cover

Journey

Ingolv Haaland

CD (2009) - Acoustic / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Chillout / Lounge

Spor:
Journey
Reflections
Clarity
Calm Waters
Trosao
Cambodia
Embraceable
Meditation I
Meditation II
Pictures
Inner Minds

Referanser:
Moby
Pat Metheny
Joe Zawinul
Keith Jarrett
Ketil Bjørnstad
Peter Gabriel

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Pianoreise

Dette er en reise både innover og utover på samme tid.

Journey er pianist og komponist Ingolv Haalands første soloalbum, og preget av mye pianoklimpring. Tittel- og åpningssporet gir assossiasjoner til Ketil Bjørnstad (Svart Piano) og Peter Gabriel (i hans world music periode). Og da blir spørsmålet: piano - et kjedelig instrument? Nei, det kan vi ikke si. Elton John har skapt masse vakker popmusikk ut av sitt piano. Og George Winston har da laget masse vakre stemninger på sine plater på Windham Hill. Haaland fikser det også.

På denne plata er det massevis av nydelig, avslappende musikk, stemninger som skapt for en stille søndag ettermiddag på landet. Direkte vakker er f.eks. TroSao med stemningsfull vokal fra Ouch Savy som tidligere har jobbet med Peter Gabriel. Og låter som Meditation I og II er komtemplative, innadvendte musikkstykker hvor piano stemningsfullt dominerer lydbildet, som selve lydsporet til livet i kloster.

Musikken blir likevel aldri pretensiøs eller svulstig, men heller ydmyk. Dette er musikk som lytter. Lytter til seg selv. Av og til glir den litt over til new age, mest hørbart på Pictures og Inner Minds, men prosjektet ble visstnok til fra den inspirasjonen som Haaland fikk etter ett år i Kambodsja. Da til å skape komposisjoner hvor stillhet og ro skulle være grunnstemningene. Dette har han greid på en aldeles ypperlig måte.

Problemet med denne type musikk - komtemplativ og/eller beroligende - er at den ofte kan ha et insisterende preg. "Nå skal du slappe av". Journey er kjemisk fri for denne type stillingstagen, og musikken her lever opp til tittelen: Journey er en musikalsk reise, men en reise innover og utover på samme gang. Billetten er gratis.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Samuel Jackson Five - Same, Same, But Different

(Honest Abe)

Samuel Jack - you're on the right track!

Flere:

Sleepy Sun - Fever
Mathias Stubø - 1979