cover

American Gangster

Jay-Z

CD (2007) - Def Jam / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Rap / East Coast Rap

Spor:
Intro
Pray
American Dreamin'
Hello Brooklyn 2.0
No Hook
Roc Boys (and the Winner Is)...
Sweet
I Know
Party Life
Ignorant Shit
Say Hello
Fallin'
Blue Magic
American Gangster

Referanser:
Rakim
Common
Notorious B.I.G.
Isaac Hayes
The Isley Brothers

Vis flere data

Se også:
Kingdom Come - Jay-Z (2006)
Kingdom Come - Jay-Z (2006)
Magna Carta Holy Grail - Jay-Z (2013)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Reasonable Doubt

Episk, hardtslående og introspektivt når hiphops største stjerne går løs på det amerikanske systemet.

The man I worked for had one of the biggest companies in New York City. He didn't own his own company though. White man owned it, so they owned him. Nobody owns me, though
Frank Lucas, American Gangster.

Hiphop-gamet har alltid båret sterke elementer av teatralitet og rolleforkledning. Lik et stigespill med et utall av deltakere på veg fra start til mål, halter de ulike aktørene seg veg opp til toppen. Mange faller av. Underveis ofrer man mye av sin egen sjel, image og bekjentskaper. Slik at når man står på toppen og titter ned, er man kanskje ikke lengre den samme personen som man en gang var i speilet.

For Jay-Z er det en stund siden han har vært på gatenivået, der han en gang som fremadstormende MC satte nye trender i Brooklyn-hiphopen på midten av 90-tallet. Det er en stund siden han var Shawn Carter. Allikevel har han hele veien likt å rappe om gatene, og forsøkt å balansere et Hollywood-image og ghetto-image på en syltynn line. Det var nok også grunnen til at han besluttet å legge opp, en slik dualitet ville være umulig i det lengre løp.

Det forrige albumet, Kingdom Come, virket for undertegnede som selve beviset for endeliktet til artisten; arrogant og navlebeskuende hadde han ikke noe mer å komme med til sine lyttere. Men med lanseringen av årets røffeste tilbake-til-formula gangster-epos; American Gangster, finner plutselig Jay frem til gammel storhet, og kanskje til og med til et gammelt selv.

For etter å ha sett Ridley Scotts film, har han også sett urettferdigheten i øynene på nytt. Det er som om han har reist tilbake til Reasonable Doubt - slummen han en gang kom fra -og sett de daglige kampene mellom dop, politi, smågangstere og prostitusjon. Han ikler seg rollen som en hvilken som helst doplanger, og forteller med bred penn om komplikasjonene som oppstår i dagliglivet. På vegen mot "the rise and fall" sparkes det til det politiske styresettet og korrupte politimenn. Det knyttes løse tråder til klassiske gangster-epos som The Untouchables, Scarface, Carlito's Way, Goodfellas og The Godfather. Men aller mest knyttes et introspektivt forhold til artisten Jay-Z, systemet rundt og til egen karriere.

På lydsiden slippes det løs mange overraskende produsenter; Jermaine Dupri, No.ID og Diddy er alle "nye" samarbeidspartnere. I tillegg står Bigg D og Toomp for noe, ved siden av gamle favoritter som Just Blaze og Neptunes. 70-tallet går igjen her, og det har blitt brukt mye tid på å hente frem de rette samplesene. Marvin Gaye, Isley Brothers, Rudy Love & The Love Family er noen av artistene som brukes, og mest vellykket er Just Blazes overdådige Ingorant Shit, Diddy administrasjonens uimotståelige Roc Boys og Jermaine Dupris introspektive Fallin.

Med svært liten plass til gjesteartister, tar nok en gang Jay sikte på å være den fremste MC-en i gamet. Og denne gangen er det mye som tilsier at ordflommen av tanker vanskelig kan måles med andre. Mer opplagt og leken enn på lenge, skriver artisten et slags ekstramateriale til filmen, en bonus disc med tanker fra hodet til en fiktiv gangsterkarakter. Rolleutdelingen er mao perfekt plassert hos den største av de alle, spørsmålet er nå om Jay har guts nok til å innse at "To quit while your ahead, is not the same as quitting."

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - St. Thomas

(Racing Junior)

Enestående, varm og rørende. St. Thomas hylles ett år etter sin bortgang og tidenes fineste norske musikkboks er et faktum.

Flere:

Geoff Berner - Whiskey Rabbi
Jim O'Rourke - I'm Happy, and I'm Singing, and a 1, 2, 3, 4