cover

Volumen

Björk

DVD-Video (1998) - One Little Indian / Mother Records / Elektra

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Indiepop / Techno / Trip hop / Musikal

Spor:
Human Behavior
Venus As A Boy
Play Dead
Big Time Sensuality
Violently Happy
Army Of Me
Isobel
It's Oh So Quiet
Hyperballad
Possibly Maybe
I Miss You
Jóga
Bachelorette
Hunter

Vis flere data

Se også:
Debut - Björk (1993)
Post - Björk (1995)
Homogenic - Björk (1997)
Vespertine - Björk (2001)
Greatest Hits - Björk (2002)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Primalskrik on demand

Björk tar deg med på ville og varierte reiser i denne videosamlingen.

Å spinne igang Björks Volumen er litt av en opplevelse. Plutselig blir man transportert tilbake noen år til den gangen man oppdaget Björk og lot seg trollbinde og fascinere av de mystiske og sterke sangene på hennes første plate Debut. Og med de første videoene som akkompagnement vekkes følelser som har vært begravd en god stund.

Det er brutale og ville reiser Björk tar deg med på i de første videoene. Da platen Debut kom, slo den et svært hull i manges oppfatning av popmusikk, og videoene er nesten like spesielle som sangene. Den lille islandske jenta viste skikkelig mot da hun hoppet ut i musikkverdenen som soloartist, og det er vanskelig å tenke seg andre artister gjøre videoer som "Venus as a boy" der vi ser Björk lage speilegg(!!).

På videosamlingen Volumen får vi fjorten videoer, så langt undertegende kjenner til er det hele produksjonen hennes så langt. Rekken er Human Behaviour, Venus as a boy, Big Time Sensuality, Violently Happy og Play Dead fra Debut (den siste sangen er ikke med på førsteopplaget av platen); Army of me, Hyper-ballad, It's oh so quiet, Isobel, I miss you og Possibly maybe fra Post; og Hunter, Bachelorette og Joga fra den siste skiva Homogenic. Med unntak av Big Time Sensuality er videomiksene temmelig like plate-utgavene, bortsett fra noen litt umotiverte fadinger i slutten av sangene (blant annet på Hyper-ballad og Yoga).

De fleste som leser dette hører antakelig til MTV-generasjonen, og har vel sett de aller flest av disse videoene på tv på et eller annet tidspunkt. DVD-utgivelsen gir dessverre ikke seeren så mye mer enn et bedre bilde og solid lyd. Bildet er 4:3 fullskjerm (noen videoer er i letterbox-format, noen er fullskjerm), og kvaliteten er selvsagt svært god uten tegn til komprimeringsfeil. Lyden er i vanlig stereo lineær PCM (med andre ord ukomprimert) 48kHz, 16-bits. Svært likt CD, altså. Ingen surroundspor, ingen kommentarer, ingen undertekster, ingen intervjuer, ingen tekstsider, ingen dokumentar, ingen videoklipp vi ikke har sett før. Virkelig synd.

Björk: Volumen er morsomt nok en sonefri utgivelse, og fungerer derfor utmerket i både amerikanske og europeiske DVD-spillere.

Selv om Volumen ikke utnytter DVD-formatet på noen som helst måte, er det likevel en plate som er verdt å anbefale til fansen. Det er deilig å kunne sette på en Bjørk-video når man vil, og for undertegnede (som ikke har hatt MTV på en del år) er det herlig å se og høre de gamle sangene om igjen. Og du verden, så søt hun er! :-)

- 05.05.2000

Presentert i samarbeid med cinerama.no.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Suicide - American Supreme

(Blast First / Mute)

Suicide er endelig tilbake, og legger det amerikanske imperiet på skafottet.

Flere:

Belle & Sebastian - Push Barman to Open Old Wounds
Balkan Beat Box - Nu Med