cover

Hjärtats Melodi

Stefan Sundström

CD (2004) - National / MNW

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Vise / Singer/songwriter

Spor:
Vill du inte ha mig
Vissna blommor
Snickerboa
Dina händer
Låt dom gå
Om jag kommer upp till Jesus
Fula gubben Hitler
Sökte gud
Somna lycklig
Johnny Dunder
Låg sol
Outro

Referanser:
Evert Taube
Dan Andersson
Ulf Lundell
Cornelis Vreeswijk
Tom Waits
The Rolling Stones
Bob Dylan

Vis flere data

Se også:
Dystervals - Stefan Sundström (2002)
Sundström Spelar Allan - Stefan Sundström (2002)
Pappa Kom Hem - live - Stefan Sundström (2004)
Ingenting Har Hänt - Stefan Sundström (2010)
Nu Var Det 2014 - Stefan Sundström (2014)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Sveriges kuleste mann

Stefan Sundström har virkelig evnen til å finne melodiene til hjertet, de man kjenner litt mer enn alle andre.

Første gang jeg hørte Stefan Sundström, sto han på en liten scene sammen med skurker, helgener og vanlige folk. Det var sommeren 1999, og jeg hadde tilfeldigvis havnet på konsert med to av Nordens aller beste låtskrivere. Stefan Sundström sang "Nån har slagit upp ett hål" og "Sabina gör en konst utav at gå", mens Lars Winnerbäck prøvde å overgå ham med "Kom" og "Med bussen från stan". Pastor Höglund skrek og resiterte som en gal og meget full mann, Sara Edin vrikket på rumpa og spilte fiolin, Karin Renberg sang og koret og Johan Johansson gjorde det meste. Jeg har aldri sett maken til spilleglede. Det var en gjeng svenske rock'n'roll-sigøynere på sitt livs heisatur. Antagelig har jeg aldri vært på en bedre konsert.

Andre gang jeg så Stefan Sundström, satt han på en barkrakk to-tre meter foran meg, med den akustiske gitaren på fanget, og tok imot ønsker fra publikum. Han hadde hjertet til Cornelis, håret til Ron Wood, større kjeft enn Mick Jagger og hele den svenske visetradisjonen i blodet. Stemmen var en berg- og dalbane. Det er en av de bedre konsertene jeg har vært på.

Tredje gang jeg opplevde Stefan Sundström på nært hold, tuslet han ut på scenen uten verken sko eller sokker på beina. Med seg hadde han et storband som prøvde å pare soul-løftet på Bob Dylans "Street legal" med den skitne rennesteinsrocken fra storhetstida til Stones. Han sang "Peace and love i Sthlm City", "Har någon sett Sabina?" og "Under isen (ligger himlen)" og det låt aldeles fantastisk. Kjeften har aldri vært så svær, og Stefan Sundström minnet mer enn noen gang om Tom Waits i valsetakt. Det er en av de bedre konsertene jeg har fått med meg.

"Hjärtats melodi" er Stefan Sundströms niende studioplate, litt avhengig av hvilke man teller med, og hvor man begynner.

Den inneholder litt av alt.

Stefan Sundström har virkelig evnen til å finne melodiene til hjertet, de man kjenner litt mer enn alle andre. Han klarer dessuten å få svensk til å høres ut som det ultimate, mest naturlige rock'n'roll-språket i verden.

Det er en liten bragd, bare det.

Stefan har denne gang med seg Mattias Hellberg og Martin Hederos, henholdsvis på gitar og piano. Han synger om natt på Färingsö, pillerbruden Marilyn Monroe, Johnny Dunder og gamle, gode Jan Banan. "Fula gubben Hitler" er Stefan Sundströms "Jumping Jack flash". "Snickerboa" handler om en merkelig drøm der Pippi og Emil er blitt voksne og tygger piller og spiller data.

Men hvis det er to låter på "Hjärtats melodi" som overgår alle de andre, som uten tvil kan forsvare en plass på framtidige samleplater med Stefan Sundström, side om side med sanger som "Blötgods", "Fisk i en skål" og "Allting kan vända", må det være "Vissna blommor" og "Somna lycklig". Den første er en vakker fortelling om å starte på ny, der stemmen til Stefan på sitt mest nærgående. Den siste er ei vuggevise for voksne, med stort kor, et perfekt, akkurat passe pompøst strykerarrangement av Martin Hederos og et refreng du ikke glemmer så lett.

"Somna lycklig, somna lycklig,
det är en gåva att få sova som et barn,
somna lycklig"


Stefan Sundström har søkt etter seg selv i sprit, musikk og kvinners blikk. Nå vil han bare sove som et barn.

Han er Sveriges kuleste mann.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Rosanne Cash - Black Cadillac

(Capitol)

Ei dotter minnast og tar farvel, med velfunderte ord og sterke tonar.

Flere:

Dizzee Rascal - Showtime
Diverse artister - Song of America