cover

IM

Bugge Wesseltoft

CD (2007) - Jazzland Rec. / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Klassisk / Techno

Spor:
BLACK PEARL makes dream
WY
deIMAGER
YOYK
HIT
MIN by
Vidde
FOT
IM
ROAD HOME

Referanser:
Keith Jarrett

Vis flere data

Se også:
Samsa'ra - Paal Nilssen-Love & Bjørnar Andresen & Bugge Wesseltoft (2003)
Playing - Bugge Wesseltoft (2009)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Meditativ og nær Wesseltoft

Med sitt andre rene soloalbum går Wesseltoft både dypere innover og lenger utover enn ved tidligere utgivelser.

Med albumet IM kommer Bugge Wesseltoft med sin andre rene soloplate. Etter It's Snowing On My Piano (1997) med enkle vaiasjoner over ti julesanger og to egne temaer, utfolder Wesseltoft seg denne gangen mer fritt.

Melodiene er nye og egenkomponerte, samtidig som kontinuiteten fra It's Snowing... av og til kommer tydelig fram, særlig på tittelsporet IM. I tillegg preges dette albumet av at Wesseltoft bringer inn flere elementer i musikken, både med sampler, trommer, synther og Mari Boines joik.

Wesseltoft viser på denne plata en knusende ro som vi knapt finner maken til hos noen andre jazzpianister. Pianospillet vitner om stor tro på de enkle tonene; at noe kan formidles selv med bruk av svært få tangenter. Sporet BLACK PEARL makes dream fører unektelig tanken hen til Keith Jarrett, særlig hans mørke Dark Intervalls. Men i mange av de øvrige sporene har Bugge funnet en enda større ro enn Keith Jarrett.

Av og til er det som om tonenes rytmiske egenskap blir viktigere enn melodien, som i en meditasjon. I HIT og FOT blir dette en rask og lekende rytme, mens i starten av MIN by går det knapt raskere enn pusten fra et sovende menneske.

Nettopp denne roen gjør at musikken treffer noe i lytteren som musikken sjelden når inn til. Lydbildet preges av klare toner og enkle harmonier som kommer svært nær lytteren, nesten nærmere enn hos noen annen pianist. Kanskje er dette nettopp på grunn av det enkle, som er gjenkjennelig selv for et nyfødt barn.

WY er platas modigste spor. Ut fra åpningen med helikoptre, ropende amerikanske soldater og en talende George Bush skulle man heller tro dette var Roger Waters' verk.

Samplingen overrasker oss som hadde forventet at dette skulle være et rent akustisk album. Vi blir ristet ut av musikkens behagelige boble, inn i en verden som gjentolket i Bugges enkle og rolig spill fremstilles på en sørgmodig og nærværende måte. Krigskonteksten fades sakte ut, og inn kommer den kongolesiske kvinnen Zawadi Mongane, som fattet og lavt forteller om da hun ble kidnappet av rwandesisk milits. Bugge bygger sakte opp alvoret, og støtter opp under kvinnens historie. Rolig bruker han en større og større bredde av pianoet, lyse og mørke toner, som årringer fra den ene kvinnens historie ut til hele verden. Dette kan oppfattes som banalt og overfladisk, særlig når Bugge bruker en dobbeltside i tekstheftet til å kommentere og reflektere over dette ene sporet. Men hovedsakelig gjør både musikken og ordene dette troverdig. Når pianisten spør "What can I do? What do I do?" og fortsetter å understreke at liknende historier utspiller seg i dette øyeblikk, gir det inntrykk av et sant og dypt engasjement som har sin rette plass i musikken, også i jazzen.

Bugge Wesseltoft har laget en tilgjengelig, men samtidig krevende plate. Den byr på en enkelhet som bryter med og utfordrer det moderne mennesket, som er vant til høyt tempo. Faren er at det blir kjedelig. Muligheten er at det både bringer inn en sårt trengt ro og åpner opp for andre menneskers fortellinger; både en samekvinnes joik og en kongolesisk kvinnes rolige beretning om en grusom opplevelse.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bob Dylan - Modern Times

(Columbia)

Dylans 44. studioalbum er et lekent møte med musikkhistorien og et apokalyptisk møte med de moderne mennesker.

Flere:

Lalla Carlsen - Norges Revydronning
Erlend Ropstad - Hva om det ikke er sånn som du tror at det er