cover

The Orchard

Lizz Wright

CD (2008) - Verve / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Blues / Soul / R'n'B / Country / Gospel / Jazz

Spor:
Coming Home
My Heart
I Idolize You
Hey Mann
Another Angel
When I Fall
Leave Me Standing Alone
Speak Your Heart
This Is
Song For Mia
Thank You
Strange

Referanser:
John Legend
Diana Krall
Angie Stone
Suzanne Vega
Jill Scott
Tracy Chapman
Nina Simone

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Fløyelsmykt

Kom deg inn i varmen til Lizz Wright. Hennes fløyelsmyke stemme fører oss på en vakker reise i pop-soul-jazz-landet.

Lizz Wright vokste opp i Georgia med en far som både var pianist og musikkansvarlig i den lokale kirken. Den lille jenta ble med pappan sin til kirken, og ble raskt påvirket av både gospel og soul. Inspirert av tonene fra kirken lærte hun seg tidlig å spille piano og ikke minst det å kunne synge. Da hun ble 20 år gammel i 2000 ble hun medlem av gruppen In the Spirit, et par år senere signerte hun kontrakt med Verve. Det resulterte i hennes debutalbum som kom i 2003. Fem år senere er hun klar med sitt tredje album: The Orchard.

The Orchard tar meg med til et lite, trangt kjellerlokale. Det er fylt med røyk, og der framme står denne unge kvinnen og synger de vakreste blues- og jazztoner. Fra et overfylt lokale der jeg knapt ser noen ting, går turen videre langt ned i sørstatene. Nå svetter jeg, det er varmt her på bomullsåkeren. Ved siden av meg hører jeg vakre melodier med en varm stemme. Plukkinga blir nå mye enklere og varmen fra sola gjør meg glad. Fra solens varme beveger jeg meg langt til skogs og til varmen fra leirbålet. Men det er ikke bare denne varmen som får meg til å føle meg komfortabel. Kassegitaren og en søt fløyelsmyk røst målbinder meg til tusen. Så blir det en lang biltur, det er mørkt, jeg ser kun mine egne lys fra bilen og ut fra radioen er det varme ord som kommer.

Jeg må innrømme at jeg virkelig trives.

Det er nettopp vokalen som gjør Lizz Wright til en flott artist. Stemmen er varm, sexy, sensuell og oser av kjærlighet og varme. Hun treffer tonen og hjertet mitt på de riktige stedene.

På The Orchard har det blitt plass til fire coverlåter som i utgangspunktet har et stort sjangermessig sprang. Lizz Wright tolker Ike og Tina Turners I Idolize You, Led Zeppelins Thank You og Patsy Clines Strange. Hun klarer å få alle disse til å stemme overens med resten av sporene. Dette gjøres med velkledd stemmeprakt.

I motsetning til mange andre kvinnelige artister innenfor hennes sjanger skriver Lizz mesteparten av materialet selv, eller rettere sagt i samarbeid med andre. Som medkomponist på halvparten av låtene har hun denne gang fått med seg den kvinnelige singer/songwriteren Toshi Reagon, og samarbeidet fungerer helt perfekt.

Det er en elegant god ro over albumet. Til å skape dette har hun fått med seg musikere fra bl.a. det glimrende bandet Calexico. The Orchard har blitt en aldeles flott opplevelse med der det florerer av en mengde sterke låter. Platen anbefales på det sterkeste.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Sea and Cake - One Bedroom

(Thrill Jockey)

De snor seg fjærlett innom litt bossa, litt smooth funk og soul, kutter det i kantene, og lager lett bekymringsløs pop man får lyst til å grine av.

Flere:

Ought - More Than Any Other Day
Magnolia Electric Co. - Trials & Errors