cover

Tongues

Kieran Hebden & Steve Reid

CD (2007) - Domino

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Eksperimentell / Elektronisk / Jazz / Modern creative / Acid Jazz / Improvisasjon / Post-rock

Spor:
The Sun Never Sets
Brain
Our Time
People Be Happy
Greensleeves
Rhythm Dance
Mirrors
The Squid
Superheros
Left Handed, Left Minded

Referanser:
Four Tet
Fridge
Caribou

Vis flere data


Egenartet formspråk, men fremdeles uforløst

Duoen nærmer seg, men de har fremdeles ikke laget et virkelig godt album.

Over et år har gått siden elektronikastjerna Hebden og jazzlegenden Reid ga ut sitt første album sammen. The Exchange Sessions, vol. 1 bar preg av å være et forsøk, gjort av to artister som kommer fra forskjellige bakgrunner. Trommeslageren Reid har spilt sammen med blant andre Miles Davies, Sun Ra og Ornette Coleman. Hebden er best kjent under navnet Four Tet, der han lager såkalt folktronika, organisk elektronisk musikk med folk- og jazzsamples.

Samarbeidet var en god idé, men det lyktes bare tidvis, for som oftest var forskjellene mellom artistene for store. Senere samme år kom andre utgave, og samspillet deres hadde blitt betraktelig bedre. Allikevel var også The Exchange Session, vol. 2 en variabel affære, som innimellom var uinspirerende og langdryg.

Jeg hadde store forventninger til Tongues, for denne gangen hadde nemlig artistene bestemt seg for å utelukkende lage korte sanger med melodiske ideer tenkt ut på forhånd. Naturlig nok har det ført til at noe av spontaniteten er blitt borte, men fokuset som var fraværende på de to første platene er tydeligere her.

Tongues åpner i kjent Four Tet-stil med sangen The Sun Never Sets. Her får vi tilbakelente rytmer fra Reid, med en enkel, varm melodi i tillegg til et inferno av forvrengninger fra Hebden. Det samme tempoet holdes låta igjennom, og Hebden forsøker å fyre opp sin partner. Men det er uten hell, og for å veie opp mot dette blir Hebden stadig mer frenetisk.

På det neste sporet, Brain, er artistene mer samstemte, men i det store og hele virker det fortsatt som om de ikke er helt vare overfor hverandre enda. Det er tydelig at Reid er mer vant til lengre formater, og det høres ofte ut som om han knapt har blitt varm før låta er over. Hebden er bedre på det lille formatet enn han var på de lange improvisasjonene på The Exchange Sessions. Av og til vil han overlesser han derimot sangene, kanskje for å veie opp for Reids avslappede stil.

På albumets kanskje mest vellykkede låt, Our Time, er Hebden mer tilpasset til Reids tempo. Den rolige rytmepulsen kommer ikke i skyggen av maniske elektroniske manipuleringer, og sporet får utvikle seg på en mer naturlig måte. En harpemelodi veves langsomt, mens Reid får rasle med perkusjon og holde en stødig rytme.

At plata ikke når helt opp for min del kommer trolig av at jeg hadde store forventninger til denne utgivelsen. For på tross av kritikken min må jeg si at Tongues inneholder mye god musikk. Den er langt mer lyttervennlig enn de to forrige, og musikken er til tider eksplosiv og fengende. Reid og Hebden har skapt sitt eget formspråk, og på tross av at de er langt fra de eneste som lager improvisert elektronisk musikk, så høres det innovativt ut. Det er derfor synd at dette ikke er den definitive utgivelsen fra duoen som jeg hadde håpet.

Electricity and Drums Will Change Your Life var en av titlene på deres første utgivelse sammen. Jeg venter fortsatt på at de skal få rett.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på hissig.no
!hissig logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Pink Mountaintops - Outside Love

(Jagjaguwar)

Stephen Mc Bean drar sitt andreband inn i mektige omgjevnader, og tangerer kvaliteten til sitt førsteband.

Flere:

Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago
The Pains of Being Pure at Heart - Belong