cover

Karjalasta Kajahtaa

Karjalan Sissit

CD (2004) - Cyclic Law

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Ambient / Industri

Spor:
Heili Karjalasta
Sika Setä
Kunnia Isänmaa
Elämän Kovat Koulut
ESS
...Soon the Stroke Strikes
Jesus Ställde In
Haulikolla Hommat Järjestykseen
Tulipunaruusut
Kapitulieren? Nein!
Avioero
Juokse Sinä Humma

Vis flere data


Vinterkrig

Om jeg noen gang skulle lede en gruppe mennesker ut i krig, ville jeg utvilsomt satt på Karjalasta Kajahtaa.

The Soviet Union waged a war of aggression against Finland, a small, courageous nation fighting for its freedom.
Historiker Roy Medvedev, Juni 1988.

Få regnet med at den lille nasjonen Finland skulle ha noen som helst sjanse til å stå imot 460 000 sovjetere med 2000 armerte tanks, da Stalin hadde invadert landet desember, 1939, med mål om å okkupere hele kontinentet før året var omme. Finnene, patriotiske som de var, bestemte seg for å ta opp kampen, med 160 000 mann beredt til kamp sendt østover for å komme fienden i møte. Stalin klarte å aldri å trenge seg inn i Finland, til tross for at krigen pågikk i over 100 dager ved grensene, og i frykt for innblanding av mektige land som Frankrike og England - til Finnenes favør - trakk han styrkene han allerede hadde mistet nok av menn fra, ut av landet.

Vinterkrigen omtales som den mest brutale krigen siden første verdenskrig, men står også som en triumf for Finland og deres uavhengighetshistorie, med sine mange tapre menn i sin beste alder som kjempet og døde for sitt fedreland. I flere dikt og i flere romaner er nok dette omtalt som en aldri så romantisk statuering av patriotisme og stolthet.

Marsjerende soldater på vei for å imøtekomme fienden – kampscener – familier som vinker farvel til sine landsflyktende – pessimismen – angsten – desperate kommandanter som leder soldater ut i et sant krigshelvete; alt skildret av Markus Pesonen, hovedpersonen bak det finske bandet Karjalan Sissit. Navnet han har påtatt er den finske betegnelsen på Karelian-eliten, en militant organisasjon som bestefaren hans, Uuno Kettunen, var medlem av under både Vinterkrigen og Fortsettelseskrigen som startet året etter. Bestefarens historier har satt tydelige spor i Pesonen, og via verkene han utgir under Karjalan Sissit bruker Pesonen alt av midler for å fremkalle krigsassosiasjoner samtidig som han gjør et forsøk på portrettere den dystre og destruktive hverdagen til en god del av menneskene som befinner seg lavest på rangstigen i Finland. Alkoholisme, anti-sosialisme, melankoli, depresjoner og angst er blant annet temaene som Karjalasta Kajahtaa reflekterer. Dette er også pessimistiske temaer som står veldig sentralt i Pesonens hverdag, der han stadig drar seg selv nedover mot bunnen følelsesmessig og inn i en trist og mørk atmosfære hvor konsumering av vodka, likegyldighet, trangen til å skjerme seg selv fra samfunnet, og enda litt mer vodka, er mer eller mindre de eneste tingene som preger hverdagen.

Musikken vi blir møtt av kan beskrives som militant dark ambient ofte med klare elementer av nyklassisisme i seg, og andre krigshissende band som Sophia, Joyaux de la Princesse og Der Blutharsh kommer ofte til sammenlikning. Og her som hos for eksempel Der Blutharsch, dukker det stadig opp noen gamle låter som en eller annen gang skal ha vært populære. I skivene til Karjalan Sissit har det blitt inkludert finske låter fra 1930-tallet som bestefaren hans pleide å nynne på, såkalt Humppa-låter, og med den knitrende lyden som er lagt i produksjonen på disse sporene får man følelsen av å sitte og høre på en gammel grammofon-spiller. Et ganske effektivt middel som blir tatt i bruk for å få lytterne tilbake i tid. Harmonien og de polkaliknende låtene, for eksempel Heili Karjalasta og Tulipunaruusut, varer ikke lenge før man blir kastet ut i et bekmørkt landskap omringet av massakrerte unge menn som blir knust under beltene på massive, grå tanks, hvor blusset av det konstante granatregnet, er det eneste som lyser opp arealet bestående av patronhylstere, blodig snø og hauger med livløse kropper som er slengt over hverandre, da det ikke holder med et iskaldt mørke og lukten av svidd menneskekjøtt. Skal man nevne låter av det mer voldsomme kaliberet, kommer man ikke utenom ESS, Kapitulieren? Nein eller Kunnia Isänmaa.

Denne gangen er det verken Cold Meat Industry eller Cold Spring som tar seg av den krigerske utgivelsen, men den like gode og mørke Cyclic Law. Det skal ble interessant å se hva Karjalan Sissit skulle har pønsket ut som neste trekk (tatt i betraktning at mannen ikke har drukket seg i hjel), selv om jeg er ganske sikker på at det ikke vil bli noe mindre voldsomt og brutalt enn det han allerede har prestert.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på hissig.no
!hissig logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Scorch Trio - Scorch Trio

(Rune Grammofon)

Ekstatisk og groovy improv av absolutt ypperste klasse!

Flere:

Ben Weaver - Paper Sky
Suicide - American Supreme