#11: En plate gått ut på dato

Irakisk kvinneføderasjon hyller Saddam på denne greske godbiten fra 1980.

Forleden snublet jeg over ei skive som minnet meg på det forgjengelige ved alle ting. Før eller siden går det nedenom og hjem med det meste, det gjelder vårt jordiske liv, folks utrettelige materialisme, imperiers vekst og fall, morraduggens møte med sola. Undertegnedes aldri hvilende søken etter marginale plater setter meg av og til i møte med forgjengelighetens ymse paradokser - hvordan The Flavor of the Month plutselig er blitt yesterdays news, at det purunge, uskyldigste fremtidshåp snart er popbransjens store has-been med eksesser i dop, fyll og vulgært overforbruk (Whitney Houston et al), hvordan evig ungdom blir til brå død i ei veigrøft, i det hele tatt hvordan tida kverner det meste av plate- og populærmusikkhistorien til en diger grå stuing av usortert trivia.

Men av og til dukker påminnelser opp som kopler populærkulturens forgjengelighet opp mot hendelser av mer historisk konsekvens. Her om dagen kom jeg over en LP fra 1980 med tittelen Ghali Group Sings. Denne er utgitt på gresk EMI (03 BUZ 28/MT 8867) og er et opptak fra en utendørskonsert med noe som heter Generalføderasjonen av Irakiske Kvinner. Mesteparten av platas generøse linernotes er på arabisk, men noe går det an å skjønne av de engelske sammendragene. Det er her historien spiller inn. Hvis det er slik George W. Bush påstår, at Irak-krigen offisielt opphørte 9/4-03, er dette datoen denne plata gikk ut på dato. Den kommer neppe til å få "tung rotasjon" på den nye USA-finansierte Irakiske radioen. Plata er nemlig en eneste lang musikalsk hyllest til Saddam Hussein, framført av denne kvinnekonføderasjonen på goodwill-turné i Hellas. Som kjent kom Hussein for alvor til makta året før, og etter den affæren trengte han det han kunne skaffe av godvilje fra en skeptisk omverden. Selve maktovertagelsen ble filmet på video og viser hvordan 60-70 delegater til nasjonalkongressen i Baath-partiet blir arrestert av soldater i kongresshallen, ført ut og henrettet. Saddam presiderer over begivenhetene mens han patter på en enorm sigar. Det er en ganske utrolig seanse. Saniteringen av diktaturet var imidlertid så vellykket at Saddam bare få år etter kunne regne Ronald Reagan og den kanskje største slasken av dem alle, Donald Rumsfeld (på Saddams gjesteliste i 80-åra), blant sine nærmeste allierte.

Så i 1980 var altså The Ghali Group på turné for å spre det glade budskap om den nye orden i Irak. LP-omslaget viser tusenvis av ekstatiske kvinner som jubler og vinker. Øverst på coveret står et tolvtall, noe som muligens antyder at dette er volum 12 i en serie propagandaplater for regimet (?). Sangen - noen er rene instrumentaler - kretser rundt treenigheten land-historie-kultur ispedd solide doser Saddam-hyllest. Instrumentalsporet Our Beloved Leader er et smektende stykke musikk framført på tradisjonsinstrumenter. Hvem som enn er opphavsmannen har vedkommende skjønt verdien av kontrollert dosert patos for å oppnå maks effekt hos et inntakelig publikum.

Låta Untrue, Untrue, Untrue har dette å melde:

We are not only a source of oil to the universe
We're a people with a cradle of civilization

Det kommer så an på hvordan man vurderer disse påstandene etter 23 år med Iraks krig med Iran, Golfkrigen og Bush Jr's Irak-krig. Motivet for Baby Bush' krig, det være seg tilgang til Iraks oljereserver, neste års presidentvalg, eller hva det måtte være: Nå er Irak redusert til en oljekilde og deres stolte, eldgamle sivilisasjon og minnene om denne gjenstand for plyndring og hærverk mens amerikanerne står passive på sidelinja og gir faen. Okkupanten lar slumrottemobben fra Saddam City herje og plyndre kulturarven mens amerikanske soldater tagger "Ali Baba" på ruinene i Ur og bryter opp tusenvis av år gamle keramikkfliser fra utgravningene i det gamle Babylon for å ha med en souvenir hjem. Går det an å synke dypere ned i kulturbarbari enn denne cola- og hamburgerignoransen?

Ghali Group har et annet poeng:

Truth will emerge sooner or later
Then why should you always claim that we
We third world people can only see
The augmentation of oil price and profit
Untrue, untrue, untrue

Uansett hvilken drittsekk Saddam var, og sett bort fra at disse verselinjene sannsynligvis er en kommentar til OPEC-systemet og oljekrisa på 70-tallet er det vanskelig å ikke se ironien i disse linjene hvis vi anvender dem på USA anno 2003.

Og Saddam sjøl? Slik besynges den store Far:

The people is sound, demarking its road
Befriending all those who our arms behold
Sweet aspirations rallying our goals
For amity and love our party calls
Beloved our leader's beloved
Beloved, Saddam's beloved

Slik lød visa dengang. Kanskje noen av de unge jentene i Ghali Group vi ser avbildet på plateomslaget fikk sin utdannelse på Musikkhøyskolen i Bagdad som ble knust til pinneved rett foran øynene på likeglade G.I. Joe's. Det er ikke vanskelig å forestille seg at disse jentene så på Saddams regime med frykt og avsky mens han satt med makta. Men hvorfor skal det være så forbannet vanskelig å for Krohn Devoldene og Jan Pettersene av denne verden å skjønne hvorfor den jevne iraker ikke danser glade omkring sine amerikanske frigjørere når selvsamme okkupant tillater et kulturhærverk uten sidestykke i nyere tid?

Denne plata har muligens gått ut på dato med sin hyllest til Saddam, og takk for det, men disse linjene fra en av sangene er en kurant beskrivelse av den erfaring amerikanerne gjør seg med det irakiske folk de kom for å befri fra tyranniet:

O' Moon radiate, brighten our way
For Arabism the people recite
For unity o' nation we will ever fight


comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Årabrot - Solar Anus

(Fysisk Format)

Årabrot lovet endring. Det har de gitt oss.

Flere:

Ping - Discotheque of Darkness
Devendra Banhart - Niño Rojo