cover

Christmas Oratorio

John Eliot Gardiner

2 x CD (1987) - Archiv Produktion

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Klassisk

Stiler:
Barokk / Kirkemusikk

Spor:
Coro: Jauchzet, Frohlocket, Auf, Preiset Die Tage
Evangelista: Es Begab Sich Aber Zu Der Zeit
Recitativo: Nun Wird Mein Liebster Bräutigam
Aria: Bereite Dich, Zion
Choral: Wie Soll Dich Empfangen
Evangelista: Und Sie Gebar Ihren Ersten Sohn
Choral: Er Ist Auf Erden Kommen Arm / Recitativo: Wer Will Die Liebe Recht Werhöhn
Aria: Großer Herr, O Starker König
Choral: Ach Mein Herzliebes Jesulein
Sinfonia
Evangelista: Und Es Waren Hirten In Derselben Gegend
Choral: Brich An, O Schönes Morgenlicht
Evangelista: Und Der Engel Sprach Zu Ihnen / Angelus: Früchtet Euch Nicht
Recitativo: Was Gott Dem Abraham Verheißen
Evangelista: Frohe Hirten, Eilt Ach Eilet
Choral: Und Das Habt Zum Zeichen
Recitativo: Schaut Hin, Dort Liegt Im Finstern Stall
Recitativo: So Geth Denn Hin, Ihr Hirten, Geth
Aria: Schlafe, Mein Liebster, Genieße Der Ruh
Evangelista: Und Alsobald War Da Bei Dem Engel
Chorus: Ehre Sei Gott In Der Höhe
Recitativo: So Recht, Ihr Engel, Jauchzt Und Singet
Choral: Wir Singen Dir In Deinem Heer
Chorus: Herrscher Des Himmels, Eröre Das Lallen
Evangelista: Undt Da Die Engel Von Ihnen Gen Himmel Fuhren
Chorus: Lasset Us Nun Gehen Gen Betlehem
Recititavo: Er Hat Sein Volk Getröst'
Choral: Dies Hat Er Alles Uns Getan
Aria Duetto: Herr, Dein Mitleid, Dein Erbarmen
Evangelista: Und Sie Kamen Eilend
Aria: Schließe, Mein Herze, Dies Selige Wunder
Recititavo: Ja, Ja, Mein Herz Soll Es Bewaren
Choral: Ich Will Dich Mit Feilß Bewaren
Evangelista: Und Die Hirten Kehrten Wieder Um
Choral: Seid Froh Dieweil
Chorus Da Capo: Herrcher Des Himmels, Erhöre Das Lallen


Coro: Fallt Mit Danken, Fallt Mit Loben
Evangelista: Und Da Acht Tage Um Waren
Recitativo: Immanuel, O Süßes Wort; Arioso: Jesu, Du Mein Liebstes Leben
Aria: Flößt, Mein Heiland, Flößt Dein Namen
Recitative: Wohlan, Dein Name Soll Allein; Choral: Jesu, Meine Freud Und Wonne
Aria: Ich Will Nur Dir Zu Ehren Leben
Choral: Jesus Richte Mein Beginnen
Coro: Ehre Sei Dir, Gott, Gesungen
Evangelista: Da Jesu Geboren War Zu Bethlehem
Coro: Wo Ist Der Neugeborene König Der Jüden; Recitative: Sucht Ihn In Meiner Brust
Choral: Dein Glanz All Finsternis Verzehrt
Aria: Erleucht Auch Meine Finstre Sinnen
Evangelista: Da Das Der König Herodes Hörte
Recitativo: Warum Wollt Ihr Erschrecken?
Evangelista: Und Ließ versammlen alle Hohepriester
Terzetto: Ach, wenn wird die Zeit erscheinen
Recitativo: Mein Liebster Herrschet Schon
Choral: Zwar Ist Solche Herzensstube
Coro: Herr, Wenn Die Stolzen Feinde Schnauben
Evangelista: Da Berief Herodes Die Weisen Heimlich; Herodes: Ziehet Hin Und Forschet Fleißig
Recitativo: Du Falscher, Suche Nur Den Herrn Zu Fällen
Aria: Nur Ein Wink Von Seinen Handen
Evangelista: Als Sie Nun Den König Gehöret Hatten
Choral: Ich Steh' An Deiner Krippen Hier
Evangelista: Und Gott Befahl Ihnen Im Traum
Recitative: So Geht! Genug, Mein Schatz Geht Nicht Von Hier
Aria: Nun Mögt Ihr Stolzen Feinde Schrecken
Recitativo: Was Will Der Höllen Schrecken Nun
Choral: Nun Seid Ihr Wohl Gerochen

Referanser:
Georg Friedrich Händel
Antonio Vivaldi

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Stor komponist, stor dirigent

John Eliot Gardiners innspilling av Bachs juleoratorium står sterkt i historien.

Barokkens store mester Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) burde være kjent for de fleste musikkinteresserte. Innspillingene av hans verker teller et tall så høyt at jeg ikke tør gjette en gang, her er det med andre ord ganske lett å gå seg vill i jungelen av orkestre, dirigenter, plateselskaper og annen informasjon – man kan rett og slett være uheldig og ende opp med en innspilling som virkelig ikke er musikken verdig. Men det finnes en del gode produksjoner der ute, og en av dem er ledet av dirigent Sir John Eliot Gardiner. Her følger det jeg vil kalle en kort innføring til Bachs juleoratorium og hva som gjør Gardiners innspilling så god.

Mannen som anså seg selv som en musikalsk håndverker fremfor komponist, etterlot seg altså en enorm produksjon innen både sakral og sekulær musikk, skjønt det er kirkemusikken og da særlig de godt over to hundre kantatene det ofte siktes til. Men også kammermusikken, koralene og orgelverkene er viktige å nevne, selv om mye fremdeles er utelatt. Bach skrev i en streng stil hvor reglene definerte klart hva som var lov og ikke lov, noe som har dannet grunnlag for en egen skole; hans harmoniske prinsipper har lenge fungert som ideal innen elementær satsteknikk og funksjonslære.

Johann Sebastian selv førte ikke opusnummer på hvert enkelt verk, hvilket gjorde at det i 1950 ble publisert en katalogisering som ga tilfredsstillende oversikt. Dette var utarbeidet av den tyske musikkforskeren Wolfgang Schmeider, som kalte det Bach-Werke-Verzeichnis, bedre kjent som BWV. Katalogen følger ikke verkene kronologisk, men tematisk, og Juleoratoriet (jeg holder meg til norsk) har her blitt nummert til BWV 248. Hans juleoratorium er i utgangspunktet en serie på seks kantater (religiøst verk for kor, orkester og solister), henholdsvis ment for fremførelse 1., 2., 3., 8. juledag, første søndag i det nye året, og til slutt 12. juledag. Hele oratoriet deles som regel i to, fra 1-3 og 4-6, hvor det er den første delen som er den definitivt hyppigste oppsetningen i konsertform, mens alle seks kantatene som regel er samlet når de gis ut på plate. Det musikalske materialet for dette oratoriet er i stor grad hentet fra komponistens tidligere verker, hvor mange satser spores delvis og direkte tilbake til kantatene BWV 213, 214 og 215.

Barokken som kanonisert epoke og musikkstil kan man si har oppnådd en renessanse i løpet av de siste tiårene, ikke minst med tanke på plateutgivelser. Etter fiolinisten Louis Kaufmanns innspilling av Vivaldis Fire årstider, gjort i 1947, har ikke bare Vivaldis musikk, men også barokkens komponister fått ny glans over seg. Orkestre i både USA og Europa dokumenterte i økende grad denne epokens verker, men her må det altså påpekes at det forelå en overgangsperiode gjennom de første tiårene: fra det å instrumentere orkestrene i romantisk stil, til det å bruke mindre besetninger som ikke fremsto som brautende. Opptak fra 1960-tallet kan nemlig minne om nettopp dette, som en slagkraftig hær klar for kamp, hvor koret synger så sterkt de kan og alle fiolinbuer brukes som sag.

Utover på 1980- og 90-tallet snudde tendensen mot det å fremføre musikken snillere, mer omgjengelig og svingt; kort og godt musisert. Musikk fungerer ofte best når den griper deg i nuet, og for meg hersker det ingen tvil om at lett og lys barokkmusikk svinger absolutt best. Et viktig element er frasering. Når den konstant jobbende bassen får kompe alle stemmene oppover i systemet mot den delikate diskanten helt øverst, i et harmonisk hele som er både lettfattelig og komplekst på samme tid, og alle stemmeføringer utføres helhjertet narrativt, da står i hvert fall jeg på et sted i musikken hvor jeg innser hvor stort dette faktisk er. En opplevelse jeg unner alle.

Men likefullt som en dirigent øver inn sine personlige tolkninger i sine ensembler, må det nok også sies at tolkningspreferanser kan variere fra lytter til lytter. For selv om kontrasten til 1960- og 70-tallet er stor med tanke på senere tids fortolkning, inneholder også de seneste innspillingene forskjellige kvaliteter som gjør dem motstridende. For eksempel må en innspilling fra 2007, under dirigent Nikolaus Harnoncourt, sies ikke å oppfylle disse stilistiske trekkene jeg mener er vesentlige for å gi musikken et fullstendig lytteverdig liv.

Dirigent John Eliot Gardiner og hans ensemblesammensetning The Monteverdi Choir og The English Baroque Soloists anses som blant de fremste innen Bach-tolkning og har de siste årene fått bred anerkjennelse for den verdensomspennende innspillingsturneen i 2000, hvor 59 konserter dokumenterte en rekke kantater og andre utvalgte verker. I 1987 gjorde Gardiner en innspilling av Juleoratoriet som har stått seg sterkt i forhold til andre utgivelser av samme verk før og etter, hvor den lette stilen verdsettes med riktig besetning og fornuftige tempi, alt fremført med delikat musisering og omtanke for hver tone som blir spilt. Både orkester, solister og kor låter godt sammen i sin barokkstemte klang (barokkens kammertone lå i praksis en halv tone under dagens standard).

En poengtering som må krediteres Halfdan Bleken på trykk i Morgenbladet 28/11-08, og som jeg må si meg ganske så enig i, er hvordan lettheten samtidig bør være seig: "Det er ikke så ofte man hører Bachs musikk spilt med den sidrumpa gammeldans-swingen som mye av den krever. En swing som faktisk opprinnelig stammer nettopp fra barokkens kunstmusikk, men som har overlevd i folkemusikken." Videre viser Bleken til en innspilling av hva jeg antar er en sekulær kantate (han sier ikke hvilken), og jeg tror jeg med de samme ordene kan fremheve Gardiners innspilling fra 1987. Her svinger tretaktene sidrumpet og lett frasert på samme tid, jeg vil si innspillingen er verdifull i all sin helhet. Ikke bare fordi dette er Gardiners tolkning av oratoriet, men også fordi den i det historiske løpet jeg har gjengitt her må anses som kanskje tidenes beste innspilling av dette verket.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jens Lekman - Night Falls over Kortedala

(Service / Secretly Canadian)

Etter noen år med diverse samarbeid verden over er Lekman endelig ute av studioet igjen, og Skandinavia holder pusten.

Flere:

The Streets - Original Pirate Material
The Clientele - Strange Geometry