cover

Pjolter

Faun

CD (2006)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Vise / Blues / Salsa / Voksenpop

Spor:
Hva dikteren bør skrive
I ren distraksjon
Tostemmig solo
Stanley
Dikteren og vippen
Oppskrift
Ordet du aldri sang
Målbundet
Fritidsproblem
Blaff
Søvnens prøve
Kveld

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Vidd og sarkasme

Fra livets mangfoldige kokebok: Faun tonesetter André Bjerke.

"...og vi er trette av dem som rosemaler
sin egen, høyst private sjele-dass
og trett av all poetisk mavegass
som foregir å tolke sjelekvaler."

Dette dype sukket over middelmådigheten er formulert ved pjolterglassets bunn og lagt i munnen på den "virkelige" dikter, poeten som ser seg selv som den fremskutte, flogvitet i bermen.

André Bjerke står bak teksten, en viddets og ironiens mester som nå har fått tolv sylkvasse dikt fra det daglige liv tonesatt av sørlands-konstellasjonen Faun.

Når vi snakker om ironi i dag er det av den nedlatende sorten, det kontrollerte hånfliret vi hentyder til. Eller metasnakkets, namedroppingen og referansehelvetets irrganger. Bjerke representerte den borgerlige dannelse og nølte ikke med å bruke pennen som lanse for det opplyste intellekts bedre synspunkt. Han var en vennlig ironiker, klok og humanistisk, og særdeles begavet som litterat, kåsør, forfatter og orator.

Tekstene på Pjolter er framifrå tonesatt med solide melodier og fengende arrangementer som i sin oppstemthet går i kontrær dialog med diktenes undertone av tvil og kval. Snerten i Bjerkes ironiske blikk på gjøren og laden i de småborgerlige stuer ligger i det vennlig overbærende blikk han betrakter sine diktede figurer med. Det dikteriske storsinn gjør seg gjeldende i visa om Stanley, sett fra Livingstones synsvinkel: Store hvite mann som vidøyd omtumlet jungelvandrer uten snev av den pompøse myte om den fryktløse journalisten som ble spunnet om Stanley.

Livets alkemystiske ligning er satt opp som Espelid'sk oppskrift i diktet ved samme navn:

"Først løser de opp syv liter blod
et kilogram tvil og et milligram tro
(...)
Litt flytende skolegang fyller de på
og påser at grøten blir passelig grå."

Bjerke er resolutt påpasselig med å sette oss på vår rette plass og skrelle av tåpelige forestillinger om storhet. Han barberer nibus og spretter egoets ballonger. Vidd og sarkasme er hans våpen, men han er på menneskets, menneskenes side.

At Faun ikler diktene et sprelsk tonebilde gjør den bærende følelsen av optimisme i Bjerkes spisse, dog kjærlige vendinger enda mer tydelig. Det er noen tendenser til burleskerier i musikken, men det gjør ikke så mye. Vekten av dette prosjektet er tyngst i retning av André Bjerkes tekster, musikken inntar en komplimentær rolle, og som tekstformidling er Pjolter et funn. Denne ideen med å plukke Bjerke-tekster spesielt for et utvalg av denne karakter er flott og apetittvekkende. Latino-arrangementet på åpningskuttet setter raskt tonen.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Neil Young - On the Beach

(Reprise)

Now I'm livin' out here on the beach, but those seagulls are still out of reach.

Flere:

The Sea and Cake - Everybody
The Thing - Garage