cover

Wishing Well

Richie Havens

CD (2002) - Stormy Forest / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folkrock / Singer/songwriter / Americana

Spor:
The Well
Handouts In The Rain
Love Is Alive
You'll Never Know
Slow Down
On the Road to Calvary
Stardust & Passion
Paradise
Alone Together
On the Turning Away

Referanser:
Cat Stevens
Joe Cocker
Jim Capaldi
Bob Dylan
Bruce Springsteen

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Se opp for billige etterligninger!

Richie Havens overgår seg selv og de fleste andre nåværende singer/songwriters med overbevisende comeback album!

Richie Havens er en skammelig undervurdert artist som blant annet er begavet med en særdeles uttrykksfull, nesten spirituell stemme. De som ikke har hørt den kan tenke på noe i retning av Cat Stevens, Joe Cocker eller Jim Capaldi.

Havens dukket opp i Greenwich Village' legendariske folkie-miljø tidlig på 60-tallet. Som tenåring sang han doo-wop og digget Nina Simone, men han var en av få svarte amerikanere som adopterte stilen til Fred Neil og Dino Valenti. Han spilte visstnok på kaffebarene i the Village så tidlig som i 1962. På slutten av 60-tallet ble Havens kjent som en av de fremste fortolkere av Beatles og Bob Dylan. Han hadde en hit med Here Comes the Sun, men markerte seg også med egne klassikere som Indian Rope Man. Han var alltid der det skjedde, fra Newport Folk Festival (1966) via Monterrey Jazz Festival (1967) og Woodstock (1969) til Isle of Wight (1970). Han etablerte sitt eget plateselskap Stormy Forest og har i over 35 år kjempet for verdier som brorskap og personlig frihet. Midt på 70-tallet trappet han noe ned på de musikalske aktivitetene for også å få tid til å være med på å starte et oseanografisk museum for barn i the Bronx og The Natural Guard tidlig på 1990-tallet. Han har imidlertid stadig kommet med nye album som stadig har blitt bedre og bedre.

Wishing Well inneholder erketypisk ærlig singer-songwriter kunst sammenlignbar med de aller første platene til Van Morrison og Bruce Springsteen. Havens har all verdens erfaring og fletter lekende lett inn elementer av jazz, blues, soul og klassisk rock alt etter som det passer seg. Havens er kronologisk sett mellomleddet mellom Bob Dylan og artistene jeg nevnte. Men ikke nok med det, sangene er ikledd spennende arrangement med tyrkiske fioliner, elektrisk sitar og bambusfløyte. Dette litt østlige eller arabiske preget, eksempelvis som på åpningssporet The Well, har visse fellestrekk med Page & Plants No Quarter (vi snakker her også om et vellykket comeback med tilførsel av nyfrisk men tidløs verdensmusikk). Havens topper det hele på egen hånd med lærebokmessig fingerspill.

Handouts In the Rain byr på mer av dette aldeles nydelig fingerspillet servert av Havens i kompani med Chris Cunningham. Dette er stillferdig leirbålsmusikk med sår sang i det kvelden går over til natt og alle ligger på ryggen og hører på! Love Is Alive er en av de sporene hvor du best kan studere Havens unike vokale frasering og betoning. Slow Down har tross navnet mer tempo enn snittet her og nærmer seg tradisjonell soft-rock etter 70-talls tradisjonen. Mest overraskende av coverversjonene på plata er kanskje On the Turning Away. Her er den framført av Havens kun med hjelp av en underliggende drone og bambusfløyte. Resulatet er meditativ "pink world music with soul", så spennende kunne du aldri tro denne dvaske AOR låta kunne bli! Eller er det en flott versjon av Gary Wrights kjente Love Is Alive som overgår originalen. Havens ivaretar dermed sitt ry som en genial fortolker av andres komposisjoner.

Resultatet er Richie Havens beste album på mer enn 30 år. Dette er tidløs kunst som vinner på sin nakne ærlighet og utøverens rike erfaring. Havens bringer metaforisk alt hjem til Afrika ("bringing it all back home"), når han i egenskap av å være afro-amerikansk utøver med bakgrunn i Greenwich Village nå tilfører flere doser verdensmusikk til sin etablerte stil. Bedre singer-songwriter stoff skal du lete lenge etter på denne sida av årtusenskiftet. Will Oldhams karisma damper vekk i forhold til dette, er jeg redd!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Plastikman - Closer

(NovaMute)

Plastikman er tilbake, mer monoton og minimalistisk enn noen gang. Etterlengtet utgivelse fra en av de virkelig store.

Flere:

Wire - Red Barked Tree
Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago