Intervju: Taliban Airways

Tromsøbandet er klar med sitt andre album. Vi har snakket med vokalist Erlend J. Jensen om hatmeldinger, samfunnsengasjement, et hardere uttrykk og veien fram til With Further Ado.

Foto: Carl Christian Lein Størmer

15. februar slipper Taliban Airways sin andre fullengder, With Further Ado, seks år etter debutalbumet Blues For The Almighty. Bandet, som gjorde sin aller første konsert 11. september 2002, har mottatt masse tyn og trusler for navnet, men også gnistrende tilbakemeldinger for sitt harde og dynamiske uttrykk både på plate og ikke minst fra en scene. Noen måneder tilbake fikk også Taliban Airways utmerkelsen «Norges beste bandnavn» av Bad Sounds Magazine. Vi har snakket med vokalist Erlend J. Jensen (nr. 2 fra høyre på bildet over), som gleder seg stort til å slippe nytt album.

- Vi startet innspillingen for to år siden, så det har tatt sin tid, ingen tvil om det. Som småbarnspappa har musikken måtte spille andrefiolin de siste årene, men nå er endelig albumet på vei fra trykken. With Further Ado blir gitt ut fysisk på vinyl og CD, i tillegg til digitalt selvsagt, og vi er veldig fornøyd med resultatet som representerer bandet slik vi er i dag – hardere, sintere og mer kompleks i uttrykket enn vi låt på debuten. Tekstene veksler mellom det naive og beksvart realisme. Vi har utviklet oss, forteller Erlend J. Jensen til groove.

- Vi har også funnet plass til en countrylåt på albumet. Alle i bandet digger americana, noe vi også har synligjort gjennom å tolke Townes Van Zandt på konserter, men denne gangen tar vi det helt ned. Jeg er strålende fornøyd med akkurat dét. Kanskje Taliban Airways engang kommer til å spille inn et rendyrket americana-album, tiden får vise, kommer det fra Jensen – som i solotapping har levert konserter der country og folk har vært det dominerende uttrykket.

Anti-Bush

Bandnavnet har gitt dere masse oppmerksomhet, men også mye tyn. Skulle du ønske dere hadde valgt å kalle bandet noe annet?

- At folk ble provosert i 2002 er lett å forstå. At vi debuterte på ettårsdagen etter tragedien i New York ble nok drøyt for mange. Navnet kom som en spøk på en øving, og vi tenkte det ville gi oss oppmerksomhet. Noe det da også gjorde, og slett ikke bare i Norge. Store aviser som New York Times og Sydney Morning Herald skrev om oss, og vi ble intervjuet på P3 før vår første konsert. Etter hvert begynte hatmail og drapstrusler å tikke inn. Det var ikke mye morsomt, men vi la opp til det selv.

- Dette var før anti-Bush-bevegelsen, før folk begynte å stille spørsmålstegn med krigene USA startet. Vi var, og er, samfunnsengasjerte og ønsket å skape debatt. Da, som nå, var vi 100 % imot terror, noe som også gjenspeiler seg i mange av våre tekster. Men vi ønsket fokus ikke bare på det som skjedde, men også hvorfor. Akkurat dette var nok for tidlig, men i ettertid står jeg likevel inne for det, sier Jensen, og legger til at bandet selvsagt også ville provosere.

Taliban Airways fikk også positiv feedback for navnet, ifølge vokalisten.

- Vi fikk heldigvis også positive tilbakemeldinger, også fra amerikanske fans og band som skjønte greia. Det er likevel ingen tvil om at vi nok skulle ønske vi valgte et annet navn. Taliban Airways har mistet spillejobber på grunn av navnet, og vi har nok ikke alltid blitt tatt like seriøst.

Blues for the Almighty

Seriøst tatt imot ble bandet likevel i 2007, da debutalbumet fastslo at Tromsø hadde et hardtslående og sinna stonerband i norgeseliten. Også her på huset mottok Taliban Airways skryt både for albumet og konserter, men så ble det etter hvert stillere og stillere. Noen sporadiske konserter har kvartetten riktignok levert de siste åra, men først i fjor meldte bandet sin tilbakekomst i studiotapping.

- EPen Literally Out of Bounce (også utgitt på vinyl) består av låter som vi ikke fant plass til på albumet, men som vi mente var for gode til bare å bli liggende i skuffa. Det var også godt å få gitt ut ny musikk igjen, som et livstegn og ikke minst som aperitiff på det kommende albumet.

- At det har vært stille fra Taliban Airways har forøvrig også noe med flytting å gjøre, samt at flere av medlemmene har holdt på med andre musikkprosjekter. Men nå har vi fullt fokus, etter plateslippet spiller vi i Oslo (Cafe Fiasco 15. februar) og på Blårock i Tromsø (22. februar). Det blir også konserter i Bergen og Trondheim etter hvert, samt på Svalbard og Rock Mor Rus på Andøya, pluss flere festivaler til sommeren, opplyser Erlend J. Jensen.

Nitusenbyen

With Further Ado føyer seg inn i rekken av plateslipp fra Tromsø for tiden. Frekvensen på utgivelser har aldri vært tettere, og dette gjelder hele det musikalske fargespektret. Hardcore, punk, rock, elektronika, hip-hop, vise, pop, soul og jazz-utgivelser på løpende bånd vitner om stor aktivitet i et voksende musikkmiljø, der folk hjelper hverandre. Mye av den viktige infrastrukturen er nå på plass, noe vokalisten i Taliban Airways også skryter av.

- Ressurspersoner som Carl Christian Lein Størmer betyr utrolig mye. Foruten å spille i egne band som Die A Legend, driver han labelen Badlands Entertainment som står bak en rekke utgivelser, også vår. Ta med at han regisserer musikkvideoer i et tempo som kan ta pusten fra hvem som helst. I løpet av fjoråret sto han blant annet bak videoer til Frost, Cazadores, Oter og oss (kan sjekkes under). Lein Størmer jobber også med en helaftens snowboard-dokumentar. At Tromsø har slike ressurser er uvurderlig.

- Studiofasiliteter har byen fått på plass. At vi har bra klubbscener, i tillegg til alle festivalene, spiller nok også inn. Vinylsjappen Backbeat er også et flott tilskudd, med sitt fokus på lokale utgivelser. Musikkbyen Tromsø er i siget, kanskje vi snakker om en ny bølge? En bølge vi gjerne tar del i, fastslår Erlend J. Jensen på tampen av intervjuet.

With Further Ado slippes 15. februar på Hipp Som Happ/Badlands Entertainment og vil bli distribuert gjennom Diger/Tiger-systemet. Albumet er produsert av gitarist Yngvar Mehus. Taliban Airways består av Morten Rydland Høyning (trommer) og Sindre Bakland (bass), i tillegg til nevnte Mehus og Jensen. Coveret på det nye albumet (se over) er laget av Gjermund Bohne.

På den første singelen, Studmuffin, har bandet fått vokalhjelp fra Kim Fairchild. Denne har fått følge av bandets aller først video som ligger klar under. Snurr film.
comments powered by Disqus

 

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


In the Country - This Was the Pace of My Heartbeat

(Rune Grammofon)

Bli med på landet inn i et velkjent landskap, og la In the Country få deg til å se det med nye øyne.

Flere:

Alamaailman Vasarat - Huuro Kolkko
Torgeir Waldemar - Torgeir Waldemar