cover

Vem Luktar Räv

Hemjord

CD (2014) - Earthwood

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Vise / Folkrock

Spor:
Varandras Tjänare
Skriet
Snart Så Blir Jag Skog
Fågelmammans Avsked
Ännu Tronar Jag
Skräcken
Spillkråkan
Tapiola
Vittna Vackra Vind
Den Varma Visan
Kommer Du Ihåg
Skog Av Folk
En Hackspetts Bo
Stressvisan
En Vacker Dag

Referanser:
Paganus
Fairport Convention
Hedningarna

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Skogens stemme

Nå har skogen fått en stemme, en sjel og et varmt hjerte. Hemjord viser en kurs mot noe helt eget med brilliante viser der vinden blåser og dyrene kan

En gang for lenge siden fantes noe som ble kalt protestviser, ofte med tematikk rundt et ønske om solidaritet, rettferdighet og alt mulig annet den politisk korrekte høyresiden for lengst har kastet på historiens skraphaug. Folket er fornøyd så lenge de kan trykke inn "likes" på sine egne, prepubertale innlegg i nettdebattene.

Heldigvis finnes det motgift mot den fascistiske snurrebassen som skrur inn et fordreid verdensbilde inn i hjernebarken hos konservative politikere. Protest i dag skjer ved stille utmelding. Melde seg ut av en kvelende tomhet. Rett og slett å vandre rundt i den stille virkeligheten cybertrollene for lengst har forlatt.

Svenske Hemjord har funnet skogens liv og ro. Det er utrykk for en ny tradisjon der musikere vender metropolene og det kommersielle motebildet, og i stedet søker i mot meningsfulle oppdateringer av lange tradisjoner. Johannes Söderqvist har bakgrunn fra mer rock-orienterte Paganus, som på slutten av 00-tallet var et friskt innslag Värmlandsrock med solide røtter i den svenske proggen fra 1970-tallet. For Frida Granström sin del er dette hennes debut-skive. Sammen har de skrevet all musikken til Vem Luktar Räv, med undertittelen Trudelutter till Vildhjärtas texter.

Maria "Vildhjärta" har hatt utstillinger i svenske kunsthaller med installasjoner av bearbeidede (tilskjært med kniv og delvis tilført maling) kvister og pinner. Disse har blitt til figurer som hver har fått en egen tekst, gjerne en kort beskrivelse av figurens karakter.
Hennes tekster har dannet rammer for den akustisk-pregede musikken. Det er levende, nusselige historier om varger, elg og skogens fugler. Og om å bli i ett med skog og berg. Under ligger det en slags grønn panteisme, en symbiotisk kjærlighet til den ville skogen og de milde, avrundede bergene. Finnskogene nevnes og passer jo perfekt inn i dette bildet. "Spillkråkan" får mest konkret fram budskapet om at det er fint å bo i skogen, lykkelig fri for reklamepress om siste skrik. "Det sista skriket här är den som sist skrek", som teksten går. Tekstene er helt klart originale, det blir litt som noen med Alf Prøysens observasjonsevne skulle skildre skogen. Her ligger det varme og humor. En slags dagdrøm fra et stille sted i skogen der alt begynner å puste og leve rundt deg, etter at du har sittet i stillheten en times tid.

Når det gjelder det musikalske, har Hemjord funnet frem til sparsommelige, akustiske arrangementer med gitar, fele og (noen ganger) banjo. Kontrabassen holder det hele sammen - trommer og skarpe lyder er det lite av. Frida og Johannes synger hver for seg eller sammen. De blir skogens stemme og det funker utrolig bra som en helhet. Kjenner du nordisk visetradisjon og folkemusikk, vil du her nikke gjenkjennende til en vellykket og personlig blandingsform, som også viser klarer referanser til amerikansk bluegrass, den britiske folk-bølgen (spesielt Fairport Convention rundt 1970) og tradisjonell irsk folkemusikk. Tok du det unge Dubliners ut av puben og lot de leve på et finntorp i Torsby i fem år uten Smirnoff, kanskje de ville ha hørt sånn ut.

Vem Luktar Räv framstår som en høyst original konstruksjon der den lette dansen og livsgleden står i sentrum. I skogen. Snart så blir jag skog.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Ben Weaver - Paper Sky

(Glitterhouse)

Tretten usentimentale og skarpskodde skildringar frå eit Amerika der håpet ikkje har dei aller beste veksttilhøve.

Flere:

Dizzee Rascal - Showtime
Vidar Sandbeck - En fergemanns vise