cover

Electric Fairytales

WintherStormer

CD (2008) - Bajakal / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Synth / Eksperimentell / Improvisasjon / Elektronika / Krautrock

Spor:
Cucumber Salad
For the Love of All Things Electronic
Rising Ashes
Electric Fairytales

Referanser:
Ash Ra Tempel
Tangerine Dream
Jean-Michel Jarre

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Inn i berikende landskap

En synkretisk tidsreise der modernitet møter irrasjonalitet.

Denne plata bør man ha. Ja, alle som liker elektronisk musikk må bare anskaffe seg denne plata.

Grunnen til at imperativsformen blir brukt her er fordi:

1. De som liker elektronisk musikk fra 1970-tallet, i tradisjonen Tangerine Dream, Ash Ra Temple, tidlig Jean-Michel Jarre, vil få mye ut av Electric Fairytales. All musikken på denne plata er spilt inn live i studio, improvisert, skapt av analoge modulærsynther.

Plata er over 80 minutter lang og består bare av fire låter, hvor den lengste klokker inn på over 28 minutter mens den korteste varer 16. Alle som er glade i de stemningene og assosiasjonene som skapes av lange låter med lydmalende synthmusikk bør lytte til dette.

Musikken er ikke eksperimentell eller sær (dog, tittelkuttet har sine dramatiske og eksentriske lydnedslag) men ei heller er den behagelig "new age". Musikken kan heller forstås som et stort og langt lerret som det blir malt ut og penslet ut lydlandskaper på hvori det åpnes for drømmeaktige og mytologiske innganger til fjerne og uoppdagede verdener. En stund kan det føles som man glir innkapslet i romdrakt naken gjennom pleiadene mens stjernestøv drysses nedover romhjelmen din idet brennende kometer suser svisjende forbi, andre ganger er det som om tiden åpner seg forover og bakover og man reiser til fjerne, uoppdagede fantasilandskap tatt rett ut av en Tolkien-roman.

Her er mye vellyd men ikke i vaniljesausform, det er mer en synkretisk tidsreise: modernitet møter irrasjonalitet, som om det var mulig å få musikk tappet ut av et vitenskapelig reagensrør laget i kontrollerte former i kjelleren på slottet hos de første alkymistene.

2. Ingen må tro at Electric Fairytales er "retro" eller endog reaksjonær. WintherStormer har nok sine inspirasjonskilder men tilretteleggelsen av det ferdige produktet er i egen havn. Du har hørt genren før men musikken er ny. En bragd i seg selv i disse tider!

3. Electric Fairytales kan nytes på flere plan: Som elektronisk musikk, som neo-progressiv, som lettere eksperimentell musikk. Men fremfor alt må den spilles høyt! La de spennende og berikende lydlandskapene invadere stuen din mens du ligger flatt ut på gulvet og drømmer deg bort til fjerne verdener. Dette er norsk musikk på sitt aller beste.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - Do You Know House? - Volume One

(V2)

Dance Tracks, 91 East 3 rd St., 1st Ave., NYC. Tel: + 1 212 260 8729.

Flere:

Bryan Ferry - Frantic
Efrim Manuel Menuck - Plays "High Gospel"