cover

Waffy Town

Julian Berntzen

CD (2003) - New Records

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Pop / Cabaret

Spor:
Little Book
Waffy Town
Dr Jeff
Girl From Town
A Song For The Ghost We Saw
The Clown
Garden Swing 1932
Teddy's Band
Mr. Piggystar
Mrs Dandelliohn's Music And Flowers
Jason The Face
The Magician
Song For The Day

Referanser:
The Beatles
The Divine Comedy

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Imagine

Lei av de gamle The Beatles-platene? Sett på Julian Berntzen og fordyp deg i hans univers.

"Imagine if you would, a little town with small coloured houses. Imagine a wonderful park with little bridges, a harbour and a lake with small white boats. Picture fruit trees and flowers, wild cherries and beautiful potted plants, red currant, ivy and a large dangerous forest. A mystical museum in a narrow alley, nicely dressed watchmen, strict old ladies, friendly postmen, long days and light evenings. Imagine strange smells, sweet fragrances, quiet rain, foggy mornings and fragile music from a time gone by."

Slik ønskes platekjøpere velkommen til Julian Berntzens Waffy Town - en liten by befolket av personligheter som Mr. Piggystar, Dr. Jeff, Jason The Face, Mrs Dandelliohn og elskelige Mary. Det er i sannhet et besynderlig bilde unge Julian maler på sin debutplate, og han gir alle innbyggerne i Waffy Town en egen sang med en liten historie som gir oss dypere innsikt i byens og dens befolknings ve og vel.

Julian Berntzen er en 22 år gammel bergenser som har forelsket seg i The Beatles, orkestreringer og 60-tallets magi. Musikken hans beskrives treffende i omslaget som "fragile music from a time gone by", og det stemmer på en prikk. Uttrykket til Berntzen er skjørt med referanser tilbake i tid. Det er noe cabaret-aktig som hviler over utgivelsen, men en rekke små fremførelser av pussige historier rundt befolkningen i Waffy Town. En låt som The Clown kunne vært hentet fra en Chaplin-film eller fra de mer uskyldige innslagene på Moulin Rouge.

Mesteparten av låtmaterialet finner seg best til rette på midten av 60-tallet og gjerne i nærheten av The Beatles-utgivelsene Rubber Soul og Revolver. Julian Berntzen starter ikke på bar bakke og står ikke i ensom majestet på låter som Teddy's Band, Waffy Town og Dr. Jeff. Han løftes nærmest frem av Lennon/McCartney. Waffy Town, for eksempel, er ekstremt nær Lennon/McCartney-komposisjonen For No One fra Revolver.

Det Berntzen mangler i originalitet tar han igjen i massevis for gjennom melodisk teft, variasjon og egenartet vokal. Det er mange eksempler å ta av, men blant mine favoritter rager Teddy's Band høyest med sin sjarmante og sjanglende intro og narrative driv. Berntzen er noe av et vidunderbarn, og når han drar frem fiolinen på denne låta er det nært innpå magi fra den unge mannen. Mr. Piggystar fortsetter både 60-talls flørtingen og historien om innbyggerne i Waffy Town. Historien om Piggystar er den tristeste på albumet og maler ut fortellingen om en tidligere musiker som kjemper med å forholde seg til sin nye anonyme tilværelse. Dessuten er han forelsket i Mary...

Vidunderet Julian spiller nærmest alle instrumenter selv på denne utgivelsen. Med seg har han utvalgte medborgere i form av Tarjei Strøm fra Ralph Myerz på tommer og Kato Ådland fra Sensible Twins på gitar og bass. På andre siden av glasset sitter produsent HP Gundersen og skrur lydbildet i retning av Abbey Road. Så er da også albumet mastret i det ærverdige studioet.

Første halvdel av byberetningen holder ualminnelig høy kvalitet, men nivået daler noe mot slutten. Låtene om Mrs Dandelliohn, Jason The Face og The Magician er mindre interessante og har ikke melodier som trives på lik linje med det foregående utvalget. Bykrøniken avrundes med Song For The Day der Julian er tilbake på høyde med de innledende låtene - slentrende piano og eterisk vokal som formidler historien på innlevd vis.

Julian Berntzen er et funn, og selv om debuten hans ikke er blant de mest originale musikalske ytringene i 2003, så er håndverket hans av urokkelig kvalitet. Jeg venter spent på neste utspill og håper at fortellingen om Mary og Mr. Piggystar får en oppfølger.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wavves - Wavvves

(Fat Possum)

14 låter om å ikke passe inn, og det passer helt glimrende!

Flere:

The New Pornographers - Twin Cinema
Katatonia - Viva Emptiness