cover

Meget i sløyd

Øystein Sunde

CD (2008) - Spinner / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Bluegrass / Western swing

Spor:
Sånn er'e bare
Det var i -68
Han hadde båt
Sitter her og har det på g
Springar etter mere øl (i form etter Grete Roede)
Det står skrevet i grøfta
Sett deg i armkroken min
Dobbeltsidig tape
Plopp
Kom, da!
Sentralbord-sangen

Referanser:
Jonas Fjeld
Chatham County Line
Christiania Fusel & Blaagress
Jerry Douglas
Bela Fleck

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Meget til Sunde

Som musiker tilhører Sunde en eksklusiv elite av praktikanter på sitt instrument som setter ham i verdensklasse.

Populære artister fortjener med årene etter hvert betegnelser som inneholder forstavelsen "folk-". Disse må fortjenes, vinnes eller høytidelig tildeles. "Folkelig" betegner noe diffust lavkulturelt og passer på folk som Sputnik. "Folkekjær" brukes om artister som favner alle lag av befolkningen og som går i arv i generasjoner. Book-Jenssen og Åge Aleksandersen er aktuelle navn i denne kategorien. Den fornemste betegnelsen er nok "folke-eie", som signaliserer at personen er tatt opp i en høyere sfære av popularitet, så og si smeltet sammen med folket. Øystein Sunde tilhører sannsynligvis denne eksklusive eliten av alment beundrede utøvere, noe også mottagelsen av nye og show og plater fra mannen tyder på.

Sunde er både musiker, entertainer og poet. Som komponist vet han å fange inn de gode melodiene og som musiker tilhører han en eksklusiv elite av praktikanter på sitt instrument som setter ham i verdensklasse. Tekstforfatteren Sunder forbindes med hverdagskomikk og absurditeter av Monthy Python-typen, ofte med beskrivelser av folks balstyrige omgang med forbrukerelektronikk og mekaniske innretninger. Sunde har en lang karriere og har forbausende ofte klart å treffe spikeren på hodet i sine valg av temaer. Den skiftende tidsånd er godt grepet gjennom tiårene; sanger om byens hifi-asyl, de skrekkelige barkebillene og alle sangene om bil, data og motorisert ferdsel i bygd og utmark.

Best bevarte hemmelighet er den drevne, tilnærmet virtuose musikeren Sunde. Plata Klå (1974) var viet gitaristen og utøveren, men solgte dårlig nok til å være et objekt i tusenkronersklassen 35 år senere. Alle Sundes plater har inneholdt fabelaktig musisering nærmest som et frynsegode. Det har hele tida bare vært snakk om å ville lytte for å ta inn over seg musikken og de suverene utøverne Sunde har samlet rundt seg i platestudio. Slik sett er den nyeste utgivelsen en fremragende inngangsport til hans musikalske univers, med sine fantastiske bluegrass-arrangementer, og til tider barokke framføringer.

Tematisk beveger sangene seg i velkjent landskap. Det Sundske vidd er den røde tråd gjennom nye sanger om lede over politikken (Sånn Er'e Bare), 68-generasjonen (Det Var I -68 - hør hvordan Sunde synger Sossionooooom - herlig!), nouveau riche -typer (Han Hadde Båt inneholder en parafrase på både Pengegaloppen og Julekveldsvisa - flott låt!), datakluss og byråkratisommel (Å Få Dagen Til Å Gå) og så videre.

Duppeditt-låta denne gang er en musikalsk hyllest, for ikke å si apoteose av den geniale oppfinnelse dobbeltsidig tape. Monn ikke Sundes linjer her, om at alt kan fikses med (og at alle bruker) dobbeltsidig tape, har ennå større gyldighet når det gjelder gaffatape. Neste gang må du synge om gaffatapens fortreffeligheter, Øystein! Og husk: Den kommer i flere fargevarianter! En kar i undertegnedes omgangskrets har reparert bilen med gaffatape i årevis: Eksosanlegg, dører, skjermer - og sjølve motoren.

Øystein Sunde og hans medmusikanter frambringer en vellyd som setter humøret høyt og som i seg selv påkaller en nysgjerrighet som varer lengre enn noen av tekstenes egeninteresse. Dette er skikkelige saker, backingmusikk i verdensklasse over Sundes sedvanlig fengende og fine melodier. Når det gjelder tekstene er det bare å beundre hvordan han klarer å henvende seg til så mange på en og samme plate. Her er referanser og hint til gammel og ung, landbo og byborger, mann og kvinne. Gamle fans vil gjenkjenne snutter av gamle Sunde-slagere sydd inn som "referansemateriell" i de nye sangene. Selv om han til tider kan virke populistisk og kynisk i sin raljering med offentlige instanser, klarer han å formulere seg på en all-inkluderende måte som slår bro over motstridende politiske synspunkter og forutintatte holdninger. Meget I Sløyd er nok en fin Sundeplate, denna karen blir aldri gammel og støl.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wavves - Wavvves

(Fat Possum)

14 låter om å ikke passe inn, og det passer helt glimrende!

Flere:

Arthur's Landing - Arthur's Landing
Helldorado - Director's Cut