cover

La Vache Qui Pleure

Kate & Anna McGarrigle

CD (2005) - Munich / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Folk / Country / Americana

Spor:
Petite Annonce Amoureuse
Ah Tournesol 
Le Bambocheur  
Hurle Le Vent  
La Vache Qui Pleure  
Rose Blanche  
Tant Le Monde  
Ce Matin  
Dans Le Silence 
Petites Boites   
Sunflower 
La Complainte Du Phoque En Alaska

Referanser:
Linda Ronstadt
Emmylou Harris
Nanci Griffith
Tish Hinojosa
Iris DeMent

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Søstrenes skjønne sang.

Hvis det er noen som synger som engler her på jord, må det være Kate og Anna McGarrigle.

Søstrenes skjønne sang.

Det er nok riktig det Kate og Anna påstår på sin første plate, at livet er et stort puslespill. Men i så fall er søstrene McGarrigle to brikker som henger sammen, som det ikke går an å skille. Og av en eller annen grunn føles de to brikkene viktigere og finere enn de aller fleste andre, ikke minst når de svever et sted i lufta.

Det er rart hva man kan gå glipp av. Blant annet hvis man ikke har brukt tilstrekkelig med tid på Kate & Anna McGarrigles debutalbum fra 1975. Men jeg lurer på hvor godt jeg hadde likt den samme plata hvis jeg ikke hadde forstått hva søstrene synger. Da hadde jeg for eksempel ikke fått med meg det Linda Ronstadt skjønte før de fleste andre, at "Heart like a wheel" må være en av de vakreste kjærlighetssangene som er skrevet:

"Some say a heart is just like a wheel
when you bend it, you can't mend it
and my love for you is like a sinking ship
and my heart is on that ship
out in mid-ocean"


Jeg hadde heller ikke fått med meg dypet i "Tell my sister", der Kate forlater London - og Loudon, innbiller jeg meg - i regnet og setter seg på flyet hjem til Canada. Alene. Jeg hadde også gått glipp av måten "(Talk to me of) Mendocino" stuper over the Rockies og ned i California mens stemmene skinner som gull om høsten:

"And let the sun set on the ocean
I will watch it from the shore
Let the sun rise (let it rise) over the Redwoods
I'll rise with 'til I rise no more"


Hva jeg vil fram til?

"Le ache qui pleure" er Kate og Anna McGarrigles ellevte plate. Den er stort sett franskspråklig. Bare på én av låtene, "Sunflower", synges det på engelsk. Musikken er omtrent slik den pleier å være. Det er ikke indie, akkurat. Det er heller ikke spesielt rocka eller eksperimentelt eller ungdommelig. Men det er likevel veldig riktig musikk. Hvis du skjønner hva jeg mener. Det er viser som har lyst til å være folk-rock, og folk-rock som har lyst til å være viser. Og hvis det er noen som synger som engler her på jord, må det være Kate og Anna McGarrigle. Som kjent.

Blant gjestene på plata er Kates datter Martha Wainwright – broren er Rufus, faren er Loudon - og Annas datter Lily Lanken. De to søstrene har skrevet ti av sangene selv, med teksthjelp fra poeten Philippe Tatartcheff. Den siste er en oversatt versjon av "Little boxes". Det er et par låter her som minner meg litt om franske Grand Prix-bidrag fra midten av åttitallet, men stort sett er dette Kate og Anna McGarrigle slik vi helst vil ha dem.

Det var bare dette med tekstene.

På avstand høres Kate & Anna McGarrigle ut som et hvilket som helst téselskap med et par middelaldrende, franske kvinner i Quebec. Men kommer en nærmere, skjønner man at dette ikke er tilfeldig sladder. Dette handler om De Store Ting. Kate & Anna McGarrigle har sunget på fransk også før, men å lytte til "Vache que pleur", blir litt som å se "Den fabelaktige Amelie fra Montmartre" uten norske tekster. Fargene er sterke - og scenene flotte - men jeg føler at jeg går glipp av noe.

Jeg bør kanskje vurdere å lære meg fransk.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 6/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy

(Def Jam)

Kanye West har laget årets beste popalbum.

Flere:

Umek - Neuro
Sharon Van Etten - Tramp