cover

It's a Wonderful Life

Sparklehorse

CD (2001) - Capitol / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Americana / Alternativ / Countryrock

Spor:
It's a Wonderful Life
Gold Day
Piano Fire
Sea of Teeth
Apple Bed
King of Nails
Eyepennies
Dog Door
More Yellow Birds
Little Fat Baby
Comfort Me
Babies on the Sun
+ et hemmelig spor

Referanser:
Tom Waits
PJ Harvey
The Cardigans
Vic Chesnutt
A Camp

Vis flere data

Se også:
Dreamt For Light Years in the Belly of a Mountain - Sparklehorse (2006)
Dreamt For Light Years in the Belly of a Mountain - Sparklehorse (2006)
In the Fishtank - Sparklehorse & Fennesz (2009)

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


Styggvakkert Sparklehorse!

Under et teppe av støy, knitter og forvrengning, venter de vakreste stemninger.

It's a Wonderful Life er tittelen på den etterlengtede oppfølgeren til Good Morning Spider fra 1998. Ut fra både albumtittel og innhold kan det synes som om Mark Linkous nå har funnet sjelefred, og drevet sine indre demoner vekk for godt.

Selv om dette på mange måter er det mest optimistiske av Sparklehorse sine tre fullengde album, er poesien, melankolien, det mystiske og skjøre tilstede i minst like sterk grad som før. Stemningene er der sammen med Linkous hviskende, og til tider angstfylte stemme.

Linkous mestrer kunsten å tiltrekke seg lytterens fulle oppmerksomhet, uten å heve røsten. Han er snarere på sitt mest intense når det er som stillest (Sea of Teeth, Eyepennies). Det er også imponerende hvor vakre lyder denne mannen fra det sørvestlige Virginia, trekker ut av knitrende og overstyrte lydkulisser (King of Nails, Piano Fire).

Den mest iørefallende endringen i forhold til tidligere utgivelser er en nedtoning av både tempo og de mest støyende og skarpe partiene. Det er tydelig et modnere og mer helhetlig Sparklehorse vi møter denne gang. Mellotron og strykere setter sitt preg på noen kutt, og tilsammen med et lettere og mer tilgjengelig uttrykk, er ikke veien lang til sen sekstitalls Beatles (Gold Day).

Sparklehorse er og blir Mark Linkous. Han komponerer, han produserer, og han synger. I tillegg til å traktere gitar, piano, mellotron og perkusjon, leker han seg med samplere, barneorgler og trommemaskiner, samt mange obskure instrumenter som optigan, wire recorder og prophet 5. Gamle og sjeldne instrumenter er høyt skattet, og setter tydelige spor i produksjonen.

Av platens 12 (eller var det 13?) låter er alle signert Linkous, med unntak av Dog Door, hvor i tillegg Tom Waits og Kathleen Brennan er medskribenter. Denne låten stikker seg noe ut fra de andre låtene, mest på grunn av sandpapir-røsten til Waits, og kunne godt vært hentet fra dennes fenomenale Mule Variations.

P J Harvey og Nina Persson (The Cardigans) bidrar også på fire av platens beste låter. De utfyller sine roller på en utmerket måte, uten å tiltrekke seg unødvendig oppmerksomhet.

Etter å ha tilbragt mange timer i hyggelig selskap med Mark Linkous forrige plater, Vivadixiesubmarinetransmissionplot og Good Morning Spider, kan jeg igjen konstantere at mannen fortsetter å imponere meg med sine lyriske perler og storartede låtskrivning. It's a Wonderful Life har vokst seg gradvis sterkere for hver gang den har blitt spilt, det er et godt tegn. Jovisst er det et vidunderlig liv. Noen ganger.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Sea and Cake - One Bedroom

(Thrill Jockey)

De snor seg fjærlett innom litt bossa, litt smooth funk og soul, kutter det i kantene, og lager lett bekymringsløs pop man får lyst til å grine av.

Flere:

Arve Henriksen - Chiaroscuro
Belle & Sebastian - Push Barman to Open Old Wounds