cover

Gutta fra 80-åra

De Sjenerte

CD (2009) - Kræsj

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk

Spor:
Gutta fra 80-åra
Atomkrig
Posør
Rockerne er nekrofile
Drep julenissen
Nå må du bestemme deg
Folk er rare
De harde
Lørdagen
Aldersgrense
Drep julenissen (live)
Lørdagen (live)
Posør (live)
Folk er rare (live)
Rockerne er nekrofile (live)
Aldersgrense (live)
Atomkrig (live)

Referanser:
Kjøtt
Slips
Ebba Grön
KSMB (Kurt-Sunes med Berit)
The Undertones
Buzzcocks
The Sex Pistols

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Et lite stykke punkhistorie

Et viktig historisk dokument har dukket opp.

Herregud som tida går! Nå er det jammen 30 år siden De Sjenerte startet opp som band. Hvem bryr seg? Det er det mange som bør. For det er et lite stykke punkhistorie som graves frem med utgivelsen Gutta Fra 80-åra på Kræsj Records (datterselskap av Hit Me). Bandet ble udødeliggjort gjennom å gi ut en firespors syvtommer (EP) på Zado Records i januar 1981, samt NRK-opptreden samme år på programmet Zikk Zakk.

Norge på slutten av 70-tallet var noe helt annet enn det vi opplever på musikkfronten i dag. Boken til Trygve Mathiesen, Tre Grep og Sannheten, gir et godt inntrykk av hvordan musikk-Norge var på den tiden. Derfor må lytteren forsøke å skru tiden tilbake til 1979 når CD'en legges i spilleren.

De Sjenerte var en gjeng unggutter fra Kløfta og Gjerdrum utenfor Oslo, og som så mange andre på denne tiden ble sparepengene brukt til å kjøpe seg akkurat nødvendig utstyr. Slik ble punken spredt på bygda, og fra samme tidsepoke er det også verdt å merke seg nesten-sambygdningene Slips fra Jessheim og Skedsmokorset.

To måneder etter starten i oktober 1979 spilte de inn kassetten Si Ja Til på sitt eget lille selskap Blyge Records. I et antall på kun 9 ble denne lånt og kopiert til andre unge håpefulle gutter i regionen.

Kassetten ble spilt inn på øvingslokalet på en gammel, sliten spiller. Lyden er med andre ord pill råtten, men du hører gløden og energien. Småsur vokal, periodevis ustemt gitar og trommeslager som sliter med takt, og bommer på en cymbal eller to. Men herregud, dette er norsk punk anno 1979 – og opptakene gir et ekte bilde av hvordan det egentlig var. Det er utrolig godt å få denne utgivelsen på plass. Totalt ble det spilt inn 10 låter der kvaliteten ikke var all verden, men snaut en måned senere delte bandet scene med bandene Kollaps og Pink Dirt. På denne korte tiden hører vi at det er mer samspilt band enn på "studio-opptaket".

De Sjenerte hadde Pistols, Undertones, Buzzcocks, Ebba Grøn og alle de andre som helter, og er et ekte punkband som fortjener sin plass. Utgivelsen med Gutta Fra 80-åra er langt mer et historisk dokument som er viktig for norsk musikkhistorie og ikke minst punkhistorie, enn kanskje de musikalske ferdighetene. Men endelig nå får flere oppleve låter som tidligere versjoner av Atomkrig, Folk Er Rare, og herligheter som Drep Julenissen, Rockerne Er Nekrofile og Lørdagen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Old Man Gloom - Christmas

(Tortuga)

Redacteuren spør, redacteuren svarer: En åpen samtale med seg selv om Old Man Gloom.

Flere:

Salvatore - Tempo
Thomas Dybdahl - Science