cover

'This Is Our Punk-Rock', Thee Rusted Satellites Gather + Sing

A Silver Mt. Zion

CD (2003) - Constellation / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell / Post-rock / Elektronika / Ambient / Indierock

Spor:
sow some lonesome corners so many flowers bloom
babylon was built on fire/starsnostars
american motor over smoldered field
goodbye desolate railyard

Referanser:
Set Fire to Flames
Godspeed You Black Emperor!
Hanged Up
Do Make Say Think

Vis flere data

Se også:
Pretty Little Lightning Paw - A Silver Mt. Zion (2004)
Horses in the Sky - A Silver Mt. Zion (2005)
13 Blues for Thirteen Moons - A Silver Mt. Zion (2008)
Kollaps Tradixionales - A Silver Mt. Zion (2010)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Vakker dommedag

Nok et postapokalyptisk manifest fra Montreal.

Det er vanskelig å bedømme fenomenet som går under navnet The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band with Choir (heretter ASMZ) uten å trekke inn bandet det har sprunget ut fra, det etter hvert sagnomsuste Godspeed You Black Emperor! (heretter GYBE!). Førstnevnte er sideprosjektet til tre av de faste medlemmene i GYBE!, først og fremst Efrim Menuck, som etter sigende har startet bandet for å realisere en del ideer som ikke ville passe helt inn i GYBE!-prosjektet. Skal vi dømme ut fra de to foregående platene fra dette nokså merkverdige bandet har han ikke helt lykkes i å skape noe eget med dette ambisiøse prosjektet; mange av ASMZ-låtene hadde glidd problemfritt inn på GYBE!-platene, om enn de er litt mer stillfarende og vevre enn modergruppens apokalyptiske komposisjoner.

På 'this is our punk-rock', thee rusted satellites gather + sing makter imidlertid Menuck og de to andre medlemmene, bassist Thierry Amar og fiolinist Sophie Trudeau, å finne et litt mer særegent uttrykk, lettest merkbart gjennom et for disse bandene tidligere ubrukt konsept: sang. Og ikke bare en enkel vokal, når det først skal synges har man like godt tatt med et kor, som for anledningen bærer navnet Thee rusted satellite choir.

Som alltid er det et slags post-apokalyptisk uttrykk vi støter på, noe som nærmest er blitt et varemerke for dette Montreal-baserte musikerkollektivet, helt fra GYBE!-debuten F#A#(Infinity), som åpnet med en muntlig beskrivelse av et landskap herjet av krigen, og fulgte opp med en slags rundreise gjennom ruinene. Siden den gang har disse folka holdt seg i mørke, forlatte fremtidsvisjoner av byer, av typen man gjerne ser i filmer som Terminator; dystopier over samfunn som har brukket ryggen under krigens åk. Men også her tar ASMZ en litt ny vri i forhold til tidligere produksjoner; platen forholder seg mer til nåtiden, og presenterer et dystert bilde på tiden vi lever i, noe som tydeligst kommer til uttrykk i det depressive spor tre, som er titulert american motor over smoldered field, en ganske åpenbar referanse til amerikansk bombing den siste tiden, og sangeren synger sorgtungt:

How to live in a burning house / with burning children eating dust and fingerpainting flames / smoke pours out of their eyes

Med dette synes bandet å ta en mer politisk vending, noe som alltid har murret under oveflaten, men som nå ser ut til å boble litt mer. Som tidligere gir A Silver Mt. Zion oss en vakker tristesse basert på disse pessimistiske temaene, og det nye vokalelementet fungerer svært godt sammen med resten av lydbildet. Den (ukrediterte) sørgende vokalen kan til tider vekke tanken på Roger Waters anno The Wall, og sammen med koret som dukker opp med jevne mellomrom tilfører den bandet en ny dimensjon det kanskje har manglet før, og er med på å distansere det fra de evinnelige sammenligningene med moderbandet, og elementene fra GYBE! med spake temaer bygd opp til spektakulære crescendoer er her mer raffinerte og tålmodige, med jevnere progresjon og uten det voldsomme fyrverkeriet Godspeed pleier å diske opp med mot slutten av sangene. ASMZ fremstår til tider som en modnere, voksnere utgave av GYBE!, som ter seg litt mer varsomt, men også mer realistisk og retningsbestemt enn det løpske lokomotivet GYBE! kan virke som. 'This Is Our Punk-Rock', Thee Rusted Satellites Gather + Sing gjennomsyres av kvalitet i alle ledd, selv innpakningen er gjennomført, med plateselskapet Constellations typiske bruk av hard-papp. Platen har sågar et eget pappcover som er preget med en side fra boken "A nemesis of misgovernment", en reiseberetning skrevet av en amerikaner på sjokkert tur gjennom det barbariske Russland sent på 1800-tallet.

The Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band with Choir fremstår med denne platen som et modnere band som klarer å stå på egne ben. Og de har laget en strålende vakker, melankolsk plate.