cover

Change

American Suitcase

CD-EP (2001) - Thatsperfectwonderball / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Pop

Stiler:
Britpop / Powerpop / Indiepop

Spor:
Change
Sunstroke
Stop Painting My Heart
Back on Earth

Referanser:
The Margarets
Number Seven Deli
Big Star
The Beatles
Teenage Fanclub

Vis flere data

Se også:
Summerman - American Suitcase (2003)
Summerman - American Suitcase (2003)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Pop med gode melodier uten for mye støy

Enere i norsk kraftpop, og god forsmak fra den ventede langspillereren Turds On Parole.

Norges beste popband, American Suitcase, gir oss med Change EP en forsmak på sitt neste album Turds on Parole. Bandets tidligere utgivelser (2 lange og 1 kort) har så og si uten unntak gitt oss fantastisk popmusikk hele Norge burde være stolte av. Her må jeg advare leserne om sterke personlige meninger, men i mine øyne har American Suitcase alltid spilt ringer rundt mer ordinære, men du verden så mye mer omtalte band, eksempelvis kometene i The Margarets.
 
Derfor er det litt skuffende å måtte melde at denne plata, med ett unntak, dessverre ikke viser bandet på sitt beste. Til deres forsvar skal det sies at kun tittelsporet Change er hentet fra den ventede langspillereren, men allikevel, vi har alltid vært godt vant med American Suitcase. Både Bluefoot (2000) og Groovy Globe (2000), samt EPen Making Out with the American Suitcase har alle vært fylt til randen av nydelige pop-perler.
 
Denne platen blir også innledet med en perle via tittelsporet Change. En umiddelbart iørefallende og catchy melodi, helt klart American Suitcase på sitt beste. Tankene går hen til skotske Teenage Fanclub og amerikanske Big Star, dette er kraftpop av ypperste kvalitet. Helt klart en låt man blir i godt humør av.
 
Resten av plata holder dessverre ikke samme høye nivå. Andrelåten er Sunstroke, en tydelig Beatles-inspirert, småpsykedelisk sang med klare østlig-inspirerte elementer. Virker ikke som om Koffertgutta behersker dette like bra som mer tradisjonell gitarpop, låten høres litt overlesset ut med litt for mange instrumenter og klanger. Dessuten må jeg innrømme at jeg tilhører den mikroskopiske minoriteten som synes Beatles er forferdelig oppskrytt, og en sammenligning med gutta fra Liverpool må derfor ikke misforstås som et klapp på skulderen.

På tredjelåten er bandet heldigvis tilbake i kraftpopens verden. Stop Painting My Heart har blitt en aldri så liten live-favoritt, litt mer amerikansk enn guttas vanlige sound. Til og med munnspill blir tatt i bruk, men American Suitcase har aldri vært redde for å variere instrumentbruken. På denne platen låter sangen litt flat og kjedelig, ikke dårlig, men ikke spesielt spennende. Den kommer mye mer til sin rett i livesammenheng.
 
Avslutningssporet er Back On Earth, en rolig, skjønn poplåt som også skjemmes litt av overdreven instrumentbruk. Denne er ikke langt unna den kvaliteten jeg forventer når jeg hører på American Suitcase, men det er litt irriterende med sluttpartiet og selve avslutningen av låta som gjør at helhetsinntrykket blir litt tja. Den har dog et nydelig refreng, og er totalt sett en vakker låt.

Change forsvarer en sterk firer. Liker du American Suitcase, eller for den saks skyld andre norske band som The Margarets eller Number Seven Deli, så er dette musikk for deg. Dette er pop med gode melodier og en vokal som ikke drukner i gitarstøy. Sjekk gjerne ut bandets tidligere utgivelser mens dere venter på Turds on Parole.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Robert Normann - The Definitive Collection 1938-41, Vol.1

(Normann)

Et stykke kulturhistorie - Robert Normanns musikk gjenoppstår i oppusset lyddrakt.

Flere:

The Chemical Brothers - Push the Button
Side Brok - Høge Brelle