cover

Ramble At The Ryman

Levon Helm

CD (2011) - Vanguard / Import

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Folk / Rock / Blues / Americana

Spor:
Ophelia
Back To Memphis
Fannie Mae
Baby Scratch My Back
Evangeline
No Depression In Heaven
Wider River To Cross
Deep Elem Blues
Anna Lee
Rag Mama Rag
Time Out For The Blues
A Train Robbery
The Shape I'm In
Chest Fever
The Weight

Referanser:
The Band
Chuck Berry
Robbie Robertson

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Legende byr opp til fest

Levon Helms fest ble akkurat slik en fest skal være.

Når legendariske Levon Helm, vokalist, trommerslager og mandolinist fra The Band, inviterer til fest er det litt av en gjeng han tar med seg. Livealbumet Ramble At The Ryman stammer fra 2008 der Helm spilte på Nashvilles Ryman Auditorium - tidligere kjent som Grand Ole Opry.

Det som griper meg fra første sekund er kjærligheten og varmen fra Levon Helm og bandet til publikum - og motsatt. Atmosfæren er glødende, men historien kunne ha vært en helt annen for på slutten av 90-tallet fikk Helm lungekreft, var nær med å miste stemmen helt og først etter flere år med trening kom den på plass, dog kanskje ikke helt som i gamle dager da The Band turnerte første halvdelen av 70-tallet. Selv hevder Helm at stemmen er 80% på plass.

Derimot er stemningen på Ryman 100% på plass, og at Helm er en elsket mann viser også hans to siste studioalbum. Dirt Farmer fra 2007 (et slags comebackalbum da hans forrige studioutgivelse før denne var fra 1982) fikk Grammy for beste Traditional Folk Album og hans seneste Electric Dirt fra 2009 fikk Grammy for beste Americana Album.

På Ramble At The Ryman får Levon Helm god hjelp av sin egen kapellmester Larry Campbell, og hans egen datter, Amy, med å lose publikum med country, folk, bluesgrass og cajun. Materialet er en blanding fra hans egen solokarriere og selvsagt har han tatt med flere klassikere fra hans tid fra The Band, og følgende Band-godbiter kan nytes: Ophelia (fra albumet Northern Lights Southern Cross), Evangeline (The Last Waltz), Raga Mama Rag (fra albumet The Band), The Shape I'm In (fra albumet Stage Fright), Chest Fever og The Weight (begge de to siste fra albumet Music From Big Pink) – alle skrevet av Robbie Robertson.

Gjestelista er velrenommert og på Evangeline og Carter Family's No Depression in Heaven bidrar Sheryl Crow med vokal. Det hele oser av respekt mellom alle som er tilstede - gjestene bidrar uten at de overtar hovedrollen. De er bare med på laget til Helm der sistnevnte er sjefen. En sjef som setter pris på bidragsyterne, sitt eget band og ikke minst publikum. Derfor blir Ramble At The Ryman en ordentlig fest der alle henter inspirasjon fra amerikansk musikkultur og varmen er til å ta og føle på. Heller ei må glemmes blåserekka som ofte ligger i bakgrunnen og er med å skape lydbildet - hør bare på The Shape I'm In. Festen avsluttes med klassikeren The Weight der John Hiatt bidrar med både stemmen og strengene sine.

Levon Helm har vist gjennom årene sin respekt til sin egen fortid og har også klart å skape nye flotte utgivelser som alle er verdt å få med seg. Det samme gjelder denne utgivelsen som er i samme åndredrag som The Last Waltz, en stor fest som bare vokser for hver gang.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jonas Kullhammar Quartet - Plays Loud For The People

(Moserobie)

Hovedbandet i Moserobiefamilien er tilbake med et helakustisk uttrykk på sitt tredje album. Ruskträsk er gjest.

Flere:

Suicide - American Supreme
The Thing - Garage