cover

Spin

Darren Hayes

CD (2002) - Sony Music / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Voksenpop / West coast

Spor:
Strange Relationship
Insatiable
Heart Attack
I Miss You
Creepin' Up On You
Dirty
Crush (1980 Me)
Good Enough
I Can't Ever Get Enough Of You
Like It Or Not
What You Like
Spin

Referanser:
Roxette
Bee Gees
Michael Jackson

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Smøremykt og velprodusert

Eks-Savage Garden frontmann og vokalist går solo med røffere image, men like motstandsløs pop.

Spin er renspikket produsentpop, nothing more, nothing less. Du kan like det - eller hate det - men dette er så bra (eller kjipt) som voksenpop kan være. Selv har jeg både respekt, forståelse og beundring for slik klingende vellyd, men jeg ser for meg mange reaksjoner i en annen retning. Da vil jeg si: Hvem f... har bestemt at det kun er harde gitarer, rocka produksjoner og vræling som kan gi uttrykk for ekte følelser og emosjoner?

I alle fall: Australske Darren Hayes går solo etter kun to Savage Garden-album. Jeg aner ikke hvorfor, men tror både vennskap og kollegialt samarbeid med ungdomsvenn Daniel Jones skar seg.

Jones var og er musikeren av de to, men Darren Hayes har helt klart også bidratt sterkt til Savage Garden-soundet, for som hans solodebut Spin viser, her er både melodilinjer og særpreg som like gjerne kunne vært på et tenkt tredjealbum fra Savage Garden.

Kanskje vi finner noe av forklaringen på splitten i den solide - og Michael Jackson-inspirerte - Heart Attack? Her heter det "We used to stick together You and me stay that way forever But now to my surprise You've become what we despised". Det er nok rimelig å anta at godeste Hayes ikke hadde tenkt seg karriereplanen videre som solo-artist, men må han, så må han!

Darren Hayes har gjort klokt i å samarbeide med ringreven Walter Afanasieff, som også produserte gruppens andre album, Affirmation (1999). Han har også fungert som låtskriverpartner, det samme har en annen ringrev, Rick Nowels.

Det er mer MJ-påvirkning her. Ikke så rart, da både produksjon, og Hayes' viskestemme og lyse falsett er i akkurat samme bane: Dirty høres akkurat så funky og catchy som MJ burde ha vært i 2002, samtidig må han få æren for å ha påvirket andre musikere innenfor sjangeren. Dirty har et uimotståelig hook og en nydelig produksjon for fans av synthpop med deilige, klassiske basslyder.

Førstesingelen Insatiable på sin side er ikke så veldig typisk for albumet som helhet. Bossanova-takten gir sangen et slags latinopreg, og den ultralyse vokalfremføringen gir også visse assosiasjoner til latinske sangere, i tillegg til at flere deler er tydelig inspirert av Bee Gees.

Crush (1980 Me) er en kjappis som jeg liker godt, både melodisk og tekstmessig. Den har likhetstrekk med Savage Garden-slageren I Want You, kjennetegnet er den kjappe vokalen med masse, masse ord sunget på rekordtid. Her fungerer det meget bra.

De nevnte låtene er alle ypperlige singelkandidater, men her er det selvsagt også mer typisk albummat, f.eks midtempo-låten Good Enough, som er mer en slags koselåt uten særlig fremdrift. I Miss You og Like It Or Not er ballader som Savage Garden-fansen også vil falle for denne gangen.

Tekstmessig er det forhold, vennskap og litt samfunnssyn (tittellåten Spin) som opptar Darren Hayes.

What You Like er en liten albumperle, som neppe blir singel, men likevel har akkurat den rette dosen av detaljer som i alle fall jeg faller for.

Spin er ikke noe banebrytende album, på noe vis, men det er et ærlig pop-produkt som ganske sikkert vil appellere til mennesker som fra før av liker en eller flere av referansegruppene (se infoboksen) og/eller har sansen for Savage Garden.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet - Pixiedust

(Curling Legs)

Med nydelige pop-låter utført av kreative, åpne jazzmusikere, skaper Slow Motion Orchestra et spennende, originalt uttrykk.

Flere:

Aphex Twin - 26 Mixes For Cash
Lalla Carlsen - Norges Revydronning