cover

Songs From Östra Knoll 1:22

Grand Island

CD (2010) - Singalong / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Prog / Indierock / Countryrock / Disco

Spor:
Angelila
Dawn's Upon Me
Sky Sized
A Crash and a Faultline
Suffer
The Flood
Sundance and Cassidy
Young Wrath
Drift Into Violence
Follow

Referanser:
Superfamily
Kaizers Orchestra
Shining

Vis flere data

Se også:
Say No to Sin - Grand Island (2006)
Boys & Brutes - Grand Island (2008)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Energi fra Östra Knoll

Grand Island er fortsatt Grand Island: Høyt tempo og smart, progressiv countrypop.

Östra Knoll 1:22 er noe sånt som en kartposisjon, nærmere bestemt der Grand Island oppholdt seg da de rømte avsted for å lage denne platen. Til de svenske skoger dro de, med det formål å innhente ideer og inspirasjon. Der ble låtene til, og senere prøvespilt for lokale beboere. Resultatet er denne tispors fullengderen, som fortsetter der Boys & Brutes (2008) slapp. Den er mer tilgjengelig enn de to tidligere utgivelsene, uten at det blir kjedelig av den grunn. Stort sett er dette Grand Island slik man kjenner dem.


Låtene til Grand Island har et solid skjelett, og virker i det hele tatt veldig gjennomarbeidet. Jeg ser for meg at grunnlaget (og vel så det) ble utviklet i øvingslokalet, denne gangen i et gammelt pensjonat i Sverige, mens en del av de litt mer fiffige detaljene fant sin ferdige form i studio. Det fiffige bærer litt preg av studioutfoldelse og –lekenhet, som det med fordel kunne vært enda mer av. Innimellom virker utviklingen av låtene og det finurlige litt for kalkulert, og følgelig noe forutsigbart. Jeg tar meg selv i å bli fascinert og litt bergtatt, for så å skulle ønske det var enda mer i den fascinasjonen og bergtakelsen. Det blir liksom ikke helt fullbyrdet, selv om de av og til er godt på vei.

Albumet inneholder et sammensurium av ulike sjangre og byr på mange elementer som ikke er sjangerfaste. Heftig synthbruk, tverrfløytespill og interessante taktskifter gjør sitt til å understreke spennet. Det kan bli litt mye av det gode innimellom, men i det hele tatt er det imponerende hvordan Grand Island får det til å henge sammen.

Folk fra Kaizers Orchestra, Superfamily og Shining er gjesteartister på noen av låtene. Det gir et blandet resultat. Jørgen Munkebys bidrag på den nevnte tverrfløyta er godt, mens Janove Ottesens vokal fremstår som heller unødvendig. Ottesen har lagt vokal på låten Suffer/Lid, Min Kjære, på dialekt, og dette virker for meg mer som et publikumsfrieri enn noe annet. Jeg synes dessuten denne plutselige syngingen på norsk er litt absurd og forvirrende.

Grand Island fremstår fremfor alt som et band med store muligheter. De lager bra musikk, men de kan fremdeles bli mye bedre. De har fanget min interesse som frem til nå har vært litt laber, og jeg liker faktisk Songs From Östra Knoll 1:22 bedre enn jeg hadde trodd på forhånd.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wilco - Yankee Hotel Foxtrot

(Nonesuch)

Dagens tekst: hvis du bare skal ha en plate i år, så er det ingen vits å utsette kjøpet.

Flere:

Filter - The Amalgamut
Salvatore - Tempo