cover

Blood Money

Tom Waits

CD (2002) - Anti / MNW

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Singer/songwriter / Eksperimentell rock / Jazz / Cabaret

Spor:
Misery is the River of the World
Everything Goes to Hell
Coney Island Baby
All the World is Green
God's Away on Business
Another Man's Vine
Knife Chase
Lullaby
Starving in the Belly of a Whale
The Part You Throw Away
Woe
Calliope
A Good Man is Hard to Find

Vis flere data

Se også:
Nighthawks at the Diner - Tom Waits (1975)
Closing Time - Tom Waits (1973)
Closing Time - Tom Waits (1973)
The Heart of Saturday Night - Tom Waits (1974)
Small Change - Tom Waits (1976)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Skitten galskap

Allerede fra første tone er atmosfæren etablert. Jeg ser for meg en pukkelrygget, vraltende halvtomsing som småløper rundt i kloakken.

Johann Christian Woyzeck er en ung soldat i den prøyssiske hæren i 1820-årene. Han er ravende gal, drevet til vanvidd av hærens medisinske eksperimenter og en utro elskerinne. Han myrder henne. Under flukten fra åstedet hiver han mordvåpenet, en kniv, i en dam. I sitt delirium finner Woyzeck ut at kniven bør kastes lenger vekk. Han vasser uti og under fullmånen drukner han i det blodstenkte vannet.

Historien er basert på den virkelige Woyzeck sitt liv, og er ført i pennen av Georg Büchner i 1837 (han døde før stykket var helt ferdig).

Se for deg Robert Wilson en gang seint på 1990-tallet idet han bestemmer seg for å sette opp stykket, som skal ha form som en avantgarde musikal. Hvem bør skrive musikken? Jeg er sikker på at herr Wilson hadde Tom Waits i tankene allerede første gangen han leste, eller hørte om, Georg Büchner sitt verk.

Oppføringen ble vist for første gang i København i 2000 under tittelen "Woyzeck". Tom Waits og hans låtskriverpartner/kone Kathleen Brennan har skrevet all musikken. Tom Waits var ikke selv med på selve oppføringen.

Jeg har både lest stykket og hørt oppføringen i København (på bootleg, så klart). Ikke alle låtene ble med på "Blood Money", den ene av to nye plater fra Tom Waits. Den største utelatelsen er "Diamond in your mind", som Solomon Burke gjør en mesterlig versjon av på sin enestående plate, "Don't give up on me", utgitt tidligere i år.

Musikken til Tom Waits passer selvfølgelig perfekt til historien om den gale soldaten. Dette er hans verden: ravende tyske soldater og skitne horer, maktmisbrukende offiserer og hensynsløse leger. Elskerinnen, en hore som har båret fram hans barn, har bedratt Woyzeck med hans nærmeste, militære
overordnede.

Allerede fra første tone er atmosfæren etablert. Jeg ser for meg en pukkelrygget, vraltende halvtomsing som småløper rundt i kloakken. Jeg kjenner lukta fra de stinkende, mørke og trange brosteinsbelagte gatene, og hører den gale mannen gjenta linjer som "Misery is the river of the world", "Everything goes to hell", "God's away on business" og "Starving in the belly of a whale".

Ingen forstår helt hva han prater om, ikke vil de vite det heller.

De skeive instrumentene og skakke melodiene som så mange elsker Tom Waits for, kommer til sin fulle rett i historien om den plagede Woyzeck. Men la oss heller ikke glemme de utrolige balladene som får selv de modigste mannfolk til å svelge klumper på størrelse med hønseegg.

Woyzeck er drevet til galskap, og det eneste holdepunktet han har, er sin elskede Marie. Hans bedyrer sine følelser for henne i "Coney island baby", og sammen fantaserer de om fordums gode dager i "All the world is green". Det uskyldige offeret i tragedien er Marie og Johann sitt barn. En vuggevise, "Lullaby", er på sin plass.

Noen ganger tar jeg meg selv i å drømme om hvordan det måtte være å leve inni Tom Waits sitt hode. Det er de skitne historiene og de villige horene som drar meg inn. Det er de vakre balladene som holder meg der. Heldigvis røsker den rå stanken av lik, urin, enøyde, rabiesbefengte og rømte livstidsfanger meg tilbake til den "normale" verden.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Jamey Johnson - That Lonesome Song

(Mercury)

Ei nesten heilt ny stemme frå nabolaget til Hank Williams tar ein sylskarp innersving på det aller meste av dei siste åras countrymusikk.

Flere:

OutKast - Speakerboxxx/The Love Below
Arve Henriksen - Chiaroscuro