#8: Maurice Woodruff - et orakel på 33 omdreininger i minuttet

"When you meet Maurice Woodruff, as you do on this disc, he gets you and there is no going back." Slik introduseres storastrologen Woodruff på sitt fulle dusin LPer som dekker hele stjernekretsen.

Noen som husker "Sofia’s Erotiske Astro-guide"? Dette programmet var et høydepunkt av lavmål i TV2s barndom på tidlig 90-tall, et astrologi-show på lavbudsjett som umulig kan ha registrert seriøst hos andre enn de mest ubefestede sjeler. Men timingen var rett og skaffet programmet et stort publikum: Hva kunne være mer takknemmelig enn en titt i krystallkula når arbeidsledigheten nådde etterkrigsrekord, bankene var overtatt av staten og Gjeldsofferalliansen var landets raskest voksende forening. Programmet forsvant etter et par sesonger til like med beslektede påfunn i andre kanaler. Horoskopbransjen har siden hatt god vekst innen New Age-bevegelsen. I dagens nyreligiøse virkelighet, der selvbetjening etter koldtbordprinsippet er gjeldende for å danne seg en smule metafysisk overbygning, er det helt legitimt å tro på Jesu gjenkomst, reinkarnasjon, UFO-bortføringer og horoskopstilling på en og samme gang. Vår tids sibyller er auratyderne, søkevinkeloperatørene og healere i alle fasonger. Det er en rik tid for sannsigereog spåmenn kledd i pseudovitenskapelige gevanter. Oraklenes tid er ikke over. Augurene vandrer blant oss.

Siden synske personer synes å trives i alle medium: TV, radio, karneval, spådomskafeer og ukeblad (noen som husker 70-åras synske ukebladstjerne Anna Elisabeth Westerlund?), hvorfor ikke på plate? Tenk så enkelt - en clairvoyant, et medium eller en astrolog leser inn et langtidshoroskop for ditt stjernetegn. Et du kan putte på platespilleren om og om igjen hver gang du kommer til en av livets korsveier, pengeproblemer, krøll på karrierestigen, ekteskapstrøbbel, 40-årskrisa og lignende dilemmaer det moderne mennesket baler med. Flere astrologiplate-prosjekter har vært igangsatt men har hatt liten utbredelse i Norge. Et problem har vært prislappen. Omfanget av slike utgivelser må nødvendigvis ende opp i sett på tolv. Putter man flere horoskoper inn på den samme plata går mengden av stjernetegn på bekostning av utdypingen av hvert enkelt tegn. Dermed må utgiver planlegge tolv separate plater som en og samme utgivelse - en plate pr. tegn i zodiacen.

Før CD-plata kom på markedet var horoskop-plater som regel å finne i spredt uorden i billigbingene på EPA og Domus. Utvalget av stjernetegn kunne variere og det var slett ikke sikkert at du fant akkurat ditt, hvis distributøren i det hele tatt hadde bestilt det. I dag er det stort sett spesialbutikker innen New Age-parafernalia som fører slike skiver. På 60- og 70-tallet cashet plateselskapene inn på Flower Power og hippie-gjengens flørting med østens mystikk, nyreligiøst svermeri, tantrisk sex, naiv mystisisme, psykdelia og annet tidsfordriv for velbeslått middelklasseungdom. Veien var forbausende kort fra storbyens subkulturer til Babyboomer-generasjonens etablerte og kjedsommelige forstadsliv. På 70-tallet fikk alskens utvannet motkultur en varm mottagelse blant USAs dominerende, kjøpesterke middelklasse: Konebytte, meditasjonsrom, hippiemote, talismaner under Armani-dressen, marihuanarøyking, primalskrikterapi, what have you... Til overbygning for utsvevelsene shoppet man et surrogat av diverse religiøse retninger og esoteriske grunnpakker. Her er det at astrologi-platene kommer inn, som litt åndelig tilskudd fra det lokale alternativmarkedet for ris, bønneskudd og linser slik Dalai Lama og hans brødre spiser de. Møt astrologi-platenes superstar, Maurice Woodruff.

Hvem?

"When you meet Maurice Woodruff, as you do on this disc, he gets you and there is no going back." Slik introduseres storastrologen Woodruff på sitt fulle dusin LPer som dekker hele stjernekretsen. Settet ble utgitt av Map City Records i New York på første halvpart av 70-tallet. Det astrologiske innholdet er av kjent merke, halvkvedede viser og ditt ennå ikke fullt realiserte potensiale. Naturligvis er harmoni og fullendt livslykke rett rundt hjørnet bare du identifiserer de tegnene i hverdagen som Woodruff antyder for deg. Det er så enkelt så. Platene introduseres av et hammondorgel-spilt "Astrological Theme" som fades ut til fordel for Woodruffs avslappende, tillitsvekkende stemme: "The capricorn is a person alive with spontaneity, a searcher for inner peace and happiness..." Det er så du får lyst til å kjøpe en bruktbil av fyren for å slippe å høre på gnålet.

Det morsomme med Woodruff er allikevel den flamboyante og verdensvante stilen han markedsfører seg med. Liner-notes og covertekst er med andre ord det mest interessante med disse platene. Vi står overfor en ekte sosietetsløve og "friend of the stars". På platenes baksidetekst blir vi forsikret om Woodruffs kaliber som astrolog: "Ask Mrs. Onassis. He forecast her marriage. Ask Princess Grace of Monaco. He cast the first horoscope for her son and heir, Prince Albert of Monaco. Ask Queen Elisabeth. He has described what the future holds for Prince Andrew of England. Ask hundreds of film stars, politicians and personalities from all walks of life. He has been consulted by so many the list reads like an international who’s who." Vi får vite at han har sitt eget TV-show, "Maurice Woodruff Predicts", på W.N.E.W.-kanalen (hørt om den?) hvor han oppnådde kanalens høyeste seertall noensinne. På dette showet kunne mannen i gata konsultere den synske: "Maurice Woodruff, with his great gift of clairvoyance, in front of the penetrating T.V. camera advised, soothed and predicted for people of every colour and creed." Gjestene ble invitert tilbake etter noen uker og kunne da stadfeste det innlysende: "He had been right. His forecasts came to be true."

Woodruff arvet sine evner fra moren, Vera Woodruff, den mest berømte clairvoyante person innen USA-sosieteten i 20- og 30-åra. Det var etter å ha dimittert fra hæren i 1947 at unge Maurice startet opp som sannsiger på heltid. Berømmelsen kom raskt og omfattende, pengene strømmet inn. Det var alltids en filmstjerne, bankier, kongelig eller internasjonal jet-set'er med penger til overs som fant fortrøstning i Woodruffs uante kapasiteter til å se inn i framtiden. Da platene ble utgitt på 70-tallet var han ifølge baksideteksten "seen and heard around the world. He has achieved worldwide fame". Han skrev faste astrologispalter som pressesyndikatene distribuerte over hele kloden og var forfatter av "many books" som "keep the printers busy in several languages". Hans enorme korrespondanse utgjorde "a permanent load for the British and American Postal Service". Han var selvsagt gjest på alle de store internasjonale talk-showene. Opptredener, turneer og "nightclub appearances" inngikk som en naturlig forlengelse av all denne virak og berømmelse. Ingen 'sell-out’ men en "sell out" som omslagsteksten slår fast.

Men hva med privatmannen Woodruff? "Very private. Happy to supervise the domestic details in his two english homes and his New York apartment." Dyrevenn: "Happy to cuddle his cat Patrick". Estet og kresen samler: "Happy to gaze at his remarkable collection of glass and China swans." Den perfekte og ettertraktede vert: "The invitations are priceless." Om rekkevidden av hans astrologiske innsikter og kompetanseområder ramses det opp at han behersker bl.a drømmeanalyse, frenologi (skalletydning - ikke helt stuerent i alle deler av selskapslivet, for å si det forsiktig), håndskriftanalyse, terninger, lese i hånden, tydinger i te-blad og kaffegrut. Denne gutten kan alt: "Maurice Woodruff, the clairvoyant, is a master of astrological interpretations... when he speaks you only go forward."

Blant menneskene Maurice har lært å skue framover befinner seg som nevnt en rekke kjendiser og notabiliteter. På platecoveret er Woodruff avbildet i avslappet passiar med en rekke A-kjendiser fra underholdningsbransjen. Skuespillernestoren Edward G. (Little Caesar) Robinson ser veldig pigg ut i selskap med Woodruff og en ukarakteristisk slank Shelly (Bloody Name) Winters. Michael Caine har akkurat tatt en dukkert i Middelhavet (?) og konsulterer Woodruff lett henslengt i badekåpe. Candice Bergen, en esoteriker god som noen, ser Maurice dypt inn i øynene i tibaketrukket, lavmælt samtale over en cocktail. Judy Garland og ektemannen Vincente Minelli lytter henført til Woodruff som røyker og gestikulerer med hendene i oppvendt posisjon (henviser han til en aktuell himmelkonstellasjon?). Kitch-kongen Liberace, mannen med de tusen pianoer, er avbildet med Woodruff og en som på bildet minner stygt om George Bush sr. Mest intenst lyttende ser Playboy-kongen Hugh Hefner ut, som vanlig ulastelig antrukket i morgenkåpe, men uten snadde og Pepsi-flaske i omgivelser som minner mistenkelig om en stall. Stall - Hefner? Woodruff ser jammen litt rufsete ut på håret også. Har det blitt en "roll in the hay" på selveste Playboy Mansion? Og er det ikke et halmstrå vi skimter på jakkeslaget til Maurice der...?


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - Song of America

(31 Tigers)

Rødt, hvitt og blått – og med 50 stjerner. Ni års arbeid ligger bak denne verdige hyllesten til amerikansk musikk fra 1492 og frem til dag.

Flere:

Koop - Waltz for Koop
Turboneger - Scandinavian Leather