cover

Svefn-G-Englar

Sigur Rós

CD-single (2001) - Fat Cat / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


En liten lavasprut

Sigur Ros serverer fire lange spor som mest er for fansen.

Fat Cat gir oss valuta for pengene med denne singelen, som varer i hele 35 minutter, og dermed kvalifiserer til bortimot albumstatus. Det er det ikke, men en 4-spors utgivelse med to albumlåter og to livekutt. Sistnevnte er spilt inn på det islandske operahus i 1999, og er ment som musikk for Fridrik Thor Fridrikssons film Angels of the Universe.

Islendingene bergtok en hel verden med sin tredje utgivelse, Ægatis Byrjun (1999), og kjennere av den vil nok fortsatt få gåsehud av den dryppende introen til Svefn-G-Englar. Låten er et skjørt, men mektig byggverk av tunge gitarer og kastratliknende sang som viser at Sigur Ros på sitt beste er vakkert som en lavastrøm mot nattehimmelen.

Samme formel gjentas forsåvidt på Vidrar vel til Loftarasa, men denne bygges opp mot et pompøst klimaks som ender i det reneste mas, og minner ikke rent lite om Smashing Pumpkins' stadionrock forent med Mazzy Star og Mogwai.

Livekuttene er greie bidrag, og jeg vil nok tro at Sigur Ros kan være en ganske trolsk opplevelse på scenen. De bør nok likevel bevege seg ut av en noe utslitt formel for å unngå å bli husket i kraft av sin islandske særegenhet og ikke musikalsk nybrottsarbeid.