cover

Album

Jorun Marie Kvernberg

CD (2006) - ta:lik

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Slåtter

Spor:
Flygarn
Havella-Valsen
Masurka
Blø
Polkett
Reinlender
Vegvoktaren
Bruremarsj i A
Springar
Springar
Thomasklokkene
Masurka
Separatoragenten
Klarinettpolka
Brurdans frå Nordmøre

Referanser:
Tindra
Majorstuen

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Den enslige fela i det tomme rommet

Du sitter på samme benk som Kvernberg, i fjordlandskapet en sen ettermiddag i solnedgangen. Og hun spiller bare for deg.

Felespiller Jorun Marie Kvernberg har kalt sin soloplate Album. Vi kan oppfatte det slik at vi kan bla oss gjennom en samling musikalske "bilder", en kavalkade over det som opptar henne og har formet henne musikalsk. Eller vi kan tenke oss tittelen i tråd med ordets mer opprinnelige, latinske betydning - en hvit ubeskrevet tavle hvor disse første inntrykk risses inn.

Nå er ikke Kvernberg noen musikalsk tabula rasa, hun vet sannelig hva hun driver med. Dette er en sikker og solid debut hvor utøveren ikke føler noen grunn til kunstnerier eller snirklespill for å overbevise om at hun har landet. Tvert imot er plata preget av vibrant og følsomt felespill som fanger et vell av nyanser innenfor tradisjonsmaterialet som er benyttet.

Den enslige fela i det tomme rommet starter opp med slåtten Flygaren etter John Røen, og fyller sakte men sikkert opp rundt seg. Lytterens øre trekkes gradvis inn i musikken, som Kvernberg snarere holder tilbake enn å slynge ut. Hun foredrar stoffet som en innadvendthetens virtous, vet å betone akkurat de viktige elementene for å oppnå lyrisk effekt.

Du føler det som du sitter på samme benk som henne, i fjordlandskapet en sen ettermiddag i solnedgangen, og hun spiller bare for deg.

Mange av sporene er dansemusikk, men det er liksom ikke nødvendig å trø foten når Kvernberg får fela til å danse slik hun gjør. Musikken blir nesten synlig, konkret og favnbar, flyktig og abstrakt på samme gang.

Jeg tror Jorun Kvernberg besitter et temperament som går helt i ett med denne musikken. Spillet virker personlig, særegent og eksentrisk. Det er som om hun smaker seg fram i stoffet og jeg skulle ikke forundre meg om hun er i stand til å variere samme reinlender eller masurka med et utall sinnsstemninger.

Dette oser av nytt talent lang vei. Vil du bli overbevist så hopp rett til spor 8 med en gang. Maken til lyrikk og stofflighet i en bruremarsj som er strøket så tynt utover strengene at tonen nesten brister. Makan! Jeg gir meg ende over.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Funeral Diner - The Underdark

(Alone Records)

Med The Underdark har emosjonell hardcore fått sin Sgt Pepper!

Flere:

MoHa! - One-Way Ticket to Candyland
Grey de Lisle - The Graceful Ghost