cover

Kokfesk og ballader

Trygve Hoff

2 x CD (2008) - Grappa / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vise

Spor:
Tango monotoni
Femina II
Vise i kviltida
Rastigaissa
Drømmen og draugen
I et anna land
Snurrevad-shanty
Morravals i bakrus
Hambo på huset
Lita vise tell dæ
Boarding - blues på Kongsefjord
Cantata solarium
Vise tell trøst førr oss aille
Nødutgangene er merket med exit-skilter
Bogstad blues
Makaber dains
Du e så god
Sommersalme
Håkon Henriksen
Lån mæ no'n tima


Sang førr ei ugift mor
Credo i svart, hvitt og rødt
Voggevise førr 80 - åra
Fresk bris
Charlotte 18 år
Midtvintersvalsen
Hei, hei L.A
Snart gryr en dag
Fiin gammel årgang
Du e' fri
Vi to i lag
Bli her i natt
De beste vi har
Hei
Har en drøm
La vidda være
Vi har det kjempebra
Lurøy - Liv laga
Vals på Ängön
Tre folketoner fra Nordland:
a) Lars i Lenkelifot
b) Litj-Olamajn
c ) Ingen har så fin ei dotter som skjura

Referanser:
Nordnorsk Visegruppe
Cornelis Vreeswijk
Bjørn Jens
Hans-Inge Fagervik
Halvdan Sivertsen

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


40 fra Hoff

Det er mye å glede seg over på Kokfesk og Ballader - for søringer også.

Dobbel dose nordnorsk visekunst i et bredt anlagt retrospektiv over en folkekjær artists produksjon. Skreddersydd musikk over nordlendingen med uforfalsket hjemstavnsfølelse. Trygve Hoff sang om temaer med allmenn gyldighet, men det er nok ingen ufordel å være nordlending i møte med de 40 utvalgte sangene som er samlet på dobbelplaten Kokfesk og Ballader.

Hoff hører til de unge døde innen norsk visekunst, og gikk bort i 1987, bare 49 år gammel. Hans produksjon var stor og platene kom i en periode tett. En del innspillinger er reutgitt på CD før, og denne samleren her kompletterer resten av opptakene som opprinnelig ble utgitt på LP. Det er et velkomment gjenhør med en trubadur som er blitt en klassiker innen faget.

Innleggsheftet er forbilledlig utformet, med biografiske opplysninger, en utdypning om Trygve Hoffs musikalske stil og temaene han var opptatt av. Tekstene er gjengitt til alle 40 spor. En artig opplysning er at Hoff, den kvintessensielle nordnorske visesanger, i sin ungdom tilbragte en periode på Hamar og attpåtil var med i den erke-hedmarkske gruppa Vandrerne. Hvilken kontrast mellom tindene i Lofoten og flatbygdene, men i kornkommunene trasket en gang denne Nordlands poet.

Hele 40 spor er mye, og ikke alt er like vellykket. Noen av de rene satiresporene er tildels gnaget av tidens tann (Bogstad Blues og anti-discolåta Makaber Dans), men Hoff utviser en sunn skepsis til den materialismen folk i stadig større grad styrte etter, som er forankret i sunn fornuft framfor Mao-flørt. Hoffs varemerke, kjærlighetsballadene, er rikt representert. Disse holder utmerket etter 20-30 år, og på disse synger han med sin karakteristiske dyp-varme stemme. Diksjon og intonering sitter som et skudd. Da gjør det mindre at noen av arrangementene er i overkant preget av 80-talls synth og hang til vel utbroderte lydbilder.

Visene handler ellers om alt mulig, men med en distinkt topikalitet som vender tanker og assosiasjoner nordover. Hoff synger helt ubesværet om erotikk ("Ho Britt har... ei vi'åpen dør meilla beina...") og bruker trekfugler og mørketid som effektive metaforer for kjærleik, lengsel og smerte mellom elskende par. Erotikken framstilles som saftig, direkte og uten dikkedarer, helt i tråd med vårs søringans forestillinger om nordlendingenes eksplosive erotiske eskapader under midnattssol og mørketid. Hoffs sanger om fiske, arbeidsliv og hverdagsslit klinger sant og riktig. Det er tekstlig tekstur over hans skildring av livet på feltet. Nesten natur- og produksjonsekstatisk er hans egen "versjon" av Erik Byes Hildringstimen, kalt Snurrevad-Shanty, en storfelt og flott skildring av fiskebåten på feltet. En virkelig klassiker.

Livets bakside er ikke fremmed for Trygve Hoff. Hans dikteriske univers preges av levd liv, og han makter i så godt som alle sine tekster å omsette livserfaringer i gode og virkningsfulle poetiske bilder: Bakrus, skuffelse, slitet i kroppsarbeidet, den kalde elskoven i rustne forhold. Høydepunktene er mange, og det er ingen tvil om at Hoff gikk bort midt i sitt mest yrende kreative øyeblikk.

Det er mye å glede seg over på Kokfesk og Ballader, for søringer også. Dette er et velkomment kapittel til dokumentasjonen av våre rike nasjonale viseskatt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Stereolab - Sound-Dust

(Elektra)

Sjarmerende og vakre melodier, fullkommen produksjon. Perfekt pop!

Flere:

The Orb - Bicycles & Tricycles
Jason Molina - Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go