sjømenn kunne finne på å legge til seg i nederlandske havner. Den "forfinede" hasjrusen ble snart plukket opp av bohem-kunstnere og jazzmusikere, det forundrer ikke om Andreas Diesen kjente fenomenet som ung mann, født inn i et kunstnerdynasti som mannen er.

Etter en passe sløy gitarintro som lett gir assosiasjoner til oppadstigende røyksirkler, får vi høre at:

Det finns sigaretter, om én vi beretter
det finns ikke maken, det kjennes på smaken
Mari-hua-aa-a-na


At "det kjennes på smaken" behøver ikke bety noe verre enn at gutta har "tatt en Clinton", smakt og luktet men ikke inhalert. Neste vers tyder mest på at dette for tekstforfatterne er et fenomen betraktet fra utsiden:

Av dennes aroma, du kommer i koma
Nå først kan du leve, nå først kan du sveve
Mari-hua-aa-a-na


Dette minner om hasjromantikken i norske filmer fra samme tida, hvor en gjeng med kostymerte hippietyper til daglig ansatt på Nationaltheateret euforisk hopper og sprette barbeint rundt ute på ei eng mens de gauler og skriker "peace", "kjærlighet", "Dionysos, vi hilser deg" og lignende unorske ekstatiske ytringer. Ideen om svevet som rusindusert erfaring er en sentral poetisk omskriving av omgang med stimulanter av ymse slag. Jeg kan se for meg marihuanarøykende glidninger over dresskledde skikkelser hensunket i Chesterfieldstoler rundt i Frognerkåkene sine. Livet antar nemlig helt nye dimensjoner:

Med den ser du alt med helt nye øyne
Så tenn en røyk og føl en deilig fred.
Kjøp en nå, den er en stor suksé’
og bruk vår strålende idé.
Mari-hua-aa-a-na


Spør du meg høres dette nesten ut som alminnelig lederfilosofi-vrøvl som har solgt som varmt hvetebrød i næringslivet en god stund nå. "Kjøp en nå" og "vår strålende idé" er snikksnakk-vendinger kremmere har brukt i alle år. Den forførende salgsmetaforen forlenges i linjene:

Putt røyken i munnen, da skjønner du grunnen,
og salget vil øke hvis du vil forsøke


Det er i grunnen hele narkodilemmaet oppsummert: Er du først hekta må du selv selge stoffet for å finansiere ditt eget forbruk.

Mot slutten blir teksten heller dunkel, og siste vers er direkte gåtefullt:

Men ferdige varer er ikke for karer
Nei mannfolk må gripe til rullings og pipe.
Mari-hua-aa-a-na


Disse setninger - skrevet i rus? - er meningsmessig svært uklare for artikkelforfatteren. Er "ferdige varer" en slags ferdigrullet hasj, og når og hvor var disse i salg? Eller er det sprit de synger om? Og "mannfolk" som må ty til "rullings og pipe" er jo å forstå som folk flest, eller? Der jeg kommer fra betyr "rullings" enkelt og greit rulletobakk, og pipe - vel, pipe er pipe, uansett hva den stappes med. Merkelig. Har forfatterne selv hatt en klar mening her har den i så fall gått tapt under komponeringen. Kanskje eksemplet burde stå til skrekk og advarsel. Skal vi si med Nancy Reagan: "Just say no to dope".

Den legendariske Finn Bø signerte en gang på tidlig 30-tall visen "Kokain" som ble framført for fulle hus på Chat Noir av selveste Lalla Carlsen. Det er fristende å lese Bøs tekst som en kommentar og lett satire over forannevnte borgerlig-bohemske flørt med tyngre rusmidler på 20-30 tallet. Rykter sirkulerer fortsatt blant nestorer i det skandinaviske showbiz-miljøet på denne tida om "wild parties" og inntak av sentralstimulerende midler. Undertegnede er selv blitt forelagt rykter av folk "in the know" om at selveste Ernst Rolf skal ha vært sprøytenarkoman (vaskeriet som håndterte skjortene hans skal ha konstatert blodspor på ermene). Bøs sang og Lallas framførelse bagatelliserer imidlertid de mer dystre sider av kokainets virkninger (huet koker over, nesen detter av etc). Som med Three Hits og deres marihuanaflørt, er kokainlåta preget av klisjeoppfatninger rundt selve beruselsen og stoffets antatt hallusinerende virkning. Slik kommer det igang:

Jeg er så glad jeg synes at hele verden er min,
traderade rullan dei
For jeg har nettop tatt mig en en liten schnufs kokain,
traderade rullan dei
Jeg var på café med han Lammers
og fikk mig et pulver i schmug av en fyr,
jeg tok det med hjem på mitt kammers,
da blev jeg så deilig og yr


Legg merke til ortografiske krumspring som "schnufs" og "schmug". Dette er typisk fyllikslang og meningen er vel at vi skal oppfatte det slik at fortelleren i visa har vært på en snurr fra før kokainet kommer på bordet. Skikkelig blandingsmisbruk, altså. Etter å tatt ei stripe begynner The Trip:

Alltingen seilet saktelig til min salige fryd
traderade rullan dei
Bløtt gjennem eterbøljene stevnet senga mot syd
traderade rullan dei
Jeg svevet så fri og så ledig
farvel Stortingsgata og "Sagene Ring".
Jeg drømte jeg var i Venedig
og svømte på gaten deromkring


Igjen er det svevet som illusterer rusopplevelsen. Hallusinasjonene tar helt av:

I de azurblå bølger lot jeg mitt legeme gli,
traderade rullan dei
Det var'ke snakk om her å bli tatt for løssvømmeri
traderade rullan dei
Nei, Welhaven kom som et "fata morgana" imot mig med roser i favn
"Velkommen, velkommen til gata,
du dronning fra islandets havn"

Over lagunen svevet hr. Wilhelm Olsen på hjul,
traderade rullan dei
drysset "chateubriander" og små sosisser og fugl,
traderade rullan dei
Til dansens palats blev jeg båret
vedgullporten der stod hr. Pålsen så trinn,
han bar hyacinter i håret
og enslige damer slapp inn


Dette minner egentlig mest om typisk fyllerøre, et skrålende delirium etter tre døgn på en salig blanding av drikkevarer med en overvekt av champagne og andre gla'fludium. At navngjetne cruisebåter og den legendariske "Køla-Pålsen" dukker opp, gir visa Oslo-topikalitet - en nødvendig rekvisitt for å slå an på en Kristiania/Oslo-revyscene dengang. Vår mann svever videre:

Han Casanova slo’an på mig og sa: "Hei på dig",
traderade rullan dei
Jeg synes det var hr. Sveen som sa:
"Bli med hjem til mig".
traderade rullan dei
Jeg var i den gullpurpurkjolen,
ifra Katharina av Medicis slekt
og den atte rodde gondolen
var sjelveste Hannibal Feght


Hyggelig nok ender ikke rusen for vår forteller. Sangen ender på høy fot:

Elskovens rus og edderduns dyne, egen lakei
traderade rullan dei
Gyllen tokayer rissla som bayer ner gjennom mig,
traderade rullan dei
I brudegave till'a Tilla trilla inn en villa,
ifra Casanova som sov som et svin,
om natten hadde'n hatt en bitte bitten liten dilla,
det var kokain, kokain


Herlige greier! Ren overskuddsrus. Plata er lysår borte her, hva? Vel, vi er liberalere her i spalten, men ser ikke bort fra at vi i framtiden kan komme til å belyse avholdsspørsmålets nedslag i norsk pop. Mens vi venter på det: Skål!


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Beach House - Beach House

(Carpark / Bella Union)

Den sterkaste amerikanske debuten sidan REM gav ut smått legendariske Murmur?

Flere:

Harmonica Sam - Rocker No.1
The Sea and Cake - Everybody