cover

Like Iron I Rust

Kollwitz

CD (2010) - Fysisk Format / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Metal / Post-rock / Hardrock

Spor:
What You Are Given
Green Line
A Great Divide
All The Stars Did Wander
Dispirit
Black Star, Grey Sky
Stille Før Stormen
Like Iron I Rust

Vis flere data

(7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7) (7 / 7)


KOLOSSAL debut

Debuten til Kollwitz er så absurd bra at det nesten er verdt å bli tunghørt og kastet ut av leiligheten for.

Bodø rakk i løpet av i fjor å bli et av de heiteste stedene i landet for indierock, ene og alene på grunn av alles nye yndlinger Kråkesølv. Forståelig nok! Og at det finnes musikk i Bodø er vel ingen overraskelse, men at det plutselig skulle komme så mye kvalitet derfra på en gang var vel ikke noe man kunne gjettet på forhånd. Får nå skjer det igjen, og denne gangen er det Kollwitz som krever oppmerksomhet. Og de mener alvor.

Og oppmerksomhet bør de jaggu få for oppsiktsvekkende briljante Like Iron I Rust. Debuten til bandet som tidligere gikk under navnet Käthe Kollwitz har nemlig blitt hinsides majestetisk, og fremstår som en brikke i et puslespill som endelig faller på plass. Det første som møter oss er et gåsehudfremkallende lekkert cover slik vi begynner å bli bortskjemt med fra Fysisk Format nå. Her har de overgått seg selv nok en gang.

Men hva er Kollwitz for noe? Det er postrock som har blitt kjørt gjennom en brutal kvern av både metall og stein, en tålmodig tilnærmingsmåte til musikken som har vært med på å skape helt legendarisk flotte øyeblikk på skiva. På ingen måte noe nytt, men muligens den beste i sitt slag siden Isis ga ut Panopticon i 2004.

Når det gjelder metall så er det egentlig noe litt unorsk over det Kollwitz driver med. Iblant så virker det nesten litt generisk på grunn av det ekstremt lekre lydbildet, men man skal for all del ikke straffe bandet for å ha oppnådd en gjennomprofesjonell lyd.

Høydepunktet fra et annet album på Fysisk Format, Kaospilots Ad Infitum fra knallskiva Shadows fra i fjor, kan brukes som utgangspunkt her. Det Kollwitz har gjort er å lage et helt album av samme kaliber, og vi snakker da bortimot perfeksjon. Like Iron I Rust går selv Isis, bandet de tar mest etter, sin forrige utgivelse en høy gang, og kommer i så måte på et perfekt tidspunkt.

Norske band har levert så inn i hampen sterkt så langt i år, men jeg anbefaler at man legger til sides både Shining og Motorpsycho i noen øyeblikk for å ønske Kollwitz hjertelig velkommen i klubben. Like Iron I Rust er en kolossal opplevelse og er av et kaliber som burde gjøre de til manges favoritter i 2010. Det er lenge siden jeg har opplevd sånne abstinenser når det har gått for lang tid siden siste lytt, jeg TRENGER Kollwitz. Jeg får spasmer uten.

Pump volumet høyere enn du får lov til av naboene og forbered deg på at øynene triller rundt baklengs, ørene vifter febrilsk i pur lykkerus, og at du på få sekunder havner på knærne i hjelpesløs beundring. Like Iron I Rust er verdt å bli kastet ut av leiligheten for.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


American Suitcase - Summerman

(Thatsperfectwonderball)

Bandet har brukt tiden siden Change godt. Og bringer et par nye elementer inn i sitt søtladne lydbilde.

Flere:

Firewater - The Man on the Burning Tightrope
The New Pornographers - Twin Cinema