cover

Harmonizer

Apoptygma Berzerk

CD (2002) - Hard:Drive / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Elektronisk

Stiler:
EBM / Industri

Spor:
More Serotonin... Please
Suffer In Silence
Unicorn (Duet Version)
Until The End Of The World
Rollergirl
O.K. AMP - Let Me Out
Pikachu
Spindizzy
Detroit Tickets
Photoshop Sucks
Something I Should Know
Unicorn (Original Version)
Untitled 5

Referanser:
Depeche Mode

Vis flere data

Se også:
Apop: The Singles Collection - Apoptygma Berzerk (2003)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Catchy elektronisk kroppsmusikk

Klar for en inne i kroppen-opplevelse med Apoptygma Berzerk?

Det dreier seg om norsk EBM: Electronic Body Music, og Apoptygma Berzerk [uttales: ei-pop og gjerne forkortet til Apop] er ikke profeter i eget land men for så vidt "store" i utlandet.

Utenfor medienes søkelys og kun med "synthfansen" her hjemme som lyttere har Stephan Groth helt siden det sene 80-tall latt nevnte tiår være med videre. Og er det så galt da? Slett ikke, synes undertegnede, som oppdaget gruppen ved en tilfeldighet for tre år siden med deres forrige album, Welcome To The Earth.

Etter å ha gransket noen av utgivelsene på 90-tallet, og med god kunnskap om 2000-albumet, var det spennende å få tak i det som på mange måter er "oppfølgeren". Dog kommer anmeldelsen her på groove noe sent, men det er bedre sent enn aldri, ikke sant?

For begge disse albumene henger sammen. De er mye mer kommersielle i den forstand at de tross musikkens noe "harde" kanter har en melodisk kjerne som er "myk".

Førstesingelen Suffer In Silence innleder albumet etter en instrumentalintro. Denne sangen forteller i grunnen alt om hva Apoptygma Berzerk dreier seg om. Røffe basslinjer, trommeloops i en salig miks, og synthdetaljer som fryder enhver med sans for slikt.

På topp i lydbildet finner vi hr. Groths dystre stemme, som har enkelte likhetstrekk med David Gahan fra Depeche Mode. Det kan like gjerne komme fra den musikalske arven som Apoptygma Berzerk høster fra.

Stephan Groth er i utgangspunktet Apoptygma Berzerk alene, men har med seg resten av gruppen delvis i studio og på scenen.

Unicorn (duet version) er en perle, og tredjesingel. Her synger selveste Claudia Brucken, legendarisk kjent fra Propaganda, på refrenget. Et lite "scoop" innen synth'ernes rekker, dette. Originalversjonen er også med, og her synger Groth refrenget selv, og ellers er låten temmelig lik duetutgaven.

En annen singel, Until The End Of The World, har i likhet med mange Apop-sanger et veldig bra driv. Og akkurat her er vi inne på kjernen i den elektroniske kroppsmusikken; det skal røre ved pulsen.

Av og til blir det hele noe retningsløst - for eksempel i sangen Detroit Tickets - og dermed også uinteressant. En instrumental uten mål og mening passer ikke helt i sjangeren, og blir mer techno og teknologisk.

Men sett under ett gir Harmonizer et godt tversnitt av EBM som sjanger, og det er ikke vanskelig å forstå at både 80-talls nostalgikere og andre med sans for synth med trøkk faller for Apoptygma Berzerk. Det Apop taper i originalitet vinnes tilbake i innsatsvilje og dedikasjon til sjangeren de har hentet inspirasjonen fra: 70 og 80-tallets synthpioneerer.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Throw Me the Statue - Moonbeams

(Secretly Canadian)

Secretly Canadian snappet opp Throw Me the Statue og gav ut debutplaten på nytt. Det vitner om god dømmekraft.

Flere:

Le Corbeau - Moth on the Headlight
Diverse artister - I Love Techno: 10 Years - The Classics