cover

Classic Albums: The Number Of The Beast

Iron Maiden

DVD-Video (2001) - Eagle Vision / BMG

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Heavy metal / Hardrock

Spor:
The Number Of The Beast (utdrag)
22 Acacia Avenue (utdrag)
The Prisoner (utdrag)
Run To The Hills (utdrag)
Children Of The Damned (utdrag)
Hallowed Be Thy Name (utdrag)
Hallowed Be Thy Name (live in Rio 2002)

Vis flere data

Se også:
Iron Maiden - Iron Maiden (1980)
Killers - Iron Maiden (1981)
The Number Of The Beast - Iron Maiden (1982)
Piece Of Mind - Iron Maiden (1983)
Powerslave - Iron Maiden (1984)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Spinal chords

'When a Maiden-video would come on it would be like: Right, readjust your ballsack and be ready for some GREAT music' - Dave Mustaine

Visste du at Steve Harris baserte Iron Maidens uttrykk på influenser fra Genesis, Black Sabbath, UFO, Pink Floyd, Led Zeppelin, Jethro Tull, The Who og Free? Visste du at Adrian Smith skrev 22 Acacia Avenue lenge før han begynte i Maiden, og lenge før Dave Murray skrev låtas forgjenger; Charlotte The Harlot? Vet du hvorfor Clive Burr hoppet av bandet i 1982? Visste du at coveret på The Number Of The Beast fikk fullstendig feil farge i trykken?

Jepp, dette og mye annet finner du ut av i denne dokumentaren som er en del av serien Classic Albums - en katalog som blant andre også inkluderer Lou Reeds Transformer, Jimi Hendrix Experiences Electric Ladyland, Deep Purples Machine Head, U2s The Joshua Tree, Judas Priests British Steel og Metallicas "Black Album". I 2001 ble altså Iron Maiden innvilget aksess til denne relativt eksklusive serien med utgivelsen The Number Of The Beast fra 1982. Jeg skal la diskusjonen om dette er deres beste skive ligge. Det er uansett et ufravikelig faktum at det var dette albumet som la veiene åpne ut til et vanvittig stort publikum over hele verden, og ikke minst ga bandet høye plasseringer på så vel viktige amerikanske metall-lister som amerikanske kristenfundamentalisters svartelister.

Serien Classic Albums er lagt opp som underholdning ment for større TV-stasjoner verden over. Programmene er således meget voksne og ryddige i stil og gjennomføring, og henvender seg snarere til den allment musikkinteresserte enn til dedikerte fans av det aktuelle bandet. Selskapet Eagle Vision har imidlertid lagt inn litt bonusmateriale for de som ønsker større fordypning enn det TV-dokumentaren gir. Således skulle det ligge litt kjøpsåte for de spesielt interesserte her også.

Dokumentaren er en vandring mellom individuelle intervjuer med nøkkelpersoner i produksjonen. Besetningen fra 1982 er selvfølgelig på plass. I tillegg kommer kommentarer fra blant annet manager Rod Smallwood, senere trommis Nicko McBrain, produsent Martin Birch, Metallica/Megadeths Dave Mustaine, samt tungvekternavn innen britisk metall-presse som Mick Wall og Malcolm Dome. Sammen bidrar de til en dokumentar som holder en fin blanding mellom essensielle data rundt The New Wave Of British Heavy Metal, rundt selve bandet og dets posisjon i 1982 (gutta hadde "ukelønn" på 40 pund hver ved utgivelsen av skiva), inkluderingen av Dickinson på vokal, samt krydrende trivia rundt låtenes tilblivelse, respons fra presse og publikum, osv.

Det er for eksempel fryktelig moro å høre Martin Birch gå gjennom mastertapene og presentere sporene fra de ulike instrumentene på enkelte av låtene. Fullt så moro er det imidlertid ikke å høre at denne dokumentaren faller litt ned i tonen til de øvrige programmene i serien: Det blir fort hypernostalgisk og et overdrevent svulstig språk når artistene i få ord og vendinger skal rekapitulere en "gyllen æra". De smått forgubbede forsøkene på å dramatisere morsomme situasjoner henter likeledes fram en fornemmelse av at en er vitne til noe svært pinlig. Husk imidlertid på at dette bandet holder en veldig tilbakelent medieprofil, og i det store og hele klarer i hvert fall ikke jeg annet enn å bli sjarmert av at de fremdeles holder en "bondsk" og pint-svingende holdning til hele bransjesirkuset. Dette har alltid bidratt til å gi Maiden en usedvanlig ro i forhold til både musikken og til rollen som entertainere foran opptil 250.000 tilskuere - noe som blir tydelig når bandets mest sentrale og kreative medlem, Steve Harris, stotrer fram relativt blyge og veldig hverdagslige meldinger på sin litt vanskelig tilgjengelige øst-london-dialekt. I sum gjør det programmet til en veldig trivelig affære der musikken og den lavmælte humoren blir de viktigste ingrediensene.

BONUS
Det ligger nesten en halvtime med ekstramateriale på denne DVDen. Først og fremst består det av utklipp fra intervjuene der samtaleemnene har falt litt på utsiden av selve album-produksjonen. Til slutt får du også Hallowed Be Thy Name - i 2001 var ment som en teaser til DVDen Live In Rio som ble sluppet året etter. Det er imidlertid nettopp i utklippene at svorne Maiden-fans bør kjenne sin besøkelsestid. Det er ikke mye, men det gir bra utbytte dersom du vil spe på med flere historier rundt bandmedlemmenes kallenavn, satanist-anklagene som falt på bandet fra ymse kristne grupperinger i både Storbritannia og USA, en lengre - og for min del etterlengtet - utredning rundt det unike samspillet mellom gitaristene Smith og Murray og ikke minst diverse røverhistorier fra bandets turné i etterkant av The Number Of The Beast. Den optimale Spinal Tap-følelsen er det imidlertid en ikke ukjent amerikaner ved navn Dave Mustaine som står for når han gjenskaper seg selv som ung og kvisete metalldigger på begynnelsen av 80-tallet: "To have an English band coming over here and get the youth of America going "666!!!"... You know... I was listening to them and thinking: Ooooh, you guys are going straight to hell!"

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Vapnet - Döda Fallet

(Hybris)

Döda Fallet er en vekslende dansbar tristesse som maler vårens fugler i sorte små slør der de kommer flyvende tilbake fra sydligere strøk.

Flere:

Jonas Kullhammar Quartet - Plays Loud For The People
The Streets - Original Pirate Material