cover

Stjerner Lyser Hvite – Sanger av Jens Gunderssen

Diverse artister

2 x CD (2012) - Grappa / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vise

Spor:
På trammen
Fiskerens morgensang
Sønnavind
Gurines vise til ungen sin
Vuggevise
Bonden pløyer
Den vackraste visan
En bagatellmessig vise om det å være millionær
Den nye dressen
Hu Maja
På dansen
Hvis jeg kunne treffe St. Peter
Julius
Den siste vise


Gatefeiersang
Det tror jeg
En riddervise
De glade Ghibelliner
Flekken
Sjømannsvise
På vakta
Ny Hellesund-Tolder Tønnesens vise
Markus
Hu Karen
Ny Hellesund
En sang om en sang
Pæretreet
Vuggevise (Stjerner lyser hvite)

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


I visens stemning

Med dyp respekt fra et mangfold av norske artister får Jens Gunderssens tekster og musikk et nytt liv.

"Skal man synge godt, må man leve seg inn i visens stemning på samme måte som skuespilleren må leve seg inn i rollen". Sitatet er hentet fra Jens Gunderssen, ordførersønnen fra Drammen, født i 1912 og som 25 åring tok juridisk embetseksamen. Kallet for advokatembete ble erstattet med å utøve og tilbringe livet på en annen arena. Gunderssen, som kun ble 57 år gammel, skulle egne sin yrkeskarriere ved Det Nye Teateret, Radioteatret og Folketeatret både som skuespiller, regissør og administrator. I tillegg hadde han flere diverse biroller i norske filmer som bl.a. Den Forsvundne Pølsemaker. Men Gunderssen hadde gjennom hele livet en sterk kjærlighet til å skrive både egne tekster og musikk.

"Noen kommer, noen går, noen dør i livets vår, stjerner lyser hvite" – er hentet fra hans kjære og mest kjente vise, Vuggevise. Det er i år 100 år siden Jens Gunderssen ble født og i den anledning utgis et dobbeltalbum "Stjerner Lyser Hvite", der norske artister tolker deler av hans katalog. Noen av bidragsyterne har tidligere håndtert flere av hans viser med varsomhet og kjærlighet. Artistene som har fått det ærefulle oppdrager er en sterk og fin blanding der flere tilhører kategorien tradisjonelle visesangere, dvs. Alf Cranner, Lars Klevstrand, Lars og Ola Bremnes, Ivar og Eivind Bøksle, Jørn Simen Øverli, Geir Lystrup. Andre har framtiden som visesanger foran seg som Lars Lillo Stenberg, Lars Beckstrøm, Pål Angelskår, Aasmund Nordstoga, Finn Coren. Visetolkerne fra nyrocken presenteres gjennom Trygve Mathiesen, Arvid Skancke-Knutsen, Chris Erichsen. I tillegg bidrar bl.a. Harald Are Lund, Jan Erik Vold, Espen Beranek Holm og ikke minst må Karl Henrik Gunderssen i høyeste grad nevnes, selve initiativtakeren til prosjektet. Sistnevnte har en fortid fra band som Lobster Combo på 80-tallet og har allerede gjennom flere utgivelser tatt vare på sin grandonkels skattekammer.

Spennvidden av artistenes musikalske preferanser skaper varierte låter, og som hovedpersonen selv sa: Man må leve seg inn i visens stemning. Nettopp dette klarer hver bidragsyter å få dette til. Mellom kuttene bakes stemmen (fra historiske radio-opptak) til Gunderssen elegant inn. Resultat er levende bilder der hovedpersonen selv er tilstede og har rollen som historieforteller.

Finn Coren bidrar med to spor, og fortsetter i samme åndedrag fra hans siste utgivelser der han tonesatte lyrikk fra Olav H. Hauge og Jens Bjørneboe. Coren viser igjen at han er en av landets mest spennende og finstemte artister; skjørt, stemningsfullt og vakkert. Alf Cranner er på hjemmebane med sin nære kunnskap og bekjentskap med Gunderssens historie. Trygve Mathiesen henter inspirasjon både fra sitt gamle band (YM:Stammen) og Tom Waits på sin tolkning av De Glade Ghibelliner, mens Arvid Skancke-Knutsen kanskje har Nick Cave i tankene på sitt bidrag. Men gledeligst av alt er å høre den gamle The Aller Værste helten Chris Erichsen. Hans tolkning av Flekken gir forhåpentligvis inspirasjon til å tilbringe tid i studioet igjen. Resten av artistene kommer også veldig godt ut av det, og gir i likhet med de allerede navnte nytt liv til Jens Gunderssens tekster og musikk.
 
Det hele pakkes inn med to flotte bookleter som er verdt prisen alene. Prosjektet er vellykket fra første tone og bokstav, og det bør ikke herske tvil om at hovedpersonen selv ville vært stolt av den eminente utgivelsen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand

(Rounder)

Hvem skulle trodd at dette umake paret skulle stå for en av årets utgivelser? Ikke jeg i hvert fall.

Flere:

Belle & Sebastian - Push Barman to Open Old Wounds
Paul Weller - Catch-Flame: Live at The Alexandra Palace