cover

59:59

Sian Alice Group

CD (2008) - The Social Registry / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-rock / Drømmepop / Kammerpop / Shoegaze

Spor:
As The Morning Light
Way Down to Heaven
Interlude 07'35"
Kirilov
Contours
Interlude 19'38"
When...
Days of Grace III
Sleep
Interlude 36'52"
Murder
Heartless
Interlude 46'52"
Motionless
Larsen B
Complete Affection

Referanser:
Spiritualized
Sigur Rós
Godspeed You Black Emperor!
Efterklang
Piano Magic
Laika
Boards of Canada

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Sekundet før år null + 2000

Fortsatt liv i post-rocken? London-baserte Sian Alice Group tar råsjangsen på at vi fortsetter tusenårsfeiringa!

Debut-album er noe jeg alltid liker å gyve løs på, i hvert fall så lenge red. Hammers har forhåndssortert litt! Denne gangen dreier det som en kvartett fra London som har adoptert navnet til sin kvinnelige vokalist.

Sian Alice Group komponerer alt materialet sammen med multi-instrumentalistene Rupert Clervaux (som også er kreditert som hovedprodusent og opptaksleder) og Ben Crook. I tillegg medvirker blant andre Sasha Vine på fiolin, en viktig ingrediens i lydbildet her!

59.59 varer ikke uventet i omtrent en time. Materialet er delt opp i porsjoner av fire "Interludes" med mye instrumental øresus. As the Morning Light er en noe dorsk og treg start, men deretter bråvåkner vi til Way Down to Heavens Velvet Underground-aktige rockeriff. Contours markerer seg som et høydepunkt der hypnotiske elektronikklyder svever over stammebålet mens voodoo-rytmene drønner Ivrig. Heartless danner en sterk kontrast med mørksindig rock som om Spiritualized skulle ha byttet ut halvparten av de støyende gitarene sine med en rusten cello. Murder ligger litt i leia mellom Piano Magic og Phillip Glass. Motionless er løst basert på komposisjonen Solid Sleep av Detroit-techno guru Jeff Mills. Complete Affection er en slags jam med John Coxon (Spiritualized, Spring Heel Jack) og Brian Degraw (Gang Gang Dance – ei gruppe som også gir ut plater på The Social Registry).

Det blir etter hvert entydig klart at dette er en rikholdig og kontrastfylt plate, selv om mange spor isolert sett har lite utvikling, der for eksempel pianostrofer kan males om igjen og om igjen i fire minutter.

På en måte er Sian Alice Group ikke helt ferdig med å feire tusenårsskiftet. Her er det storslagene stasjonære musikklandskap der konturer virker gjennomsiktige og alle hendelser skjer i sakte tempo – ikke ulikt elementer vi hørte før fra Sigur Ros og Godspeed You Black Emperor. Med sup i magen við spilum endalaust, ja! Den tråden kan for så vidt spinnes videre bakover til gode gamle Cocteau Twins og This Mortal Coil. Ellers finnes det også tendenser til jazz/improvisasjon, folk-ballader og neo-klassisisme. Innen sistnevnte område nevner gruppa selv Arthur Russell (sjekk ut hans utmerkede World of Echo som har inspirert mange de senere årene), Angelo Badalamenti (lydsporkomponist kjent for blant annet Blue Velvet, Twin Peaks og 2006-utgaven av Wicker Man) og Steve Reich som inspirasjonskilder.

Dette er nok ikke riktig plate for den som er ute etter "gode låter", musikken bærer preg av å sette form foran innhold. Hadde de enkelte komposisjonene vært mer forførende tonalt sett, ville den gjennomtenkte produksjonen heve dette til et mesterverk.

Kan mesterverket er like i vente, for Sian Alice Group viser mange lovende tendenser på sitt første album.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Belle & Sebastian - Dear Catastrophy Waitress

(Rough Trade)

Hva som skjedde da de skotske indiepoperne møtte mannen som har Frankie Goes To Hollywood, ABC og Tatu på samvittigheten.

Flere:

Jim O'Rourke - I'm Happy, and I'm Singing, and a 1, 2, 3, 4
Ping - Discotheque of Darkness