cover

Imagine a House

Testbild!

CD (2006) - Friendly Noise

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk / Pop

Stiler:
Leftfield / Prog / Lounge / Orkesterpop / Cinematisk

Spor:
Inside Raindrops
Caryatides
Bas Jan Ader
Inspoor
Imagine A House
Sodaine
Isthmus
Shirley Dreams
Phanopoeia
Suddenly Aching
Ipsifendus
Inmoor
A Lullaby In Vain
Ryska valsen
The Attic
Where Did This Begin

Referanser:
Efterklang
Sigur Rós
Barbara Morgenstern
Robert Wyatt
Brian Eno
Kraftwerk
High Llamas
Orwell

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Popkunst eller kunstpop, det er det store spørsmålet!

Er Testbild! pop-musikk? En søken etter svaret på dette forbløffet grooves anmelder.

Er Testbild! Pop-musikk? Spørsmålet stilles på disse sky svenskenes hjemmeside. De mener selv at musikken høres ut som regndråper om natten, protuberansene til en døende stjerne, lysstråler i giftig grønt sjøvann, ildfluer og vannfontener, solstråler klokka fire om natta, knirkingen i et gammel fyrtårnhus, småbarns mareritt om katastrofer, komethaler, radiobølger og tekjeler.

Pokker! Etter slik assosiasjonsflimring blir jo undertegnede arbeidsløs - det er jo akkurat slik musikken deres høres ut!

Imagine a House er Testbild!s tredje album, etter at forgjengeren The Inexplicable Feeling of September (2004) ble nominert til gullprisen for beste pop-album av SR3. Det var en plate med høst som tema, mens Imagine a House er ment til å skildre sommeren. Ikke sommer som i badeferie, surf og solbriller, men sommer som i Edward Goreys illustrasjoner, mannen som illustrerte Dracula av Bram Stoker, The War of the Worlds av H. G. Wells og Old Possum's Book of Practical Cats av T. S. Eliot.

Halvparten av sporene er instrumentale og høres ut som filmmusikk dype integrert i bildene av et verneverdig gammelt hus i en by med mye vann rundt, i og over seg. Byen kan for eksempel være Stockholm. Regnvær og fjerne tåkehornsdotter er de ytre rammene. Musikalsk sett ser vi bilder som Roedelius' ukjente selvportrett, Kraftwerks radioaktivitet og Orchestral Manoeuvres in the Darks Dazzle Ships får med seg et snev acid folk, Canterbury-prog, tropicalia, lounge jazz og orkesterpop. En forbløffende blanding, en drøm så virkelig at du reiser deg opp for å ta på husveggene og blir forbløffet når det bare er luft.

Alt skjer i rullatortempo, du forflytter deg langsomt fra rom til rom i det store forlatte huset. En svak eim av mugg kan fornemmes nå som sommeren endelig varmer opp huset innvendig. Sola lyser opp spindelvevene og du undres over at du ikke har lagt merke til de vakre mønstrene før. Sollyset danner kjegler innover i de mørke rommene der støvet blir selvlysende stjerner som drives rundt av pusten din. En vakker melankoli over glemte minner invaderer tankene dine.

Instrumenteringen er ytterst smakfull. Her er det ganske mange akustiske gitarer, varsom oscillerende elektronikk, klarinetter, vibrafoner og selvfølgelig en del husstøy fra spøkelsene i det gamle huset. Det er sjelden mange instrumenter på en gang, små tematiske mantras gjentas en stund for så å forsvinne ut i usynligheten.

Alt sammen er komponert, arrangert og satt sammen med en slik eleganse at det meste annet høres sidrompa ut til sammenligning. Jo da, pop-melodiene er her i spor som Inside Raindrops og Suddenly Aching, pussige ekkoer av det Robert Wyatt og Caravan drev med i sine Canterbury-hus tidlig på 1970-tallet.

Med Imagine a House har Testbild! noe som går utenfor rammene for ordinær popmusikk, det er heller en lydinstallasjon der et snev av pop er inkludert for velbehagets skyld!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Magnolia Electric Co. - Josephine

(Secretly Canadian)

Dødens lange skygger gir Jason Molina fornyet gnist.

Flere:

The Fiery Furnaces - Gallowsbird's Bark
Equicez - State Of Emergency - Generation Equiz