cover

Taking Northern Liberties

Three4Tens

CD (2003) - Rainbow Quartz / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Retropop / Poprock / Garasjerock

Spor:
Philly Blues
Jack the Tripper
I'll Feel Better Today
A Stem Too Far
Waiting For Mary
My Stoned Ass
Been Done Trying
Ride in Style (The Fish Song)
Whorehouse and Suicide
Manned Space Flight
I Believe

Referanser:
The Jessica Fletchers
The Strokes
The Hives
The Shins

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


I'll Feel Better Today

Har du tro på klassisk gitar-rock så har du tro på livet. Three4Tens bruker rockens vanligste formel, men også denne gangen går det bra!

Jordnær, tekno-redusert poprock er likesom djevelen kjent under mange navn, enten det skrangler i retroen eller er power i garasjen. La oss nå bare alle innse at rock i likhet med andre kulturelle fenomener går i evige ellipser rundt solen og ender stort sett på samme stedet hvert eneste år. De kolossale teknologiske framskrittene når det gjelder elektronikk og databearbeiding i senere år rokker ikke ved det faktum at menneskehjernens kapasitet ikke har endret seg nevneverdig de siste 200 000 årene og at homo sapiens trolig danset trance før de kunne snakke. Aphex Twin hadde sikkert en åndelig tvilling som sank i havet sammen med Atlantis for mer enn 4000 år siden.

Den teknologiske innpakningen har endret seg, mens de musikalske arketypene (innfanget og fortolket av hjernen) er nærmest evigvarende. Fuglesang representerer andre dyrearters innfanging av disse evige arketypene, Olivier Messiaens brukte transkribsjoner av fuglesang i Catalogue D'oiseaux, et av det 20. århundres viktigste pianoverk, mest på grunn av de fjærkleddes utrolig komplekse rytmer og melodier.

Jeg håper alle er passelig villedet nå, slik at jeg kan fortsette med det jeg egentlig skulle gjøre. Det er irrelevant å diskutere om "retro-rock" representerer stagnasjon, tilbakeskritt eller fremskritt, fordi personlige preferanser for hva slags teknologi man liker å putte inn i ørene vil være for avgjørende i en slik diskusjon. New York-baserte Rainbow Quartz er en av "retro-rockens" store høyborger med artister som norske Jessica Fletchers og israelske Rockfour. Hovedvekten ligger naturlig nok på amerikanske grupper. The Three4Tens er fra Philadelphia og utgav sitt første album i år 2000. Deres "nordlige friheter" er album nr. 2.

La oss starte med det villedende omslaget som ser ut som mangfoldiggjorte bergenskvinner på randen av... turnébussen til Alice Cooper eller noe enda verre. Kun de lilla bølgene antyder at dette er en utgivelse det virkelig er verdt å se nærmere på. Three4Tens får det nemlig seriøst til å rocke på denne plata. Da snakker vi om klassiske Chuck Berry via Keith Richards gitar-riff via The Strokes og The Hives tilbake til The Byrds og Beach Boys.

Philly Blues starter det hele småpent med ranglende gitarer og søte sangharmonier med skikkelig bollesveis à la Byrds på 8-miles flyvetur. Gamle Paisley underground-veteraner som The Long Ryders og Rain Parade vil applaudere autensiteten i dette materialet. Jack the Tripper viser at Three4Tens har større kapasitet enn foregående spor - dette er friskere rocke-fraspark med humor og en-tagnings spontanitet. I'll Feel Better Today A Stem Too Far byr på et forfriskende funky samspill mellom tangenter og tremeolo-tung gitar. Akkurat når du tror at Three4Tens er stilmessig plassert en gang for alle så dukker Waiting For Mary og My Stoned Ass dypere ned i psykedelisk syremagma og smelter sammen Piper Floyd med The Shins. Waiting For Mary og Been Done Trying er korte, psykedeliske sveveviser sammenlignbare med undervurderte Jeff Tarlton.

Pussig nok har Three4Tens spart noe av det beste kruttet sitt til slutt. Manned Space Flight og Whorehouse & Suicide er engasjert snottypunk med både humor og en god del aggresjon. Tenk deg noe sånt som The Beach Pistols eller The Sex Boys... Dette skulle vært plassert tidligere på plata, folkens! Helt til slutt er det et ukreditert bonusspor hvor gruppa leker seg med elektroniske danserytmer, Three4Tens er altså nok en Aphex tvilling...!

Liker du klassisk, harmonisk gitar-rock med et snev av fab four rock'n'roll bør du sjekke ut denne nærmere. Dette bør ha bredere appell enn for eksempel Outrageous Cherry og The Orgone Box.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Richmond Fontaine - Post to Wire

(El Cortez)

Dei er ømme, dei er eksplosive og dei fortel skarpsindige historier frå den amerikanske sidelinja.

Flere:

The Mormones - Guide To Good And Evil
Lalla Carlsen - Norges Revydronning