cover

State Of Emergency - Generation Equiz

Equicez

CD (2003) - Pass It / Goldhead

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Rap / Morsmålsræpp

Spor:
S.O.E. Intro
Alias
Th' Family Skit
Barnslig
It's Coming... Interlude
Mark of th' Beast
No Prayer
Show Em Where We're From
Drekkalåta
Therapy
Ill (th' Bad Trip)
S.O.E. Skit
Surveillance
Den Smarteste Karen!
Pass it Skit
Mama Proud
Slum
Losing Our Minds Outro
PJ outro
Live From Pass It (bonus)
Blind (bonus)

Referanser:
Gatas Parlament
URO
Warlocks
Klovner i Kamp
Tungtvann

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Ekkvisseeez

Har du ennå ikke lært deg hvordan du skal uttale navnet, bør du sette deg ned og lære deg det med det samme. For de er kommet for å bli.

Etter at singelen med det kledelig manipulerte bildet av en kjent politiker ble sluppet tidlig i vår, har nok mange skrudd opp forventningene til Equicez' platedebut. EPen Negative Kids fra 2002 var også et godt stykke arbeid, men blekner i forhold til det som leveres på langspilleren. Derfor ble overraskelsen så stor, og utbrudd som jøss, oi, hey! haglet veggimellom her i huset.

Equicez er nok påvirket av amerikansk old school gangstarap og overbeviser også i et metallrap-forum à la Cypress Hill (som samarbeidet med We på låta Blind bevitner), men vi hører også spennende innslag av raffinerte latinorytmer og afrikanske trommer. Ikke så rart, i og med at F'EM one og Cast har røtter i Chile og Liberia. Men det er egentlig ikke mykje lys og varme på denne skiva. Equicez er nemlig også seig som tran, hard og kald som tungtvann, svart og skitten som nypumpa Nordsjø-olje og furet, værbitt som norsk grunnfjell. For gutta i Equicez er nemlig mer eller mindre frivillig forankret på det stedet i kongeriket Norge som fostrer flest bad asses nest etter Namsos, nemlig eksotiske Kolbotn, dette etter sigende så beryktede og hardbarka forstadsmiljø som snart får Detroit-ghettoen til å framstå som en lekegrind for pingler. At Equicez er et multikulturelt produkt er det ingen tvil om, men det Erkenorske får blant annet sitt kulturelle uttrykk i en sang som Drekkalåta - dette levner liten tvil om at kjempenes fødeland i høyeste grad har fått sette sitt preg også på Generation Equiz.

Det ræppes og synges på engelsk, norsk og brokker av spansk om hverandre (med overveldende bra resultat), og Equicez framstår som et eksplosivt brennpunkt der søramerikansk, afrikansk og kolbotnsk jævelskap møtes. Blytunge beats på stakkato, uslepen scratching og slitne, industrielle sampler, som ledes av ofte selvreferende historier om fylla, grisejuling, morra'ri, dop, schwartinger, mo'fuckaz, blowjobs og klippekort hos psykologen - tidvis skildret med humoristisk undertone, tidvis i dissemodus, men aller mest i altoppslukende fortvilelse fra det dypeste, svarteste, innerste stedet i sjela. Rytmene blir noen ganger som en seismografisk opptegnelse av den bunnløse fortvilelsens urskrik, for å tyvlåne ordene til en musikkelskende filosof.

F'EM One og Cast rapper som om de aldri har gjort noe annet. Førstnevnte har forøvrig gått av med seieren i battlerap to år på rad under arrangementet Straight Spittin'. De er eksperter innen fri improvisasjon, noe som gjør det veldig moro å høre på, og noe å tenke på for oss som fremdeles sliter med Frøken Ibsens ripsbusker og så videre.

Equicez har neppe noen gang vært redde for å få skrubbsår på knærne. På 19 spor pluss to bonustracks går det slag i slag, ikke en eneste pustepause tillater de seg før neste bombe av rytme og poesi smeller deg i ansiktet og kaster deg baklengs i veggen. State of Emergency er en berg- og dalbane av kjappe tekster som delvis hagler som mitraljøser, eller glir i et noe mer laidback tempo, men alltid ledet av energisk og fandenivoldsk vise-fingern-til-verden-innbitt rap. Det er vanskelig å finne fram klare høydepunkter på en skive som over det hele har bra låter, men Den smarteste karen!, Show' Em Where We're From og Therapy seilet etter hvert opp som favoritter blant kuttene, der det veksles mellom beinhard attitude...

Så lenge dopen er rein og hora er stein,
colan i meg så går det nok greit,
sniffer en line, nikker ned deg,
stikker min vei, du fucker ikke med meg!
(Fra Den Smarteste Karen)

...og beklemmende selvbebreidelse:

Solgte dop, gjorde brekk, alt for å skaffe meg litt penger
Sliter fortsatt med abstinenser, kaldsvetter (...)
Kunne jeg gått tilbake i tiden
Ville jeg hørt på mine foreldre (...)
Sitter her som en patetisk angrende,
pilleknaskende motherfucker
(Fra Mama Proud)

State of Emergency er en blodig, dyster cocktail av møkkete grooves, spesialmikset av to "føkked up" innvandrerkids, uten at vi her skal stilisere (eller glorifisere) ghettobakgrunnen for mye, slik hip-hopen kanskje har en tendens til å gjøre bra på egen hånd.

Poenget er at Equicez leverer troverdige saker, så troverdig at det til tider er slitsomt påtrengende og frambringer et visst ubehag før trykket avløses av rytmisk hjernevask som resulterer i gledelig gestikulering. Equicez krever å bli tatt på alvor. Og det er umulig å avskrive dem. Heia schwartinga.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sharon Van Etten - Tramp

(Jagjaguwar)

Med slike songar, med slik ei plate veks Sharon Van Etten fram og blir ei av dei beste stemmene vi har for tida.

Flere:

Timbuktu - Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dø
The Megaphonic Thrift - Decay Decoy