cover

Familial

Philip Selway

CD (2010) - Bella Union / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Rock / Singer/songwriter / Alternativ

Spor:
By Some Miracle
Beyond Reason
A Simple Life
All Eyes On You
The Ties That Bind Us
Patron Saint
Falling
Broken Promises
Don't Look Down
The Witching Hour

Referanser:
Radiohead
Nick Drake
Wilco
Neil Halstead

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Gledelig sideprosjekt

Trommeslageren i Radiohead kler rollen som soloartist i det som er blitt et sjarmerende singer-songwriter-album.

Trommeslagere som går solo med stor suksess er snarere unntaket enn regelen. Mest gledelig med Selways debutalbum er derfor at det framstår med en overraskende naturlighet, som er langt i fra å sette han i båsen for malplasserte trommiser som er leie av å sitte i bakgrunnen.

Med seg fra Radiohead har Selway deler av det svevende og flytende lydlandskapet. Referansen er tydeligst på Beyond Reason hvor vokalen er lyst lagt ovenpå den akustiske gitaren. Den forsiktige koringen er med på å bygge stemningen i sangen forsiktig opp, mens digitale lydeffekter i rytmeseksjonen gir viseballaden et moderne uttrykk. Det ligner bandets forrige album In Rainbows.

Men plata er likevel et stykke på siden av hva Radiohead står for. Uttrykket er lettere tilgjenglig, hvor sangene tar en tradisjonell balladeform slik en singer-songwriter med sans for det sjarmerende ville gjort det. På The Ties That Bind Us kan inspirasjoner fra Nick Drake høres. Sangen er arrangert av Jeff Tweedy, frontmann i Wilco, og oppleves som en av albumets sterkeste låter.

Som fast deltaker på plata har Selway fått med seg Wilco-trommeslageren Glenn Kotche, som tar Selways vante plass. Frontmannen tar gitaren i sine egne hender og deler verken vokal eller sangskriving med noen andre. Og det føles overraskende naturlig, kanskje takket være hans allerede utprøvde frontegenskaper. På Radiohead-konserter bidrar han til vanlig med koring, og i det New Zealandske viseprosjektet 7 Worlds Collide har han fått prøve seg alene på gitar og vokal.

I tillegg til de nevnte sangene er By Some Miracle et definitivt høydepunkt, søtt framført med deilig svevende koring og hovedvokal i lignende stil som Thom Yorkes. På Patron Saint fører hypnotisk fingerspill, vuggende visesang og deilig dørknirking til at du setter livets brysomme gjøremål på vent.

Selway drar ikke tiden ut og avslutter det hele i løpet av drøye 30 minutter. En svakhet med albumet er at en del av sangene blir for anonyme. Samtidig er de nevnte utstikkerne av høy kvalitet. Sangskriverferdighetene erstatter uansett ikke rollen han har i et av de største rockebandene i dag. Men Familial er allikevel et gledelig sideprosjekt fra Selways side.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


St. Vincent - Actor

(4AD)

Det er ingen selvfølge at artister kommer så komplett utstyrt som dette, selv blant de beste utgivelser er Actor for en perle å regne.

Flere:

Okkervil River - Down the River of Golden Dreams
Diverse artister - Song of America