cover

Acuarela Songs

Diverse artister

2 x CD (2001) - Acuarela Discos / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Americana / Singer/songwriter / Sadcore / Alternativ / Indierock

Spor:
You're Open Housing
Krazy Koz
I Row Across a Japanese Watercolor
The Colour of Water
Threads of Carbon in Watercolour
From Where I Sit On the Bridge or the Water's Waiting
The Waves
Watercolor Rose
Henshaw
Lilac
Water Colored
Neptune
John King's Watercolor Bicycle
Water Fills the Bedroom
Sunset Retirement Community
The Year That Got Away (Watercolor, 2000)


North School Drive
Watercolor...
Watercolor Lines
Colouring Iris
Never Like Graffiti
Painter Blue
Atrévete a Quererme
Water Color
La Source
Fireworks
La Ley del Feriante
Saigon Shrunken Panorama
High Wire
Missed Exchange (an Exchange for a Watercolor)
Camelot
Water's Colored

Referanser:
Lambchop
Come
Giant Sand
Red House Painters
American Music Club

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Veiviser

Spansk malerskrin med stort sett amerikanske malere gir 32 gode grunner til å tilbringe julen alene.

Acuarela er en spansk label stiftet i 1993. De har fine artister som For Stars, The Clientele og ikke minst Migala i stallen, og har tidligere gitt ut eksklusive plater med blant andre Songs: Ohia og Will Oldham. På denne doble samleren har de fått et imponerende sterkt lag av artister til å levere et bidrag som på en aller annen måte kan knyttes opp til ordet Acuarela, "vannfarger". Hovedvekten av artistene er amerikanske, og kan sortereres med merkelapper som singer/songwriter, alternativ countryrock (americana på norsk) og "sadcore", med enkelte avstikkere til lo-fi indiepop/rock. Det er også plass til noen europeere her, blant andre Amor Belhom Duo, Paloma og Vera Clouzot. Slike labelsamlere er sjelden uhyre interessante, men denne fungerer ikke bare som veiviser for noen av dagens og morgendagens mest spennende artister, den er både lekker å ta, høre og se på. Med unntak av Virgil Shaws Water Color er dessuten alle 32 låtene tidligere uutgitte, og med større spennvidde i artistenes kjendisstatus enn i låtenes kvalitet anbefales Acuarela Songs som et grovt overblikk over noen av de mest sentrale artistene i sin genre. At platen vil medføre store utgifter når man etterpå må innhente diverse back-kataloger må regnes som ren bonus i den sammenhengen.

Det blir litt voldsomt å gå detaljert gjennom de enkelte låtene her, men det bør understrekes at dette er en langt mer variert samling enn det stetsoninntrykket et raskt øyekast kan tilsi. Et fellestrekk ved de fleste vannmalerne er at de skaper detaljerte bilder med sine rolige, forsiktige malerstrøk. Ved å bruke duse og bleke farger males bilder man helst må tilbringe litt tid med før de avslører sine kvaliteter. Det benyttes ingen skjærende farger eller drastiske virkemidler, men heller melankoli, stillferdighet og "soft explosions", som Knife In the Water uttrykker det. Å si at det er en introspektiv rød tråd her er ikke å overdrive. Skal man trekke frem noe negativt ved å sette sammen en plate som er så low-key så er det at de fleste av disse artistene produserer helhetlige album mer enn umiddelbare hitlåter. Acuarela Songs lider derfor som de fleste samlere noe under av at vi kun får et raskt innblikk i hva de enkelte står for.

De franske Calexico-partnerne Amor Belhom Duo åpner med en jazza og stilig You're Open Housing, og setter med det høy standard for ypperlige CD1. Her sitter godlåtene tett. Dakota Suites The Colour of Water er en groovy, jazza (ja, faktisk!) instrumental , Mojave 3 er svært så fengende i Krazy Koz, og Greg Weeks gir kraftfull rockmelankoli på The Waves. Han etterfølges av et kobbel kvalitetssikre navn: Doug Hoekstra, Early Day Miners, Howe Gelb (knitrende fra et baderom i Århus) og Empty House Cooperative (bestående blant annet av Chris Brokaw (Codeine, Come, Pullman) Thierry Amar (Godspeed!) og Willard Grant Conspiracys David Michael Curry), som alle leverer bidrag trygt innenfor forventet standard. Meget hørbart er også de ambiente folketonene til Tracker og TW Walsh, og Mark Eitzels electro-støyende Sunset Retirement Community.

Disc 2 har et sterkere fokus på akustisk country/folk (Paula Frazer, Virgil Shaw, The Court and Spark, The Mountain Goats), men har ikke like gjennomgående høy låtkvalitet. Paloma og The Clientele er begge tilknyttet Acuarela, og sammen med australske Sodastream og franske Vera Clouzot serverer de ytterligere stillferdig tristesse uten det helt store særpreget. Heller ikke Tara Jane O'Neil, Sarah White eller Norfolk & Western løfter taket med sine innadvendte viser. Jeg vil trekke frem Paula Frazer (Tarnation) sin spanskinfluerte Watercolor Lines og alltid-bra Willard Grant Conspiracys Painter Blue som de to beste kuttene på denne platen. Nevnes bør også spanske Emak Bakia med robotstemmer og et slags utdatert Grand Prix-lydbilde, Viva Las Vegas og Nacho Vegas som begge er en nyttig påminnelse om hvor befriende det er å slippe den evindelige engelsken hele tiden. Spansk egner seg mer enn ypperlig, selv om man ikke forstår tekstene like godt (eller kanskje derfor).

Selv om CD1 er bedre enn CD2 er denne solide samlingen et trygt valg for den som kjenner til bidragsyterne fra før, men også for nye interesserte som vil holde seg oppdaterte på vestfronten. For dere tar jeg på meg rollen som veileder og våger meg ydmykt frempå med noen naturlige valg videre som kan falle i smak.
Disse ti platene bør uansett finnes i ethvert godt hjem i god tid innen Acuarela Songs Vol. 2:

(I tilfeldig rekkefølge):
Howe Gelb - Confluence (Thrill Jockey, 2001)
Early Day Miners - Let Us Garlands Bring (Secretly Canadian, 2002)
The Court and Spark - Rooster Mountain (Absolutely Kosher, 2001)
Willard Grant Conspiracy - Everything's Fine (Ryko, 2000)
M. Ward - End of Amnesia (Glitterhouse, 2001)
The Mountain Goats - All Hail West Texas (Emperor Jones, 2002)
Norfolk & Western - Winter Farewell (FILMGuerrero, 2002)
Mark Eitzel - Songs For Confidence and Courage (New West, 2002)
Tracker - Polk (FILMGuerrero, 2002)
Doug Hoekstra - Around the Margins (Inbetweens, 2001)
Migala - Restos de un Incendio (Acuarela, 2002)

Sammen med Acuarela Songs burde vel det dekke behovet en stund fremover.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Throw Me the Statue - Moonbeams

(Secretly Canadian)

Secretly Canadian snappet opp Throw Me the Statue og gav ut debutplaten på nytt. Det vitner om god dømmekraft.

Flere:

Einar Stray - Chiaroscuro
Lemmus Lemmus - Lemmus Lemmus