Mariachi i midnattssol

Calexico på europaturné i sommer, eneste konsert i Norge på Buktafestivalen lørdag.

Foto: Presse

Calexico har siden 1996 vært trofast leverandør av tacokrydret texmex, mariachi og ørkenmarinert popamericana. Tucsonbandet, med grunnleggerne Joey Burns og John Convertino (bildet over) i front, har gitt ut sju offisielle studioalbum, samt minst like mange uoffisielle (rariteter, turnéalbum, filmmusikk), noen liveskiver og en rekke EP-er, minialbum og samlere. I diskografien finner vi mesterverk som The Black Light (1998) og Feast of Wire (2003). Fjorårets album Algiers er også et høydepunkt i bandets omfattende katalog.

Burns og Convertino har også samarbeidet med en rekke andre band og musikere (Giant Sand, Iron & Wine, Neko Case, Nancy Sinatra, Victoria Williams, Willie Nelson, Roger McGuinn, Tortoise, Kurt Wagner ++), og har avgjort satt sitt preg på amerikansk uavhengig musikk i nesten 20 år. Her på huset har vi skrytt ganske så massivt av både skiver og konserter, og det er neppe noen overdrivelse å si at Calexico er blant våre musikalske favoritter.

Calexico slapp nylig EP-en Maybe on Monday, der tittelsporet – som vi får to versjoner av - er hentet fra Algiers. På den ferske utgivelsen byr ørkenrockerne også på låter signert Elvis Costello, The Call og The Replacements.Calexico er nå ute på en omfattende europaturné som også fører de til Norge. Førstkommende lørdag spiller bandet på Buktafestivalen i Tromsø, som eneste sted her hjemme denne sommeren. Burns & Co gjestet også Bukta i 2007, og leverte da en utsøkt konsert i fjæresteinene i nord. Forrige gang Calexico besøkte Norge var forøvrig i september i fjor da bandet spilte på Rockefeller i Oslo.

Setlister fra konserter i sommer viser at Calexico byr på gamle klassikere som Minas de Cobre og Skunken Waltz, hand i hand med ferskere materiale og overaskelser i form av coverlåter. Om sola lar seg lokke frem av smektende mariachi gjenstår å se, alt burde uansett ligge til rette for en kryddersterk musikalsk kraftpakke i Telegrafbukta 20. juli.

Buktafestivalen melder forøvrig at billettene går unna i raskt tempo, og da spessielt til avslutningsdagen da Calexico deler plakat med blant annet Kaizers Orchestra, Shining, Atlanter, Pistol & Bart og Uncle Acid & the Deadbeats.

Den tiende utgaven av Buktafestivalen starter torsdag, og byr i år også på navn som Ulf Lundell, The Tallest Man on Earth, The Pretty Things, Kvelertak, Terry Lee Hale og ikke minst åttitallsfavorittene i The Dream Syndicate.

Mer info om en festival vi vil rapportere fra, finner du på Buktas hjemmeside.
comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Funeral Diner - The Underdark

(Alone Records)

Med The Underdark har emosjonell hardcore fått sin Sgt Pepper!

Flere:

The Knife - Tomorrow, In a Year
Simon Joyner - Skeleton Blues