cover

Brand New Fool

Uncle's Institution

CD (2002) - HoneyMilk

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Indiepop / Lo-fi

Spor:
Fuck Face
Brand New Fool
Take Care
Daily Blues
Lullaby
Birds in My Backyard
Eyeballed
Awesome Tune
Oh Boy Oh Yeah
Mike and Ike
Ec2c
Geek in the House

Referanser:
Eels
Sparklehorse
Beck

Vis flere data

Se også:
Wonderful Feel - Uncle's Institution (2001)
Mike and Ike - Uncle's Institution (2002)
Everything a Man Can Dream Of - Uncle's Institution (2003)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Hey yo fra vest

Si hallo til en brand new fool fra Ørsta, som det er litt for tidlig å genierklære.

Brand New Fool er Onkel Egil Olsens første fullengder. Etter julesingelen Wonderful Feel (2001) og EPen Mike & Ike (2002), samt gode konsertopptredener rundt om i landet (da som trio), knyttet det seg en del forventninger til denne utgivelsen. Det har da også blitt en bra start for Ørstas geeks in the house.

Gjennom tolv låter presenterer Olsen og hans institusjon små øyeblikk av popvemod, lekelyst og gutteromsdrømmer på en ganske liketil og ukomplisert måte. Den underfundige vestlendingen gjør det aller meste selv, og resultatet blir en hyggelig dose hverdagsrealisme, fortalt av en Batman-kledd Olsen som cruiser ensom rundt og rundt statuen i Ørsta med en gammel Manta, Eels på anlegget og tårer i øykroken.

Likheten med Eels blir ofte trukket frem i forbindelse med dette bandet, og selv om det er litt utbrukt, så kan det hjelpe til med å plassere Uncle's Institution musikalsk. Vokalist, låtskriver og altmuligmann Olsen nekter da heller ikke for at E & co. har vært en viktig inspirasjonskilde for ham (hør for eksempel på såre Geek in the House). Gutten selv hører dessuten på Kiss og Crowded House, så hvis vi tar med Beck og Sparklehorse som markører sier det noe om hva slags planet vi er på.

Det er i de enkle kassegitarpopvisene Uncle's er best på plate. Åpningssporet Fuck Face etablerer en sår og naiv tilnærming som nesten kan minne om deLillos, mens min personlige favoritt Take Care heller over mot Neil Youngs roligste stunder. På Brand New Fool blåser Øyvind Krøvels horn liv i en fengende låt, mens fuglekvitter sprer smittende lykke i Birds in the Backyard. På siden av disse forsiktige og fine popstundene får vi også litt røffere garasjepop som Mike and Ike og Eyeballed. Disse virker forløsende live, men blir litt for tamme i denne produksjonen. Ec2c er platens mest stillestående låt, der lydbildet hardnes noe ukledelig til. Olsen kler ikke å være så sint, og jeg savner i det hele tatt den reserverte humoren og naturlige sorgmuntre preget de skaper på scenen. Institusjonen virker stivere på plate enn ute blant folk, og hadde ikke tapt på å slenge inn litt mer hjemmelagde tilfeldigheter eller snurrige overraskelser som spice.

Det svakeste med Brand New Fool er at mye av Olsens glimt bak brillene og plutselige innfall har kommet i bakgrunnen, samt at flere av låtene allerede er kjent materiale fra EPene. Det skal ikke ta bort det faktum at han er en dyktig låtskriver som har lykkes med å lage en trivelig pop-plate.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


American Suitcase - Summerman

(Thatsperfectwonderball)

Bandet har brukt tiden siden Change godt. Og bringer et par nye elementer inn i sitt søtladne lydbilde.

Flere:

Portishead - Third
Neil Young - On the Beach