cover

Hard Candy

Madonna

CD (2008) - Warner Bros. / Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Dance / R'n'B / Funk

Spor:
Candy Shop
4 Minutes
Give It 2 Me
Heartbeat
Miles Away
She's Not Me
Incredible
Beat Goes On
Dance 2night
Spanish Lesson
Devil Wouldn't Recognize You
Voices

Referanser:
Janet Jackson
The Neptunes
Justin Timberlake
Nelly Furtado

Vis flere data

Se også:
Music - Madonna (2000)
American Life - Madonna (2003)

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Midt på treet

Dette blir kun en parentes i Madonnas diskografi.

Historien om Madonna er som en eventyrhistorie. Som kommersiell artist har hun egentlig oppnådd alt. Men dama gir seg ikke, og om vi skal være glade for det eller ikke etter denne utgivelsen, får være opp til hver enkelt lytter å avgjøre.

Alle kan være enige om at Madonna er lur. Hun kan bransjen ut og inn, og er vel utvilsomt den mest suksessrike kvinnelige artisten de siste tiårene. Hvordan klarer hun dette? Det å spille på sex slår aldri feil, hvis du i tillegg har dyktige låtskrivere og bidrar sterkt selv så er formelen for suksess klar.

Hennes forrige album, Confessions on a Dancefloor fra 2005, var til dels svært vellykket der hun blandet inn discorytmer med moderne takt og rytme. Det har derfor blitt en utfordring for Madonna på hvordan hun igjen skal oppnå samme rosen fra både fans og kritikere. Det hun gjør nå er å menge seg med de mest populære mannlige artistene, låtskriverne og produsentene de siste årene. Den utvalgte trioen er Pharrell Williams, Timbaland og Justin Timberlake. Dette er igjen et lurt triks og sikkert kort, og hun får garantert a) oppmerksomhet og b) akseptable salgstall.

Vi starter med å titte på coveret som oser av sex. Dessverre ser Madonna her ut som en billig stripperske. Oppmerksomhet får hun i hvert fall. Etter gjentatte lyttinger er det mulig å dele plata i en a og b-side. A-siden er fengende og jeg kjenner straks igjen elementene fra hennes siste album. Det er rytmisk fengende, og Justin Timberlake glir elegant inn sammen med den godt voksne Madonna. Jeg får følelsen av å komme meg opp fra stolen og forsøke meg på noen nye dansetrinn her.

Produksjonen er som vanlig fra de ovennevnte herrene god, og hvert eneste taktslag er velkalkulert. Men etter de første 4-5 låtene så mister platen gnisten fullstendig, og særlig siste del av skiva blir svært kjedelig og langtekkelig. Hver låt varer opptil 5 minutter og jeg sitter med følelsen at her stoppet kreativeteten til alle som har deltatt på albumet. Det er stillestående og det tar ikke av. Enkelte ganger er det forsøk på småfunk-disco, men det blir dessverre mageplask.

Madonna har dunka ut kvinnelige artister som Britney Spears, men klarer ikke å følge med en artist som for eksempel Nelly Furtado. Til det høres mange låter fra Hard Candy som et overskuddsmateriale fra den ansvarlige kvartetten.

Madonna har en glimrende back-katalog med seg i ryggsekken. Hard Candy blir dessverre en parentes, og er langt fra et must-have. Levetiden er også kort. Allerede nå er den satt godt på plass i platehylla og arkivert ikke så langt unna hennes klassiker True Blue (1986). Det blir nok til at Hard Candy arkiveres for lang tid, og at det er True Blue som kommer fram i cd-spilleren til sommeren igjen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Os Mutantes - Mutantes ao Vivo: Barbican Theatre, Londres 2006

(Luaka Bop / V2)

Viva Mutantes! Fantastisk gjenforeningskonsert, festet til tape og film.

Flere:

Love - Forever Changes
Robin Williamson - The Iron Stone