cover

Fear Yourself

Daniel Johnston

CD (2003) - Gammon / Sketchbook / Racing Junior

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Psykedelia / Powerpop / Indierock

Spor:
Now
Syrup of Tears
Mountain Top
Love Enchanted
Must
Fish
The Power of Love
Forever
Love Not Dead
You Hurt Me
Wish
Living It For the Moment

Referanser:
Sparklehorse
The Flaming Lips
Syd Barrett

Vis flere data

Se også:
The Early Recordings Volume I - Daniel Johnston (2003)
Discovered Covered - The Late Great Daniel Johnston - Daniel Johnston (2004)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Sjelden type

Daniel Johnston er en romantiker av den gamle sorten.

Daniel Johnston er en sjelden type.

Han har vært inn og ut av mentalsjukehus store deler av livet, og kaller seg selv "borderline psycho". Han ble født i 1961, men bor likevel hjemme hos foreldrene sine i Waller, Texas, en liten by utenfor Houston.

Daniel Johnston er redd både seg selv og verden.

Jeg kan nesten se ham luske rundt i bakgrunnen i en av scenene i "Gjøkeredet", skitten og ustelt, med et rart smil rundt munnen.

"Fear yourself" høres ut som noe Brian Wilson kunne ha gjort, dersom han hadde vokst opp som enebarn i en "trailerpark" et sted i Virginia. Kanskje kunne også Neil Young ha vært i stand til noe slikt, men da måtte han ha mistet kona, fått et nervøst sammenbrudd, blitt lam i halve ansiktet og kun holdt seg til piano.

Hadde musikken til Daniel Johnston blitt filmatisert, ville den hatt Billy Bob Thornton i hovedrollen, eller kanskje Steve Buscemi, dersom han hadde vært 30 kilo tyngre. Kathy Bates kunne ha spilt den lettere psykotiske kjæresten.

Daniel Johnston er en romantiker av den gamle sorten.

Han tror på den sanne kjærligheten, den som aldri svikter. Daniel Johnston elsker betingelsesløst og uten forbehold. Det er ikke tilfeldig at låtene hans har titler som "Power of love" og "Love not dead".

Tegningen på coveret til "Fear yourself" har han laget selv, slik han har for vane. Den viser ei jente han traff i kirka. Hun er cirka 17 år gammel og ligner på Marilyn Monroe. Daniel Johnston snakker med henne når han hører plater, og hevder å ha bilder av henne hjemme på veggen.

Det er hun som har vært inspirasjonen bak mange av låtene på "Fear yourself".

Daniel Johnston synger litt som Wayne Coyne i The Flaming Lips, men er bare enda mer skjelven og ustø. Lesper gjør han også. Av og til kan han minne vagt om Estelle Costanza, mor av George.

"Fear yourself" er en fascinerende plate, selv om noe av materialet er i drøyeste laget.

Enkelte av sangene er så skjøre og sårbare at Daniel nesten burde vært beskyttet mot selv. Det føles omtrent som å kikke inn på rommet til en mentalpasient som klunker hjelpeløst på pianoet og synger om kvinnen han er dømt til å betrakte på avstand for evig og alltid.

Likevel er det en mer optimistisk og håpefull Daniel Johnston vi hører på "Fear yourself". Det begynner å bli en stund siden han laget kassettene "Songs of pain" og "More songs of pain". De nye medisinene virker. Daniel Johnston har begynt å tro på framtida.

Snart skal han ut på veien.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 7/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Lionheart Brothers - Dizzy Kiss

(Racing Junior)

Med smittende popmelodier, storslagen rockfølelse og fremfor alt fem hjerter som banker intenst for musikken, kommer The Lionheart Brothers svevende.

Flere:

The Samuel Jackson Five - Same, Same, But Different
Sufjan Stevens - Seven Swans